Marea problemă cu populismul: nu mai scapi niciodată de el

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema pensiilor, presantă oriunde în lume. În imagine, vestele galbene protestând faţă de reforma pensiilor anunţată în Franţa FOTO EPA EFE
Problema pensiilor, presantă oriunde în lume. În imagine, vestele galbene protestând faţă de reforma pensiilor anunţată în Franţa FOTO EPA EFE

Sub guvernarea Dăncilă, PSD a legiferat tot ce se putea legifera în materie de populism, creşteri de salarii, pensii şi cheltuieli sociale peste orice limită impusă de starea veniturilor bugetare. Şi pentru a nu lăsa lucrurile baltă, a mai impus şi dublarea alocaţiilor pentru copii, după ce a plecat de la guvernare.

Bomba bugetară lăsată sub masa guvernamentală din Palatul Victoria este nimicitoare pentru finanţele publice. Bomba politică este la fel de distrugătoare.

Practic, la plecarea de la putere, PSD a plasat noua guvernare într-o situaţie imposibilă şi mizează pe asta pentru a reveni cât mai repede la butoane.

Dacă respectă toate creşterile anunţate, guvernarea PNL va intra în colaps, veniturile statului nu vor putea acoperi cheltuielile. Ar urma un val de împrumuturi uriaşe, cu creşterea poverii datoriilor şi aruncarea ţării într-un scenariu grecesc.

Dacă nu respectă majorările, mai ales creşterea pensiilor cu 40% începând cu luna septembrie, guvernarea PNL se pune în situaţia de a fi atacat furibund de către PSD, care ar relua lozincile atât de des folosite, dar cu rezonanţă bună în electorat: că PSD a dat şi că PNL taie.

Adevărul este că PSD nu a dat, pentru că niciun guvern nu dă din buzunar. Eventual, o guvernare  poate crea prin dezvoltare economică  veniturile reale pentru  majorări. Dar toată retorica populistă a PSD şi concretizarea legislativă a unor promisiuni nesusţinute s-au bazat pe un singur lucru, mituirea electoratului, cu speranţa câştigării alegerilor. După care poate veni potopul.

Ce se mai poate face? Aproape nimic, în an electoral. Practic, PSD a luat captivă guvernarea PNL sau oricare altă guvernare care s-ar constitui în actuala conjunctură parlamentară.

Oricine se află la pârghiile puterii se va confrunta cu aceeaşi dilemă. Dacă nu dă drumul la creşterile salariale, de pensii şi de alocaţii este în pericol la alegeri, dacă le pune în plată, falimentul bate la uşă.

Populismul, odată legiferat, este extrem de greu să mai fie anihilat. Generaţii după generaţii vor trebui să plătească pentru interesele de moment ale unor vânzători de iluzii.

Alegerile anticipate ar putea fi o soluţie în situaţia actuală a României. Dacă s-ar face în iunie, o nouă majoritate solidă în Parlament ar putea susţine un guvern responsabil cu finanţele publice.  Cu un mandat de patru ani în faţă şi cu sprijin parlamentar puternic, majorările pot fi calibrate astfel încât să nu ducă la aruncarea ţării pe  panta dezastrului.

Este o şansă, chiar dacă destul de mică, întrucât greu poate fi convins un partid politic să ia măsuri nepopulare.

Pe de altă parte, cartea alegerilor anticipate nu este atât de sigură precum pare. E adevărat, Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Dar nu se pot sacrifica alegerile locale în două tururi pentru obţinerea anticipatelor. Dacă Guvernul cade la moţiune, cade şi alegerea primarilor în două tururi. Dacă trece moţiunea de cenzură, tot ceea ce mai poate face guvernul interimar este să se ocupe de gestionarea treburilor curente. Şi atunci, ce este mai important?

Logic ar fi să fie asigurate alegerile în două tururi pentru a avea o reprezentare mai legitimă şi mai democratică a puterii în teritoriu. Apoi s-ar putea discuta strategiile pentru anticipate sau pentru alegerile la termen.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite