Politică

articolul anterior articolul urmator

Mantre, isterii şi ciume. Să ne mai odihnim puţin

44
17 Aug 2018 10:59:33
Vasile Ernu

În perioada de isterie anticomunistă, în bună parte justificată în anii '90, dar greu de explicat peste 20-28 de ani, orice abatere de la mantra oficială stabilită de „elita tip gds&comisii“ te ejecta. Şi îţi puneau o ştampilă pe frunte: comunist, nostalgic, bla.

Le spui: dar eu nu am fost nici măcar UTCist, ai mei au umplut puşcăriile etc. şi susţin că violenţa produsă de regimul comunist structural e mai profundă decît varianta voastră oficială şi că regimul comunist a fost de multe feluri în diverse perioade şi că a acţionat diferit pentru categorii sociale diferite. E bine să înţelegem trecutul, nu să-l urîm sau iubim.

Şi băieţii din Primăverii, foşti comunişti şi UTCşti deveniţi peste noapte aprigi anticomunişti îţi spuneau: marş afară, comunistule. Ori spui mantra noastră ori taci. Şi mantra suna: Marx=Lenin=Stalin=Gulag. La orice discuţie despre comunism, trebuia să incantezi asta. Orice diferenţiere critică, orice nuanţă era pedepsită. Nuanţe, chestionare, înţelegere? Never. Mantra trebuia nu doar rostită, ci şi puţin urlată ca să fii credibil.

A venit isteria anticorupţie. Dacă nu reciţi matra nouă eşti cu penalii, cu ciuma roşie şi corupţii. Tu spui: dar staţi că fenomenul corupţiei este ceva mai amplu, analizat bine de ani de zile în diverse ţări şi că structural corupţia este ceva mai mult decît PSD – Ciuma roşie. Este şi PSD, dar nu poate fi redusă doar la PSD. Că sînt două părţi: cel corupt şi cel care corupe. Că există stat, dar există şi capital. Că dincolo de găinării sînt mecanisme care produc corupţie structurală mult mai complexă. Că trebuie să ne concentrăm mai ales pe cauze şi nu doar pe efecte.

Încerci să discuţi, să arăţi că tipul de luptă dus aici va face praf instituţiile statului, partidele şi societatea aşa cum deja avem o mulţime de exemple globale. Nimic. Nu repeţi mantra mainstream exact cum ţi se cere, eşti cu penalii şi ciumat chiar dacă poziţia ta este evident anticorupţie, dar la o scară mult mai mare şi diferit înţeleasă. Nu repeţi: PSD – Ciuma roşie? Nu semnezi „fără penali“? Ciumat şi eject.

Apare isteria cu „Muie PSD“. Tu spui că e un risc, că te plasezi în discursul violenţei, că e un risc al incapacităţii dialogului, negocierii etc. Că e o atitudine total nedemocratică şi antipolitică. Şi mai ales că e un risc să oferi muniţie PSD-ului. Felaţia politică îl poate întări, resuscita. Susţii că vrei o opoziţie anti-PSD mai solidă, care să ofere soluţii. Că vrei proteste anti-PSD mai programatice, cu agende clare care vizează marile teme sociale şi economice, nu felaţii politice. Ţi se spune: ori repeţi mantra „muie PSD“ ori eject, eşti cu PSD. Neapărat urlată isteric ca să fii credibil.

Sorry, prieteni, dar cum nu am repetat matra impusă de comunişti, nu repet nici mantrele impuse de anticomunişti, anticorupţie isterică şi muisme politice ieftine. Nu-mi stă în fire. Aşa sînt eu persoană mai complicată şi deloc docilă mai ales cînd e vorba de muisme politice. Prefer să o ard mai anarhist, mai pe la margine. Trece şi asta şi vin altele.

Aceste exemple, acest fel de reacţie ce ne arată? Că acest tip de anticomunism, anticorupţie şi anti-PSD isteric nu face decît să folosească aceste teme ca pe nişte bîte politice propagandistice. De fapt, totul e o bătălie pentru resurse şi putere care vrea să ne folosească ca pe o masă de manevră.

Şi că de fapt cel mai bine au păstrat şi conservat comunismul tocmai anticomuniştii, că sub lupta isterică anticorupţie a înflorit corupţia şi că „muiapsd“ nu are nimic cu democraţia în esenţă.

Avem nevoie ca niciodată de o Opoziţie solidă care să ofere un minim program alternativ, nu „felaţii politice“.

Protestaţi mereu, odihniţi-vă cînd doriţi: e dreptul nostru al tuturor. Dar nu urîţi ,căci pierdeţi viaţa şi e cam tot ce avem!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

44 Comentarii

🖕
17.08.2018, 12:12:19

Comentariu considerat abuziv.

Gasca PSD din Fortalezza
17.08.2018, 12:33:10

VASILII ERNU Chiar ca este o idee buna. Odihneste-te, chiar si open end. Nu ti se va simti lipsa, decat poate la Vocea Rusiei. Konecino, celovek ?

+7 (17 voturi)
Tagetes
17.08.2018, 15:06:59

Poporul nu are nici o vina, el este copilul care se dezvolta , este educat si se manifesta dupa cum a fost crescut de patrinti.Poporul este oglinda si reflecta valoarea sistemului in care traieste Daca parintii lui de azi (democratia capitalista) se bazeaza pe ura, imoralitate , decadenta , lipsa de sentimente si scrupule,pe o absurda, necontenita si obositoare goana dupa bunastare materiala, copilul( poporul) este la fel ca parintii. Cand mediul (sistemul) social a fost sanatos, etic si echitabil poporul la randul sau a fost harnic, mandru si puternic.Libertatile de azi sunt ca ctele de caritate pline de cinism ale bogatilor: intai ii exploatam nemilos si apoi ii ajutam sa agonizeze frumos. Agonizam frumos azi intr-o o tara distrusa.

-6 (10 voturi)
Aly Aly
17.08.2018, 16:05:02

1. Trecutul de necomunist/comunist nu se constituie intr-o garantie pe viata ca ramai asa. Comunismul nu-i o boala ereditara, nici congenitala, e o boala de spirit - ca o iei involuntar prin contaminare ideologica, ca o iei benevol din oportunism, important e ca suferi facandu-i sau macar sperand sa-i faci si pe altii sa sufere. Ranchiuna pura. Nu e iubire, e ura, si mai mult decat o simpla ura, e ura de om in libertatea, potentialul si demnitatea lui. Ca aduce cu sine, se presupune, o mai buna organizare sociala - una care iar se presupune ca ar aduce si bunastare materiala pt cei multi - astea-s doar presupuneri invalidate de istorie. Oricum, nu puscaria de lux e idealul omului, poate doar al omului care deja are suflet de sclav si se gandeste numai la imbunatatirea conditiilor materiale de sclavie. Altceva nici nu poate concepe. 2. relatia ( indisolubila) intre cel corupt si cel care corupe? In morala, desigur, corupatorul-i drac, coruptu-i doar fire slaba, ce sa-i faci, trebuie iertat, ajutat sa se indrepte, intarit. In politica e cam invers, coruptu-i politicianul care ia (ca cere) spaga stiindu-se in evidenta ilegalitate, corupatoru-i firma poate nevoita s-o dea (dar raspunde si ea in fata legii, conform cp), in domeniul ideologic avem de-a face cu doi prosti, si coruptul si corupatorul, si marx si discipolii lui. Aici treburile-s clare, vinovatiile egale. 3. distrugi societatea daca duci lupta anticoruptie? desigur, dar asta e si scopul! S-o schimbam, asa cum este ea! Ca nu dispare tara in neant, ca ajung unde le e locul cateva mii de politicieni corupti, ca nu-s ei alfa si omega societatii romanesti, fara ei disparand romanul si tara. 4. psd ( fost pdsr, fsn) n-a fost niciodata nici marxist, nici social democrat. E un partid fara ideologie, care cumpara voturi, uneori la propriu, in principal de la cei fara minte, fara scoala, fara morala, pt a accede si a se mentine la putere. Ca acolo sa fure programatic, constituindu-se intr-o adevarata mafie acaparand un stat! Asta e toata ideologia lor. Care marxist de moda veche sau noua vede in ei un partid interesat sincer de ridicarea sociala a celor pro' dar multi, e de doua ori prost; prost ca e marxist, prost ca nici sa citeasca corect resorturile mecanismele si scopurile politice ale psd-ului. Sau e perfid... 4. nu am fost strain de critica capitalismului in formelesi manifestarile lui patologice, ba chiar am fost cititor (si comentator) al Criticatacului, domnule Ernu. Dar daca raspunsul la metehnele capitalismului e pesedismul, atunci paaaaa. 5. cu muia ramane cum am stabilit: o forma cam perversa de iubire sexuala, dar de iubire totusi, una care incepe sa fie trivializata de alaturarea cu psd-ul, din cate observ. Cum relatia intre cel care o da si cel care primeste e si ea indisolubila, eu sunt gata sa renunt la ea in relatie cu un partid asa de josnic. Simt ca ma murdaresc!

+5 (11 voturi)
Dusan Cornel
17.08.2018, 16:40:51

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (44)