Marea lege Trianon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-adevăr nu mai contează nimic. Numai mentalitatea de stadion, mîndria de maidan al unui stat care putea să fie mai înţelept.

„Nu venim să facem nimic împotriva nimănui, dar aşa cum statul maghiar a considerat că această zi pentru naţiunea maghiară este o zi tragică şi are o lege care se numeşte aşa, ‘Ziua tragediei naţiunii maghiare’, şi respectăm acest drept al dânşilor de a avea regrete în legătură cu acea zi, aşa avem şi noi dreptul, cei care dorim, să putem sărbători această perioadă, acel tratat. Suntem la 100 de ani.” - a declarat paşnicul Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, şi în declaraţia lui putem recunoaşte întreaga mentalitate de microbist înrăit. Dacă statul maghiar a considerat că, avem dreptul să considerăm şi noi că. Argumente de clasa a cincea la cîrma unui stat european.

Sigur, naţionalismul cu greu se poate delimita de teatru şi de interese. Din păcate, cartea maghiară încă mai are forţă şi charizmă, încă mai este atu în jocurile politice, astfel că-l folosise şi Klaus Iohannis, iar acum îl folosesc alţii. 

M-aş fi gîndit mai mult înainte de a respinge cererea preşedintelui de a reexamina legea şi dacă aş face parte din majoritate. Toată viaţa mea am fost împotriva lacrimilor de Trianon, împotriva patetismului desuet. Acum, cînd mă gîndesc la feţele încruntate şi drapeloide, mă cuprinde o tristeţe iremediabilă. Naţiuni mici, împovărate de morbul fuduliei - asta suntem, români şi maghiari, şi văd că aşa o să fim şi peste o sută de ani. Dar un parlament care se respectă nu-i urmăreşte pe politicienii de nişă şi nu se dedă la un spectacol atît de ingrat.

Rata infecţiei COVID-19 este foarte mare. Rata infecţiei cu vid este şi ea îngrijorătoare de-a dreptul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite