Politică

articolul anterior articolul urmator

Marea Gâlceavă: PSD şi restul

10
6 Aug 2016 01:02:28
Oana Mihalache
Delirul PSD din ultimele zile aminteşte de regele Canute (rege al Angliei, Danemarcei şi Norvegiei), care a poruncit valurilor să nu îi ude picioarele.
Delirul PSD din ultimele zile aminteşte de regele Canute (rege al Angliei, Danemarcei şi Norvegiei), care a poruncit valurilor să nu îi ude picioarele.

PSD-ul e obişnuit să atace, e un partid cu ştate vechi în ale hărţuirii verbale şi în ale contrelor purtate într-un vid informaţional de zile mari - adică pe nimic, fără obiect al disputei. Vă mai amintiţi când Băsescu era vinovat pentru orice, când vizitele externe erau motive de ceartă între Palate, în fine, când toţi erau obişnuiţi să fure, doar că ”ai lor au furat mai bine decât ai noştri” (episodul alegerilor prezidenţiale din 2009)?

Ei bine, de când Băsescu nu mai reprezintă o miză atât de mare, noul acar Păun al pesediştilor a devenit guvernul Cioloş. Chiar dacă au păstrat o bună perioadă de timp o decenţă comunicaţională şi au ales să răspundă (de cele mai multe ori) prin fapte atacurilor furibunde din partea Dragnea & Co, membrii guvernului Cioloş au intrat de curând în arena declaraţiilor şi au adoptat o strategie care pare să surprindă un PSD obişnuit să facă atacuri fără ecou: tit-for-tat. Cu alte cuvinte, cooperarea este răspunsul la cooperare, atacul este răspunsul pentru atac. Răspunsurile ministrului Ghinea, ale doamnei ministru Prună, dar şi ale premierului Cioloş, au arătat că mult hulitul guvern de tehnocraţi are un atu pe care guvernul Ponta nu-l avea (sau nu-l exersa la unison): expertiza. După marele proiect al debirocratizării, ofensiva anunţată împotriva oligopolului din domeniul IT – căpuşat de prea mulţi ani de câteva companii de casă – ar putea reprezenta piatra unghiulară pentru o viitoare administraţie publică transparentă şi despovărată, printre altele, de dosare cu şine. Chiar şi prin aceste două reuşite, guvernul Ciolos ar decredibiliza masiv o bună parte a clasei politice, aceea care a avut mulţi ani puterea şi nu a folosit-o pentru proiecte ambiţioase în administraţie, ci pentru a hrăni marele-capital-comun, recte averile pe care stau acum mai marii anchetaţi ai ţării.   

Dacă Liviu Dragnea l-a luat în colimator pe prim-ministrul Dacian Cioloş, Victor Ponta se lansează în atacuri gratuite la adresa unor miniştri a căror singură vină este aceea că i-au demitizat mai toate ”realizările” şi semnalează gunoiul de sub preş pe care l-au lăsat în urmă mulţi miniştri. Prin asemuirea mascată a Ralucai Prună cu vreo figură stalinistă de tip Ana Pauker, Victor Ponta nu face decât să reitereze vechile obsesii de limbaj exersate îndelung cu Monica Macovei, Alina Gorghiu, Elena Udrea – în fond, doar nişte politicieni cu fustă în închipuirea patriarhală a lui Ponta-plagiatorul, care pare-se că a început să interpreteze lumea în termeni de copy-paste.  Femeia este doar o pastişă nereuşită a bărbatului, mai cu seamă femeia din politică.

E mai uşor să îţi asiguri capital politic prin fabricarea unor constructe utile lingvistic – Marele Plan al Justiţiei care vrea să scufunde actuala clasă politică şi să pună un balaur cu şapte capete ONG-istice în loc, croitorasul cel viteaz Cioloş, tovarăşa Raluca Prună – decât prin prezentarea unor cifre sau prin acţiuni care au prea puţin appeal până dau rezultate

De fapt, această Mare Gâlceavă pe care PSD o împinge în spaţiul public de fiecare dată când vrea să discrediteze un adversar politic arată preferinţa pentru argumentele ad hominem în locul celor care fac apel la raţiune. De ce? Pentru că e mai uşor să îţi asiguri capital politic prin fabricarea unor constructe utile lingvistic – Marele Plan al Justiţiei care vrea să scufunde actuala clasă politică şi să pună un balaur cu şapte capete ONG-istice în loc, croitorasul cel viteaz Ciolos, tovarăşa Raluca Prună – decât prin prezentarea unor cifre sau prin acţiuni care au prea puţin appeal până dau rezultate. Acesta este modul de a face politică pe care PSD se chinuie din răsputeri să îl salveze: atacurile la persoană le facem fără perdea, iar socotelile în anticamera politicii, nu în văzul electoratului. Transparenţa o fi compatibilă cu administraţia publică, dar cu politica nu e, ar zice orice pesedist.

În fine, delirul PSD din ultimele zile aminteşte de regele Canute (rege al Angliei, Danemarcei şi Norvegiei), care a crezut că poate porunci valurilor să nu îi ude picioarele. Ei bine, Dragnea pare convins de faptul că guvernul Ciolos este incompetent şi mincinos doar pentru că aşa spune el că este sau că Marele Plan există doar pentru că el îl anunţă public. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Preda Gheorghe
6.08.2016, 08:23:08

Dna Mihalache, vă rog să citiți in dex ce înseamnă cuvântul "expertiză ". Este o actiune tehnică făcută de experți, o cercetare, o analiză. Nu este sinonim cu experiența. Evitati limbajul de lemn. Evitați să repetați cuvintele folositede alți ziariști fără a varifica înțelesul corect al acelui cuvânt. Toate bune!

-1 (7 voturi)
DGc
6.08.2016, 12:04:41

Preda Gheorghe Dna Mihalache nu s-a referit aici la expertiza in sensul de experienta. Dvs sunteti cel care nu a priceput. Nici cu limbajul de lemn nu e nici o legatura. Dex este deficitar aici si nu cuprinde termeni mai noi utilizati deja pe scara larga in limba romana.. "Expertiza" se refera aici la pricepere in domeniu, calificare, competenta, profesionalism. Toate bune. ( expertise expertise expertiză Definitions of expertise noun expert skill or knowledge in a particular field. "technical expertise" synonyms: skill, skillfulness, expertness, prowess, proficiency, competence, knowledge, mastery, ability, aptitude, facility, capability, know-how

+5 (5 voturi)
eu doar constat
6.08.2016, 16:16:11

De unde stiti Dvs la ce s-a gandit Dna Mihalache? Probabil asa ganditi, dupa context, dar mai ales dupa propriile convingeri. Eu cred ca Dna Mihalache nu s-a prea gandit la articol ci a scris ce i s-a comandat sa scrie: sa terfeleasca PSD-ul. Nu s-a gandit ca in spatele PSD-ului se afla majoritatea electoratului roman, caruia nu-i pasa de parerile Dnei Mihalache si cu atat mai putin de articolul ei. Daca aveti impresia ca guvernul Ciolos este guvernul de care a avut nevoie Romania, Va inselati profund, asa ca orice critica la adresa lui nu este decat binevenita, indiferent ca vine de la PSD, PMP, PNL, ALDE, dar mai ales din partea populatiei. Nu stiu de ce, dar Dna Mihalache prea se potriveste cu Dan Mihalache: doar o inversare intre "n" si "a". Asta nu inseamna ca o va face cineva ambasadoare in Marea Britanie vre-odata.

-5 (7 voturi)
miron miron
6.08.2016, 12:46:49

Timp de 26 de ani, uite asa a pacalit PSD poporul roman, fie prin promisiuni populiste, sau galeti de plasic. Poate pentru prima data PSD se afla intr-o situatie noua. La guvernare avem un guvern aproape neutru si cu cat loveste mai mult Dragnea cu atat pierde mai mult. Asta ii pune in incurcatura si nu stiu cum sa procedeze, sa intreprinda o motiune de cenzura impotriva guvernului sau nu. Adevaru-i ca pentrua a pastra capitalul politic Dragnea a lasat-o mai moale, ceea ce i-a dat curaj lui Ciolos. Insa o data cu apropierea alegerilor parlamentare galceava PSD va reveni la normal, atacurile nu va mai tine cont de nimic...

+7 (7 voturi)
popa andrei
6.08.2016, 15:58:20

PSD-ul a ajuns în anul de graţie 2016 asemenea unei foste mari puteri, al cărei nume am să-l trec sub tăcere, să nu fiu etichetat drept troll. Asemenea acestei foste mari puteri, s-au aliat toţi împotriva sa, este atacat de către toţi din toate părţile şi tot ele este responsabil de toate relele din lume. Vă spun aceste lucruri în calitate de observator apolitic – chit că nu mă veţi crede – ca să ştiţi ce priză au aceste articole cu dedicaţie în mentalul oamenilor care au obiceiul să examineze puţin ceea ce li se livrează prin presă. Poate vă vor ajuta să înţelegeţi şi de ce la toamnă rezultatul la urne ar putea să vă nedumerească.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările