Politică

articolul anterior articolul urmator

Manifestul de la Braşov sau de ce e nevoie de reformă în USR şi PLUS

21
19 Jun 2020 09:12:13
Mihai Dumitru

La începutul acestei săptămâni, mai mulţi lideri ai celor două organizaţii locale şi judeţene din centrul ţării au iniţiat un manifest la care s-au raliat membri de vază din ambele partide. Dintre solicitările autorilor: democraţie internă, meritocraţie, profesionalizare şi integritate.

Alianţa USR PLUS, a treia forţă politică din România, trece printr-o revoluţie internă aproape neobservată în spaţiul public: Manifestul de la Braşov al celor două partide care ar urma să fuzioneze înaintea alegerilor locale din 2020. Iniţiatorii clamează necesitatea implementării în viitoarea construcţie politică a unui „set de principii şi linii directoare” care să reinstituie valorile de bază ale celor două formaţiuni. Grupul de la Braşov propune aplicarea, printre altele, a democraţiei interne, a transparenţei în procesul electiv, a meritocraţiei în atribuirea funcţiilor şi profesionalizarea aparatului de partid.

Chiar dacă nu au 95 de nemulţumiri la adresa conducerii centrale, precum autorul unui celebru manifest medieval, ci numai câte poţi număra pe degete, iniţiatorii şi cei care au semnat pentru susţinerea manifestului de la Braşov merg pe sârmă din punct de vedere politic. A solicita lucruri precum democraţie internă, integritate, promovarea competenţei şi separaţia puterilor în partid sugerează că acestea nu se practică la ora actuală în cele două formaţiuni sau cel puţin că implementarea lor nu este unitară. Or, nu cumva acestea ar fi trebuit să fie valorile pe care s-au întemeiat brand-urile politice USR şi PLUS? Oare nu tocmai pentru aceste valori alianţa are mare trecere în rândul electoratului cu studii superioare din România şi Diaspora?

Ceea ce nu scrie explicit în manifestul bătut în cuie la Braşov, însă ce poţi afla din discuţii private cu unii membri ai celor două partide este că sunt deranjaţi de situaţii în care un lider de la centru intervine în stil deus ex machina şi le indică membrilor cu drept de vot din organizaţiile locale pe cine să aleagă în funcţii de conducere. Sau afli că unele organizaţii locale au devenit afaceri private („pe persoană fizică”) ale liderilor, care îşi plasează oamenii în posturile-cheie pentru a deţine controlul absolut. Sau că există oportunişti care candidează la funcţia de primar în mari oraşe doar pentru a-şi întări poziţia în organizaţia judeţeană, cu ochii către un loc eligibil pe lista de Parlament. Sau că sunt voci, consemnate mai nou în studii interne de evaluare a stării de spirit a membrilor, care vorbesc cu subiect şi predicat despre bullying şi ameninţări pe post de modus operandi în filiale. Iar periodic ies la suprafaţă exemple de traseişti din alte partide, adoptaţi în special de PLUS. De cealaltă parte, USR frapează cu excluderi şi suspendări care duc cu gândul la exces de autoritate.

Toate cele descrise mai sus nu seamnănă deloc cu „resetarea” clasei politice pe care o promite alianţa USR PLUS, ci le recunoaştem la partidele sistemului: PSD, PNL, PMP şi celelalte. Şi apoi te întrebi la ce bun să mai ai oameni noi în politică dacă ei ajung să o practice la fel de strâmb precum cei vechi?

În 2016, USR a adus în faţa alegătorilor o oaste de strânsură ai cărei membri s-au cunoscut abia în prima sesiune parlamentară şi au învăţat politică din mers, calificându-se la locul de muncă. Pentru prima legislatură parlamentară din care a făcut parte, USR a lăsat o impresie în general bună, reuşind să se deosebească de partidele clasice, înveterate în rău. Dar în 2020 aşteptările electoratului sunt mai mari şi la fel sunt obiectivele alianţei USR PLUS. Ca să se ridice la propriile exigenţe, nu-şi poate permite să fie reprezentată în funcţii publice de oameni cu pregătire precară, nu-şi mai permite un alt Dobrovie, sau oameni cu probitate îndoielnică, cum ar fi o altă Oana Bîzgan, comedianţi involuntari ca Iulian Bulai, ori parlamentari care îşi pierd elanul după numai şase luni de mandat. Însă problema resursei umane nu este doar la USR, ci există şi în PLUS membri al căror aport este cu... minus.

Susţinătorii manifestului de la Braşov nu au nicio intenţie de scindare, fiind dimpotrivă adepţii unei cât mai grabnice fuziuni a celor două partide. Allen Coliban, unul dintre liderii organizaţiei judeţene a USR care a iniţiat manifestul alături de omologii de la PLUS, este cunoscut ca bun diplomat care până acum nu s-a poziţionat polar în conflictele interne.

Pentru a nu transforma într-o tabără disidentă grupul de la Braşov şi pe cei pe care i se alătură, conducerile USR şi PLUS ar trebui să adopte cele zece puncte ale manifestului şi să aplice recomandările în modul de organizare şi de lucru al fiecărei organizaţii. Principii generoase şi valori morale îşi revendică toate partidele, însă operaţionalizarea acestor concepte face diferenţa între vorbe goale şi fapte.

Cum am opinat în decembrie în editorialul Quo vadis, USR PLUS?, cu amatorism şi improvizaţie nu se va ajunge la guvernare după alegeri, ci la stagnarea într-o nişă de ±10%. Miza este importantă, căci dacă alegătorii sătui de PNL şi PSD nu mai văd salvarea României să vină de la o forţă politică raţională şi modernă, alternativa sau cea de-a treia cale se profilează sub forma populismului conservator, opţiune care ne-ar întoarce în timp ca ţară.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Vanatorul/d.c.
19.06.2020, 09:23:33

Sustinerea partidelor noi e cea mai reala, mai democratica si mai rapida cale pentru scoaterea tarii din mafiotismul fanariot in care au bagat-o PSD si PNL in cei 30 de ani in care au guvernat si legiferat impreuna sau separat, e cea mai reala si mai rapida cale pentru repararea imaginii de tara si pentru a scoate din mass media minciuna, manipularea scabroasa, vrajba, ura pe care propagandele celor doua mafii nationale , PSD si PNL, o seamana zi de zi intre romani..! Liderii si candidatii partidelornoi trebuie sustinuti, si trebuie incurati pe mai deparate sa mearga singuri, ”pe picioarele lor”, pentru ca eventualele complicitati sau duplicitati cu PSD-ul sau cu PNL-ul si Iohannis ii compromit indeajuns ca sa-si piarda ”nimbul” de rebeli anti-Sistem si totodata o buna parte din electoratul lor actual, sau din cel ce..”va sa vina” fara doar si poate, in urmatoarele luni, ani. (Atentie Barna, nu mai incerca sa faci din USR ”partidul balama” al PNL-lui..!) Deci fratilor, nu va mai lasati prostiti si mintiti de propagandistii celor doua mafii nationale, PNL si PSD..! Nu mai votati niciunde, nicicand candidatii celor doua grupari infractionale PSD si PNL, duetul hegemonic mafiot care, in cei 30 de ani de postdecembrism,v-a jefuit si batjocorit ori de cate ori pesedistii si penelistii au guvernat si legiferat impreuna, sau separat..! Faceti-va un bine voua, urmasilor vostri, tarii voastre..! Nu mai aveti nicio justificare pentru ipocritul sofism ”am votat raul ce mic”..! Acum aveti ”de unde alege”..! Puneti mana si schimbati tara..! Primeniti-o..! O puteti face chiar in anul asta..! Puteti sa construiti o Romanie noua, prospera, curata si respectata incepând chiar cu alegerile locale, continuând apoi cu cele parlamentare ..! Nimeni nu va poate impiedica ..! Nu ratati si sansa asta..! Votati candidatii partidelor mici si noi, precum si candidati independenti, proveniti din societatea civila..! Altfel, soarta voastra, a copiilor vostri, a tarii, va fi in continuare in mana nenorocitilor de politicieni escroci si minciosi care au facut din Romania ”ultima gaina” a UE si care populeaza in prezent cele mai importante institutii ale tarii (Parlament, Presedintie, Guvern) plantati fiind in ele de catre cele doua..”blesteme nationale”, mafiile PSD si PNL..!

+2 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
19.06.2020, 11:53:18

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
19.06.2020, 11:53:53

Comentariu considerat abuziv.

Stroe Orheianu
19.06.2020, 11:59:57

Peruchierule tu esti adept de'al lui Becali ? Ca fix oierul a iesit cu vorbele astrea despre satanismul userist >)) De ce are nevoie Romania in captul tau ... cumva de rusia?

0 (4 voturi)
Paun Al
19.06.2020, 13:13:20

USR-PLUS este alcatuit majoritar din oameni care au facut scoli pe bune, care au cariere, servicii in general in domeniul privat, unde rezisti daca esti bun. Majoritatea membrilor nu depind de serviciul la stat, la primarie, nu depind de afacerile cu statul. Nu au ca la PSD, PNL,PMP, UDMR...experienta si disciplina grupurilor clientelare de interese, carora partidul le asigura posturi bine platite, sinecuri, afaceri cu statul... Si care sunt dispusi sa faca si sa spuna orice, pentru a nu pierde aceste sinecuri de partid. Se va vedea daca conducerea actuala a fost acaparata de un grup multumit de subventiile mari pe care le primesc si le gestioneaza si care vor incepe si ei sa faca orice pentru a-si mentine controlul, pozitiile. Poate ca vor invata, vor dobandi maturitatea ca solutiile si criticile se se concetreze pe problemele de rezolvat. Calitatea lor principala este ca inca nu au fost la putere, nu au furat tara asta, nu si-au impartit-o intre ei, nu au vandut-o pe comisioane... Inca beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, cel putin pentru ca nu au fost inca la putere. Daca vor ajunge la putere ne vor arata faptic daca sunt diferiti de cei ce au fost si sunt la puteresi ne -au aratat , sau ne arata zilnic, cum functioneaza sistemul clientelar-mafiot.

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările