Politică

articolul anterior articolul urmator

Mândru că-s român, mă apuc de făcut copii? (I)

34
2 May 2017 22:33:20
Teodor Răileanu-Olariu
Se nasc din ce în ce mai puţini copii în România. De ce?
Se nasc din ce în ce mai puţini copii în România. De ce?

Totul a pornit de la o declaraţie a ministrului Andreea Păstîrnac, după ce a citat o sursă Eurostat, conform căreia în 2016 s-au născut mai mulţi copii români în diaspora decât în România. Cu rezerva unei declaraţii doar metaforice şi bombastice, vorbele ministeriale m-au pus pe gânduri.

De ce se întâmplă aşa? Prima tendinţă de răspuns este să spunem că e logic, fiindcă orice român sănătos la cap ar vrea să trăiască mai bine, prin urmare şi copilul său mai bine şi unde trăieşti mai bine ca în România? Oriunde în străinătate! În plus, născut în unele ţări europene, un copil cu părinţi români rezidenţi acolo primeşte şi cetăţenia ţării respective. Încă un avantaj în plus, am spune, nu?

Bine, bine, dar de unde vine această ruşine de România, această neîncredere în cetăţenia ţării materne astfel încât să ajungi să preferi să îţi duci copilul departe de cultura maternă, de tradiţiile pentru care ne batem atât cu pumnii în piept?

O primă cauză ar fi necunoaşterea din ce în ce mai răspândită tocmai a acestor tradiţii caracteristice poporului român. Tot mai mulţi copii ai părinţilor lor ajung să nască şi ei copii, dar nu mai ascultă sau nu mai are cine să le transmită obiceiuri şi învăţăminte despre ce şi cum să creşti un copil. Aici google bate mândria de a fi român. Deci, până la urmă, lipsa de educaţie, minimă cultură şi cunoaştere a acestei ţări şi ai oamenilor care o locuiesc duc la alienare.

Dar mai mult decât trecutul, România se dezrădăcinează din cauza prezentului. Cotidianul concret şi imediat pe care îl trăim generează starea de incertitudine şi chiar teamă faţă de viitor, aceeaşi teamă care ne împiedică să facem copii. Sau doar să amânăm, poate indefinit.

Vina pentru o situaţie demografică îngrozitoare în care se nasc mai mulţi copii români în afara graniţelor decât în România nu aparţine doar unui anumit guvern, ci şi restului guvernelor anterioare.

Sindromul de anxietate este definit în literatura de specialitate ca o teamă nedefinită fără un obiect al fricii clar identificat. Cum faci, însă, când ai un sindrom de anxietate generalizat la o mare parte din societate?

Fără a avea un studiu fundamentat ştiinţific, presupun că sentimentul de neîncredere în viitor, de care îmi vorbesc aproape toate cunoştinţele, se trage din teama de necunoscut. Iar necunoscutul, în cazul macrosocial, se referă la impredictibilitatea mediului politic şi, pe cale de consecinţă, economic.

Datele despre care vorbea ministrul Păstârnac erau referitoare la anul 2016, an în care la conducere se afla guvernul tehnocrat. Vina pentru o situaţie demografică îngrozitoare în care se nasc mai mulţi copii români în afara graniţelor decât în România nu aparţine doar unui anumit guvern, ci şi restului guvernelor anterioare tocmai prin heirupismul şi haosul în politicile publice demografice.

Este interesant de urmărit dacă această tendinţă demografică va continua sau a fost doar un incident statistic. Nu pot, însă, să nu mă întreb cine va mai face copii în România? Despre asta, în articolul următor…

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Alfa Omega
3.05.2017, 00:14:06

Ba spun eu ca va continua cu asa dezinteres politicpt cetateni ! Fiecare parinte vrea sa ofere copililui sau un viitor stabil si in Romania chiar un copil foarte bun la scoala nu are nici un viitor chiar daca urmeaza si termina o facultate nu isi va gasi in veci un job decent fara sa dea o spaga grasa ! Deci parinti fac o multime de sacrificii pt ca la urma sa ajunga sa ii cumpere copilului un job decent deci inca un sacrificiul Pe cand in strainatate copii au nu numai cetatenia asigurata dar si viitorul intr-o tara fara coruptie si hotie !

+9 (19 voturi)
Iulian Arion
3.05.2017, 07:20:24

Cred ca sunt mai multe aspecte: 1. Conditiile precare de igiena din maternitati si spitale. Responsabilitatea o are administratorul unic - individ fara nicio profes-numit de Ministerul Sanatatii. Condamnarea penala a managerului si a celui care l-a numit, ar motiva incompetentii sa stea departe de orice functie in care responsabilitatea este penala. 2. Neglijentele personalului medical, lipsa camerelor video de supraveghere. Incendiul de la maternitatea din Giulesti este doar un exemplu. Se poate continua...

+12 (16 voturi)
Radu Mircea
3.05.2017, 10:13:05

# lulia Arion Nene lulian , inainte sa ajungi la mina individului numit pe criterii de partid si a cadrelor medicale neglijente , trebuiesc indeplinite patru conditii : - Sa ai cu cine . - Sa ai cu ce . - Sa ai unde . - Sa ai de ce . Cu cine se mai gaseste ca n-au plecat inca toti romanii din tara . Cu ce slava domnului , daca mai gaseste si un mosneag ca mine , darmite unii de 30 de ani . Unde ??? Aici incep problemele . Daca bestiile alea de comunisti cum te insurai , cum puteai sa te inscrii pe o lista de asteptare pentru macar o garsoniera mititica si in doi ani sa o si primesti , ( se construia in draci , zi si noapte ) acum pentru aceasi garsoniera prapadita trebuie sa ai macar 40.000 de euroi . Presupunind ca amindoi soti au totusi o slujba , la ce salarii si ce insecuritate a locului de munca exista , ajungi sa faci copii la vremea cind ar trebui sa fii bunic . Ar mai fi si intrebarea filozofica : Da de ce ??? La ce saracie bintuie prin tara asta daca n-ai obrazul gros si mina iute sa poti sa furi , nu vei putea sa asiguri un trai decent copilului care n-are nicio vina . Asa ca in concluzie , niste oameni cinstiti care muncesc nu au nicio motivatie pentru sporul demografic . Mai ieftine sunt prezervativele . Noroc ca mai avem totusi reprezentanti ai populatiilor stravechi care nu se impiedica in amanunte d'astea si pentru o alocatie in plus torna copil dupa copil .

+15 (17 voturi)
Sorin Ionascu
3.05.2017, 10:45:03

@ Mircea: Ca de obicei, ai mare dreptate. Problema e inca si mai complicata daca tii cont de mai multi factori: 1. unde nasti - la stat e nesigur, in privata costa de te rupe (o nastere normala costa vreo 2000 euro, o cezariana e mult mai scumpa) 2. problemele legate de ingrijirea unui copil mic - vezi, de ex., problema vaccinurilor 3. alimentatia - produsele de calitate sunt greu de gasit si costa fabulos, iar unui copil nu-i dai chiar orice. 3. ajuns la scoala - pana o termina se schimba programele de invatamant de cel putin 3-4 ori 4. dupa ce termina scoala - ce face? daca vrea la o facultate e scump, greu si prost, iar diplomele sunt deseori bune de folosit intim. 5. daca nu are bani sa se faca patron/intreprinzator atunci trebuie sa se angajeze si se stie clar ca, cu rare exceptii si fara a vorbi de sclavisori (prost platiti si munciti pana la epuizare), joburile se iau pe cunostine (adica bazate in primul rand pe cine te cunoaste) chiar si in privata. 6. conditiile de munca sunt cele cunoscute, salariile la fel - parintii nu sunt motivati sa faca copii ca nu au cu ce sa-i creasca, iar viitorul lor arata inca si mai prost si mai nesigur decat al parintilor. 7. starea permanenta de anxietate si de agitatie din Romania, intretinuta cu multa ravna de mass-media si care nici nu te stimuleaza sa faci copii, nici macar, uneori, sa incerci "procesul tehnologic". Nu am epuizat toate motivele, dar e clar ca sarcina de a produce copii ramane a celor cu posibilitati materiale ridicate (relativ putini), a celor carora nu le pasa de viitor (mai ales natiile conlocuitoare) sau a accidentelor naturii (destul de rare si corectabile, ca inca nu s-a abolit avortul la cerere).

+7 (7 voturi)
pathfinder
3.05.2017, 12:52:27

Declaratia Andreei Păstîrnac a fost o aberatie. Nu exista sursa Eurostat care sa-i confirme spusele. Da' matale te-ai apucat imediat sa infierezi proletar tot ce prinzi romanesc. Ca doar ai publicat si o scriere, n-asa?!? Uite aici: Doamna ministru Păstârnac e varză "Ulterior, colegii de la RFI au cerut detalii de la Eurostat, iar Eurostat a declarat că nu deține astfel de date – nu pentru anul trecut, și nici măcar în privința naționalității." http://www.petreanu.ro/doamna-ministru-pastarnac-varza/

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările