Politică

articolul anterior articolul urmator

Marea lege Trianon

19
3 Nov 2020 19:24:25
Péter Demény

Într-adevăr nu mai contează nimic. Numai mentalitatea de stadion, mîndria de maidan al unui stat care putea să fie mai înţelept.

„Nu venim să facem nimic împotriva nimănui, dar aşa cum statul maghiar a considerat că această zi pentru naţiunea maghiară este o zi tragică şi are o lege care se numeşte aşa, ‘Ziua tragediei naţiunii maghiare’, şi respectăm acest drept al dânşilor de a avea regrete în legătură cu acea zi, aşa avem şi noi dreptul, cei care dorim, să putem sărbători această perioadă, acel tratat. Suntem la 100 de ani.” - a declarat paşnicul Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD, şi în declaraţia lui putem recunoaşte întreaga mentalitate de microbist înrăit. Dacă statul maghiar a considerat că, avem dreptul să considerăm şi noi că. Argumente de clasa a cincea la cîrma unui stat european.

Sigur, naţionalismul cu greu se poate delimita de teatru şi de interese. Din păcate, cartea maghiară încă mai are forţă şi charizmă, încă mai este atu în jocurile politice, astfel că-l folosise şi Klaus Iohannis, iar acum îl folosesc alţii. 

M-aş fi gîndit mai mult înainte de a respinge cererea preşedintelui de a reexamina legea şi dacă aş face parte din majoritate. Toată viaţa mea am fost împotriva lacrimilor de Trianon, împotriva patetismului desuet. Acum, cînd mă gîndesc la feţele încruntate şi drapeloide, mă cuprinde o tristeţe iremediabilă. Naţiuni mici, împovărate de morbul fuduliei - asta suntem, români şi maghiari, şi văd că aşa o să fim şi peste o sută de ani. Dar un parlament care se respectă nu-i urmăreşte pe politicienii de nişă şi nu se dedă la un spectacol atît de ingrat.

Rata infecţiei COVID-19 este foarte mare. Rata infecţiei cu vid este şi ea îngrijorătoare de-a dreptul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Beta Alfa
3.11.2020, 19:29:06

Dle Demeny, scrieti frumos stilistic dar cam dispretuitor fata de "primitivii" de romani. Asta e, trebuie sa ne acceptati asa. Daca nu ne mai suportati puteti pleca in Ungaria sau in oricare tara a lumii. Nu e nicio suparare...

-7 (29 voturi)
Hoban Razvan
3.11.2020, 19:38:00

Si, totusi, de ce nu ni se spune exact despre ce e vorba? Bine ca, la final, talmes-balmesul e intregit de informatia ca avem o rata mare a infectarilor cu noul coronavirus. Tovarase autor, eu nu trebuie sa fiu la curent cu stirile asa ca, fa bine, ca la scoala de jurnalism, sa pui la curent cititorul printr-un scurt paragraf de inceput. Spor(t) la munca!

+3 (9 voturi)
constantin constantin
3.11.2020, 20:20:45

Domnule Peter Demeny, Trianonul este un subiect fals. Granițele României și ale Ungariei au fost stabilite prin Tratatul de pace de la Paris din 1947. Trianonul nu mai există! Este istorie! La Paris, în 1947, s-a stabilit că Basarabia aparține URSS-ului iar Transilvania României. Românii condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov pentru pierderea Basarabiei, iar ungurii condamnă Trianonul pentru pierderea Transilvaniei... Greșit! Trataul de pace de la Paris din 1947 a stabilit granițele celor două țări, nu Trianonul, nu Pactul Ribbentrop-Molotov! De ce se întâmplă asta? Pentru că nici România, nici Ungaria nu îndrăznesc să condamne Tratatul de pace de la Paris, 1947. Ăsta este tratatul care a stabilit granițele dintre Germania și Franța... Nu se atinge nimeni de tratatul ăsta! Trianonul și Pactul Ribbentrop -Molotov sunt teme politicianiste, nu au legătură cu realitatea de drept internațional. Trianonul a fost desființat în 1947, la fel și Pactul Ribbentrop-Molotov... Despre ce vorbim?! Dacă România vrea Basarabia, atunci trebuie să ceară desființarea Tratatului de pace de la Paris din 1947. Dacă Ungaria vrea Transilvania, atunci trebuie să ceară desființarea Tratatului de pace de la Paris din 1947. Nu va cere nimeni asta! Dar toți politicienii unguri și români vor livra tain pentru proști, vânturând subiectele Trianon și Pactul Ribbentrop-Molotov. Astea nu mai există! Au fost desființate în 1947... TAIN PENTRU PROȘTI!

-6 (26 voturi)
Iulian Arion
3.11.2020, 20:35:41

De acord!

-2 (18 voturi)
Iulian Arion
3.11.2020, 20:37:11

Domnule Péter Demény, Cand s-au intamplat cele relatate in articol? Nu cumva aveti o reactie intarziata?

-5 (17 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările