Marea surpriză a alegerilor: AUR. De unde a apărut partidul, cine sunt liderii şi ce nume de premier au pregătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Simion FOTO Arhivă
George Simion FOTO Arhivă

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să treacă pragul electoral de 5%, ajungând astfel în Parlament, deşi la alegerile locale a obţinut sub 1%. Formaţiunea este condusă de George Simion, fost candidat independent la europarlamentarele din 2019, şi de fostul jurnalist Claudiu Târziu. Premierul propus de AUR e Călin Georgescu.

Deşi a fost în mare parte ignorat de către restul politicienilor şi de către presă, AUR a reuşit să facă o surpriză la alegerile parlamentare 2020 reuşind să treacă pragul electoral de 5%.

Surpriza este cu atât mai mare având în vedere că formaţiunea a obţinut la alegerile locale scoruri de sub 1%, atât la consiliile locale, cât şi la cele judeţene. Urmaş spiritual al PRM şi cu tente naţionalist-extremiste, AUR a organizat în ultimele luni mai multe proteste în ţară unde s-a remarcat cu discursuri naţionaliste.

AUR s-a lansat în decembrie anul trecut, în Marea Britanie, autoproclamându-se drept partid al diasporei. În descrierea de pe site-ul formaţiunii, AUR precizează că vrea să realizeze „uniunea românilor”, oriunde s-ar regăsi aceştia.

„Au trecut 30 de ani de la Revoluţie, 100 de ani de la Marea Unire şi românii sunt tot mai dezbinaţi, pe fondul unor politici ale urii propagate de partidele care s-au succedat la putere. Jumătate din naţiunea română se află peste graniţele actuale ale ţării şi, de la an la an, România se depopulează. Încrederea românilor în cei care ar trebui să le reprezinte interesele scade de la un scrutin electoral la altul. Alianţa pentru Unirea Românilor  îşi propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceştia, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cernăuţi, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăşi existenţa noastră ca neam”, scrie AUR.

Liderii AUR

Fondator şi co-preşedintele partidului, George Simion, a candidat la alegerile europarlamentare din 2019, unde a obţinut doar 1,21%. Anterior, George Simion s-a remarcat ca activist civic, organizând de-a lungul anilor o serie de proteste şi marşuri, în România dar şi în Republica Moldova, în care a militat pentur unirea dintre cele două ţări. A fondat Platforma Unionistă Acţiunea 2012 şi Alianţa pentru Centenar, iar în 2018 scrie cartea „Blocaţi în labirint”, volum în care vorbeşte despre apariţia Republicii Moldova.

„Platforma Unionistă «Acţiunea 2012» a luat naştere datorită patosului acelor tineri, în frunte cu George Simion. Până în prezent, «Acţiunea 2012» a organizat sute de manifestări publice de informare şi sensibilizare a opiniei publice şi a factorilor decizionali din România şi Republica Moldova, precum şi a comunităţii internaţionale, cu privire la necesitatea realizării unităţii naţionale. Cu toate astea, au existat tentative de a-i interzice activitatea. A fost reţinut şi expulzat de autorităţile din R. Moldova pe 13 mai 2015, dar, nici de această dată, nu s-a dat bătut. Ca apoi, pe 5 febuarie 2016, a primit la vama Albiţa-Leuşeni o nouă interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Până la urmă, acestea au fost anulate prin hotărâri judecătoreşti”, se arată în descrierea lui George Simion din cartea semnată de acesta.

Imagine indisponibilă

Călin Georgescu, propunerea AUR pentru premier, a fost între 2000 şi 2013 directorul executiv al Centrului Naţional de Dezvoltare Durabilă. Totodată, acesta a fost numit de Guvern pentru a coordona dezvoltarea a două versiuni a Strategiei naţionale de dezvoltare durabilă, mai întâi în 1999 şi apoi în 2008.

Călin Georgescu a mai fost raportor special al ONU, dar şi reprezentant al Comitetului Naţional UNEP pentru România. Acesta a mai ocupat funcţii de consilier şi de secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului Organizaţiilor Economice Internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe şi secretar general al Asociaţei Române pentru Clubul Romei. În noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv, numele acestuia a fost vehiculat de mai multe ori în presă pentru funcţia de premier.

Citeşte şi:

Portret de senator AUR. Diana Şoşoacă, avocatul care militează împotriva măştii

Haos pe stadioane, viitor de AUR pentru ţară: George Simion, ultrasul din politică

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite