Politică

articolul anterior articolul urmator

Mândria de a fi pesedist

17
16 Jan 2018 10:16:55
Mihnea Dumitru

Aţi avut o singură misiune în ultimii 30 de ani: să construiţi un stat democratic. Cum v-a ieşit? Că la o primă privire, aţi cam dat chix...

Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar într-o optică mai largă, actuala situaţie politică nu este adusă de PSD, cât de noi. Realitatea, pe scurt, este că cel mai mare partid din România este incapabil să guverneze ţara. Şi-mi pare rău pentru cei care se vor grăbi să mă înjure pentru cele scrise, dar faptul că ieşiţi în stradă să vă manifestaţi nemulţumirea, dar nu participaţi la procesul democratic şi pe alte căi nu vă ajută cu nimic.
 
Am mai scris-o de cel puţin trei ori aici, pe blogurile Adevărul. Vă pute PSD-ul pentru că fură sau pentru că e plin de corupţi? Intraţi, fraţilor, în PSD, deveniţi membri! Spuneţi nu acolo unde alţii spun da, conduceţi prin exemplu şi în 20 de ani de politică, atunci când veţi fi şi voi în vreun for decizional, schimbaţi soarta partidului. Pentru că, iertaţi-mă, să susţineţi democraţia şi cu acelaşi glas să doriţi distrugerea unui partid politic nu este posibil.
Nu puteţi avea o Românie democratică fără PSD. Nu cel de astăzi, dar priviţi măcar în viitor! 
Cel mai probabil, marea majoritate a celor care citesc aceste opinii personale deja au sărit la formularul de comentarii, amintindu-şi colecţia de înjurături; pentru că îi atacă visceral ideea că partidul coborât din comunism să devină şi o parte din ei. Vă înţeleg perfect! Dar în zece ani, atunci când veţi vedea că aceste crize politice se repetă şi se acutizează, că frecvenţa lor creşte şi că nimeni nu mai e rămas, din PSD sau de altundeva, care să guverneze ţara, vă veţi întreba ce a lipsit, în trecut, ca ţărişoara să nu meargă! Păi, simplu, aţi lipsit voi.
 
Ca să vă lovesc „la sentiment”, asta înseamnă să fii un bun creştin, să te sacrifici, să ierţi şi să încerci tot; să schimbi soarta unei naţii, cu puterile tale, nu să te tot aştepţi la alţii, din ce în ce mai coborâţi în mediocritate sau cu analfabetism funcţional drept mândrie de viaţă. Asta înseamnă să fii cetăţean al unei ţări, nu să te întrebi ce îţi oferă ţara. Pentru că, iertaţi-mă din nou, dar când te întrebi ce-ţi oferă ţara, eşti de stânga! Deci tot, teoretic, un nemernic de pesedist!
Dacă te întrebi ce ţi-a oferit ţie ţara, eşti un nemernic de pesedist. 
Şi nu mă înţelegeţi greşit, puteţi intra şi în PNL, România 100 sau USR, puteţi inclusiv intra pe uşa UDMR-ului, surprinzând o secretară care insistă că aţi greşit scara blocului. Dar trebuie să faceţi ceva... O parte din creier vă spune că am dreptate când vă prezint situaţia actuală drept ciclică şi similară unei găuri negre. Nici lumina nu va mai ieşi din asta. Aşa că înainte de a vă ţine copiii nevaccinaţi sau de a vota împotriva căsătoriei între homosexuali, înainte de a vă întreba de ce vă vrea Soros răul (toate de rit conservator, deci tot pesedist, felicitări!), gândiţi-vă că fără voi, murim cu toţii. Şi poate cel mai grăitor adevăr despre gaura neagră în care suntem, deja, este rata migraţiei la români, cei care pleacă fără să se mai întoarcă.
 
Nu ştiu dacă trebuie să mă arunc în declaraţii înfocate despre Centenar, România, Marea Unire sau mai ştiu eu ce cuvinte cu impact. Nu spune nimeni că nu puteţi demonstra paşnic, că nu vă puteţi cere drepturile, că nu puteţi dărâma guverne sau orice instituţie care vi se pare nedreaptă într-o democraţie guvernată de voinţa suverană a unui popor. Dar care este acea voinţă suverană, mai departe de a scăpa repede dintr-o ţară în paragină? Mai departe de a supravieţui societăţii actuale? Ce planuri aveţi, mai departe de a susţine lupta anticorupţie? Trebuie totul să vină de sus în jos, chiar atât de fără vlagă aţi ajuns?
Aţi avut o singură misiune: să construiţi un stat democratic.
După aproape treizeci de ani, vă treziţi că nu merge, iar mai toţi cei care trebuiau să pună umărul activ la construcţia asta s-au cărat. Cei rămaşi îşi numără pensiile şi zilele. Aţi dat un chix fantastic, needucându-vă copiii, din neştiinţă sau proprie ignoranţă, despre democraţie şi participarea la ea, iar acum vă credeţi la mâna zeilor străini. Halal spirit românesc, resemnarea în faţa unei morţi care va veni, cândva... Ce-o să mai schimbăm acuma?! 

Începeţi cu tot. Începeţi cu PSD-ul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Ionel Marcu
16.01.2018, 10:31:25

Corect, Mihnea, cu observația că PSD nu e un partid de stânga, măsurile luate de ei sunt când de stânga, când de dreapta, după cum le dictează interesul personal și de partid. Iar principala trăsătură a PSD nu e orientarea politică ci corupția deșănțata și protecția propriilor corupți, prin asta ies în evidență, prin asta sunt cunoscuți în Europa și SUA, prin asta vor rămâne în istorie. Asta dacă nu provoacă o nouă revoluție cu tupeul și nerușinarea aripii Dragnea, aripa coruptă și majoritară.

+4 (4 voturi)
stodvatatidva
16.01.2018, 11:46:45

Comentariu considerat abuziv.

un motan intransigent
16.01.2018, 11:53:06

Guvernul Grindeanu a fost demis inaintea unei vizite in State . Guvernul Tudose a fost demis inainte unei vizite importante a unui premier japonez in Romania . O fi o lucratura subtila a Dlui.. Dragnea ? SRI -ul o sti ceva ? Interesante "intamplari"...

+4 (6 voturi)
Lucifer
16.01.2018, 12:04:51

Trist şi adevărat. Somnul naţiunii/ raţiunii naşte monştri. Deci, monştrii suntem noi...

+1 (1 vot)
Papa Raţă
16.01.2018, 12:16:31

Dar unde ați fost voi, intelectualilor, în aceste acuș trei decenii de mizerie neocomunistă ? Tocmai acești pași trebuia să-i întreprindeți, nu să vă retrajeți fiecare în turnul ignoranței Iar în prezent, cel puțin, nu mai resuscitați ipocritic hidrele fără simțuri: nu vedeți că camarila lor de sus își aleg mereu companionii în sferele de conducere ? Această haită roșkată trebuie să urmeze soarta partidelor istorice, pe care le-a exterminat , numai astfel acest neam își va șterge pata rușinii în fața generațiilor ce vin Clasa intelectuală trebuie să-și mobilizeze toate forțele democrat-patriotice pentru lansarea pe arena politică a noii clase politice, cu simțul demnității și responsabilității față de popor dar ... deocamdată, dă dovadă de impotență și ignoranță, continuăm să ne ținem de coada Europei. COBOARĂ DIN TURNUL IGNORANȚEI ȘI IA-ȚI PATRIA ÎN MÂINI, CLASĂ INTELECTUALĂ !

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)