Politică

articolul anterior articolul urmator

Mandat expirat la Avocatul Poporului: Ciorbea, reîncălzit până în septembrie

16
13 Jun 2019 06:28:13
Autor: Radu Eremia
Victor Ciorbea Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Ciorbea Inquam Photos / Octav Ganea

PSD şi ALDE îl va menţine pe Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului cel puţin până în luna septembrie, cu toate că mandatul lui Ciorbea a expirat de o lună, au precizat surse politice din coaliţia de guvernare pentru „Adevărul“. Motivul invocat: terminarea sesiunii legislative înainte de finalizarea procedurii de selecţie a noului Avocat al Poporului.

Puterea a ignorat cererile Opoziţiei de accelerare a procedurii de selecţia a noului Avocat al Poporului, cu toate că atât PNL, cât şi USR, au propus un calendar care să permită ca până la sfârşitul lunii iunie, mai exact până pe 27 iunie, să fie tranşată problema. „Din nefericire, termenul de depunere a candidaturilor a fost împins până la data de 25 iunie. Acest lucru înseamnă că mandatul domnului Ciorbea, în mod abuziv, se va prelungi până în toamnă“, a declarat Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului, după o şedinţă a Biroului Permanent al forului superior. Mai mult, aceasta a subliniat că lumea poate să vadă  „un tertip care nu face deloc cinste Parlamentului“.
 

„O nouă şmecherie“ a PSD-ALDE

Acuzaţii au venit şi din partea senatorului USR, Mihai Goţiu, cel care a afirmat că s-a ajuns la „o nouă şmecherie“ făcuta de PSD-ALDE. „Pe ordinea de zi subiectul nu exista, ea a fost suplimentată doar în urma solicitărilor noastre şi a numeroaselor mesaje venite din partea societăţii civile. E un tertip, de a pune termenul în ultima săptămâna a sesiunii parlamentare, în speranţa ca nu se va mai organiza un plen reunit“, a punctat Goţiu.
 
De altfel, surse politice din coaliţia de guvernare au precizat faptul că în condiţiile în care înscriele sunt până pe 25 iunie, e greu de crezut că în ultima zi de activitate parlamentară, 26 iunie, comisiile juridice se vor reuni pentru audierea candidaţilor. Mai mult, după audierea acestora mai e necesar şi un plen reunit, o altă problemă, în condiţiile în care aleşii sunt mai preocupaţi de vacanţă, decât de Parlament.
 
Opoziţia deja a găsit o persoană pe care să o susţină pentru funcţia de Avocat al Poporului, adică pe Peter Eckstein Kovacs, fost reprezentant al UDMR în Parlament. Peter Eckstein Kovacs a fost preşedinte al Comisiei juridice a Senatului, dar şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu în perioada 2009-2011. De asemenea, Kovacs a criticat UDMR pentru „cârdăşia“ cu PSD, acesta anunţând în 2018 că pleacă din Uniunea.

Mandat de 5 ani pentru Avocatul Poporului

Avocatul Poporului este numit în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pe o durată de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată. Postul este unul cheie în arhitectura statului pentru deoarece şeful acestei instituţii este singurul care poate ataca la CCR o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern.  Avocatul Poporului primeşte şi o indemnizaţie lunară de aproape 15.000 lei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

costy
13.06.2019, 07:40:45

- Ticalosul asta - cu luminita de la capatul tunelului - omul nu intelege, nici acum ca, timpul lui a trecut si este asteptat la - ,,lada de gunoi'' - a istoriei.

+4 (4 voturi)
Ionel Marcu
13.06.2019, 08:00:32

Ticalosul ăsta are timp până în septembrie să se gudure pe lângă PSD pentru un nou mandat. Și, după cum l-a servit pe Dragnea, nu poporul, are șanse să mai stea degeaba încă 5 ani pe acel salariu gras.

+3 (3 voturi)
Dream Pervertor
13.06.2019, 07:56:59

...la muzeul Antipa!

+4 (4 voturi)
Ion Hoinaru
13.06.2019, 08:12:41

O secătură, un excroc, un trădător de țară și a politicii PNȚD. Să i se tae pensiile suplimentare, cu care l-a mituit PSD. Să ia pensie, ca mkne, din cât a contribuit la fondul respectiv. Așa ar rebui să se facă și cu toți parlamentariii

+4 (4 voturi)
TGV PROFESORUL
13.06.2019, 08:25:07

sint milioane de romani, care nu se simt cu nimic reprezentati de acest individ, cica AVOCAT AL POPORULUI... e chiar ridicola chestia...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)