Mara Mareş (PNL): Depun un proiect de lege care elimină taxa de echivalare a diplomelor obţinute în străinătate. Este un gest simbolic, dar absolut necesar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mara Mareş a studiat în Marea Britanie
Mara Mareş a studiat în Marea Britanie

Deputatul liberal Mara Mareş va depune un proiect de lege prin care taxa de echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să fie eliminată, iar următorul pas va fi digitalizarea procesului de recunoaştere şi echivalare.

“Birocraţia din sistemul de învăţământ este un impediment pentru beneficiari şi  este absolut esenţial ca aceasta să fie redusă. În timpul campaniei electorale, am promis că voi veni cu un pachet legislativ pentru a facilita echivalarea şi recunoaşterea diplomelor obţinute în afară şi, de aceea, ca un prim pas, voi depune o iniţiativă legislativă prin care să fie eliminată taxa de echivalare a diplomelor obţinute în străinătate. Taxa este complet inutilă, are o valoare doar de 50 de lei şi, după cum puteţi intui, nu aduce încasări semnificative la bugetul de stat. Din propria mea experienţă, dar şi din discuţiile pe care le-am avut cu studenţii români plecaţi la studii în afară, acesta este un prim pas şi un gest simbolic necesar pentru acestia. Întregul mecanism birocratic reprezintă o pierdere de vreme şi este complet inutil. Este necesar ca birocraţia din sistemul de învăţământ să fie redusă, iar cel de-al doilea pas este digitalizarea procesului de recunoaştere şi echivalare”, susţine Mara Mareş.

“Aşa cum punctam, având în vedere că taxa în cauză are o  valoare de doar 50 de lei, eliminarea ei are o semnificatie mai degrabă simbolică, dar reprezintă un pas important în a demonstra că, într-adevăr, suntem interesaţi de reducerea birocraţiei. De aceea, sper ca Guvernul şi majoritatea din Parlament să nu respingă această măsură, argumentând că avem nevoie de bani pentru buget. Ar fi un semnal de deschidere atât pentru  studenţii români care doresc să revină în ţară, dar şi pentru cetăţeni ai altor state care vor să vină în România. Eliminarea taxei reprezintă, înainte de toate, o expresie a deschiderii şi diversităţii. În scurt timp, intenţionez să propun un  întreg pachet legislativ prin care birocraţia din sistemul educaţional să fie simplificată; aceasta este o problemă care mi-a fost semnalată deseori de beneficiarii sistemului de învăţământ din România”, conchide deputata PNL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite