Politică

articolul anterior articolul urmator

Marea trăncăneală

100
24 Oct 2016 07:47:43
Andrei Pleşu

Se poate gîndi democraţia fără exerciţiul ritmic al alegerilor? Fără îndoială, nu. Din păcate însă, scrutinul nu funcţionează ca un mecanism riguros, străin de orice aproximaţii, ambiguităţi, subterane impure, manevre ipocrite, strategii interesate, înşelăciune, demagogie, prostie.

Nu avem de-a face cu un sistem infailibil de evaluare cantitativ-calitativă, cu o „măsurătoare” a cărei precizie să fie incontestabilă. Avem de-a face mai curînd cu un fel de „organism” colectiv, cu crampe fiziologice imprevizibile, cu dezordini celulare fatale, cu o psihologie pestriţă, lipsită de controlul constant şi eficient al raţiunii sau, măcar, al bunului simţ. Rezultatul, la  noi şi aiurea, e un soi de circ, o avalanşă de zgomote, vorbe mari, promisiuni gogonate, jocuri de gleznă, manipulare şi furt. La care, realist vorbind, participă nu doar „combatanţii”, ci şi electoratul: neinstruit, uşor de cumpărat, uşor de înregimentat în detaşamentele şmechere ale ideilor gata făcute, ale lozincilor găunoase, ale complezenţei „patriotice”. Dar asta e! Vorba lui Churchill: „Democraţia este cel mai prost sistem de guvernămînt, cu excepţia tuturor celorlalte testate pînă acum.”

Nu zic că România e un caz aparte. Am văzut pentru prima oară, în direct, alegeri libere, în 1976, în Germania Federală. Admit că anvergura candidaţilor (Helmut Schmidt şi Helmut Kohl) era de natură să asigure campaniei un anumit coeficient de decenţă, de substanţă, de stil. Dar în conversaţiile curente cu diverşi alegători percepeam vitalitatea unor criterii fără legătură cu politica reală. Unii votau Schmidt pentru că îl ştiau simpatizant al aceleiaşi echipe de fotbal pe care o susţineau şi ei, altora le plăcea foarte mult nevasta lui Schmidt, alţii votau Kohl pentru că era mai „creştin” etc. Dar vedem şi cum se desfăşoară lucrurile acum, în Statele Unite.

E greu de priceput cum „marea putere” a lumii n-a găsit alţi „reprezentanţi” ai măreţiei ei decît pe cei doi aflaţi acum în luptă. Măcar dna Clinton, fără să fie o opţiune seducătoare,  e previzibilă. Dar dl Trump e un amestec, în acelaşi timp comic şi înfricoşător, de Vadim Tudor şi Gigi Becali, de bişniţar ţanţoş şi patriot de stadion. Nu mai vorbesc de stilistica propriu-zisă a confruntărilor: de o grosolănie, de o meschinărie, de un prost gust greu de digerat.

Peisajul autohton nu mai are decît o singură formă de relief: tupeul. Şi o singură dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimţirea.

De ce am fi noi mai cu moţ? Mă uit în jur şi nu-mi vine să cred, deşi nu trăiesc pentru prima dată aşa ceva. Asist, asistăm, la un spectacol care seamănă a bazar, a luptă de cocoşi (sau de cîini), a păruială între chivuţe. Proştii fac pe deştepţii (şi par de două ori mai proşti decît sunt), infractorii fac pe călugării, dezmăţaţii parodiază chibzuiala, smintiţii de toate calibrele şi culorile fac pe înţelepţii. Valori supreme, care ar trebui să impună sobrietate şi bună credinţă, (sentimentul naţional şi raportarea la Dumnezeu) sunt utilizate gongoric şi vicios - ca o marfă oarecare - pentru a fraieri plebea pravoslavnică şi „românismul” gregar. Păcătoşi de duzină fac dintr-odată cruci cît carul şi defilează pe la moaşte (sub privirile complice ale Bisericii), hoţi de drumul mare exaltă „patria”, pentru a o spolia de îndată ce ajung la putere.

Probleme? Piedici? Rele „tradiţionale”? Potlogării? Minciuni? Nu prea există: sunt ori vina „celorlalţi”, a adversarilor politici, ori rezultatul unui misterios atac planetar asupra arcului carpatic: lifte străine, sorosisti, organizaţii oculte, americani, bruxellezi, nemţi ş.a.m.d. Suntem neaşezaţi fie din cauza capitalismului, fie din cauza comunismului, fie din cauza globalizării, a neo-colonialismului, a ecumeniştilor satanişti, a fanarioţilor. Te şi miri cum de am rămas fete mari, în plin (milenar) complot al atîtor ireductibili duşmai! Trăim încă în retorica conului Leonida: „Reacţiunea a prins iar la limbă. Ca un strigoi în întunerec, ea stă la pândă ascuţindu-şi ghearele şi aşteptând momentul oportun pentru poftele ei antinaţionale… Naţiune, fii deşteaptă!” Leprele sunt vocale şi abundent prezente în spaţiul public, oamenii cît de cît cumsecade, cu portrete încă plauzibile, suferă de paloare, de un anumit deficit charismatic.

„Analiştii” politici sunt loviţi ori de o inflexibilă hiper-competenţă, ori de mîrlănie, ziariştii sunt, în genere, propagandiştii opţiunilor şi obedienţelor proprii. Peisajul autohton nu mai are decît o singură formă de relief: tupeul. Şi o singură dimensiune meteo: sfruntarea, ploaia cu baliverne, nesimţirea. Peste toate, o limbă românească chinuită, o lipsă de educaţie endemică, o patologică lipsă de responsabilitate şi onoare.

„Asta-i situaţia!” (o veche, sinucigaşă, sintagmă românească!). Ce ne rămîne de făcut? Păi, să mergem la vot! Ce-o ieşi? Nu se ştie! Dar măcar să nu putem da vina pe alţii! În rest, cum ne-o fi norocul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Mandy
24.10.2016, 08:15:39

Democratie, nimic de zis.. S-a vazut mai ales la mitingul pentru Reintregirea Neamului. "Gresala majora este si ramane in curtea ministrului de interne care in timp a acceptat mitinguri sau marsuri neautorizate (vezi miscarea peturilor lui Clotilde si Nicusor Dan- cel mai recent exemplu) nemaivorbind de nerespectarea locului si/sau traseului. Astfel, oamenii au actionat in temeiul unei "uzante" (numita "cutuma:) care are si ea un caracter juridic (mai slab ca legea, da'-l are) Io cred ca aceste "tolerante" au fost lasate sa perpetueze tocmai in scopul de a incuraja necunoasterea/nerespectarea legii si a le crea posibilitatea sa intervina numai atunci cand "trebuie" Aici a trebuit. Martorii oculari (in care am incredere) mi-au povestit ca erau cu evidenta pregatiti a priori asteptand cinic "fapta" (provocand-o ei insisi sau prin infiltrati) momentul optim"... (E. M. Dehelean, FB) In loc sa preintampine avantuale incidente, "organul" a premefitat represiunea cu bataile si "masurile" care nu aduc aminte decat de Mineriade..! Asa cum a precizat dl. Basescu, in loc de orice fel de protecție, din multime au fost trași liderii unioniști, cu forța, conform unui plan foarte bine făcut pentru ca liderii să fie extrași de acolo. In loc de a asigura protectia, autoritatile romane au PREMEDITAT masuri represive, tineri batuti de catre jandarmi si luati cu duba de la miting, pentru discreditarea ideei de uniunea a Romaniei cu Republica Moldova, si pentru a sabota alegerile din Republica Moldova dand apa la moara pro-rusilor..! Nu ne ramane decat sa ne intrebam, cine ne conduce de fapt..? Multe lucruri par comandate direct de mama Rusia, ca la lovitura de stat din 2012..! Suntem "guvernati" prin lovituri de stat si mineriade..? Colos nu poate ridica din umeri, pentru ca ministrul de interne ii e subordonat direct.. Subordonatii lui n-aveau cum sa puna in aplicare acest plan, fara aprobarea lui..!

-5 (31 voturi)
Mandy
24.10.2016, 08:30:03

Un alt precedent a fost in 2015. Nici în iunie 2015 nu au respectat traseul, dar Ponta n-a avut curaj sà-i bata pe tineri in strada si sa-i aresteze..!

-4 (28 voturi)
Bănăţanu v.2
24.10.2016, 08:17:22

Ce să iasă, domnule Pleșu? Se știe deja: răul mai mic! De 27 de ani votăm răul din mic în mai mic. Uite-așa ne-am procopsit cu „binele” de care nu ne mai putem scăpa. Să votăm oameni noi? Vai de mine, cum să facem așa o greșeală? Ne-am obișnuit atât de mult cu impostura încât anormalitatea ni se pare normală. De ce am alege niște anonimi când suntem atât de bine „reprezentați” de clasa politică actuală? Dumnezeu să ne-ajute, că noi nu ne mai putem „ajuta”!

+9 (13 voturi)
FLORIN
24.10.2016, 08:23:10

`Tupeul si nesimtirea nu apar, asa, din senin. Ele se bazeaza pe ceva. Poate ceva organizatii, fratii, asociatii, care asigura linistea celor care actioneaza. Daca n-ar mai exista aceste legaturi stranse si protectia celor nevazuti, tupeul si nesimtirea dispar instantaneu. Pentru ca la capitolul curaj nu se sta prea bine.

0 (6 voturi)
Jean Maurer
24.10.2016, 08:23:14

Pentru ca o democratie sa functioneze, membrii comunitatii respective trebuie sa indeplineasca anumite calitati: - un anumit nivel de cultura si informare - un anumit profil moral si etic - dorinta de a participa la bunul mers al comunitatii - angajare si sanctionare si in final: - partidele politice sa propuna oameni de valoare pentru functiile de conducere si nu oportunisti excroci Las la o parte legislatia si sistemul administrativ, respectiv Parlamentul, care ghideaza viata de zi cu zi a oamenilor prin legi si proceduri in interseul societatii. De altfel si maestrul Plesu s-a concentrat doar pe valori (non-valori) umane individuale si nu pe sistem. In Romania este o jale, dar si in America este aceeasi jale, de Rusia nici nu mai vorbesc, China este inca o dictatura, celelalte tari europene sunt undeva intre jale si eficienta, dar surprinzator societatiile merg totusi inainte si nu colapseaza. Care este atunci motorul social care si in lipsa unei democratii ideale (uneori chiar catastrofale) face ca lumea sa evolueze spre bine ? Sau ma insel si de fapt evoluam spre un dezastru ?

+9 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările