Victoria de la Bruxelles, prezentată de  Iohannis, este în realitate un semi-eşec. Polonia a primit 160 miliarde de €, din care 124 miliarde nerambursabile!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
negocieri ue

Ieri, cu surle şi trâmbiţe, cu sau fără mască, preşedintele Iohannis ne anunţa cum a reuşit să obţină marele „bonus” de la Bruxelles, de 79,9 miliarde de euro. În realitate, pentru România, negocierile s-au finalizat cu un semi-eşec. De ce?

Spre sfârşitul lunii mai a anului curent, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, a anunţat că România urma să primească o sumă suplimentară importantă din bugetul Uniunii Europene, în valoare de 85 miliarde de euro. Din start, minus 5 miliarde euro.

Apoi, preşedintele a uitat să precizeze că cele 79,9 miliarde de euro cuprinse în Bugetul pentru 2021 – 2027 şi în cadrul Planului de relansare economică, sunt de fapt 62,9 miliarde de euro net,  deoarece în exerciţiul financiar 2021-2027 contribuţia României la bugetul Uniunii Europene va fi de aproximativ 17 miliarde de euro.

Contribuţie la bugetul Uniunii, care a crescut în cazul României şi nu a scăzut precum în cazul Suediei, cu minus un miliard de euro, Austriei, cu minus 565 milioane de euro şi Danemarcăi, cu minus 377 de milioane de euro.

Apoi, pentru sectorul agricol, României nu i s-au alocat fonduri, pe când Grecia va primi 300 milioane euro, Slovacia 200 milioane euro, Croaţia 100 milioane euro.

În propunerea iniţială a Comisiei Europene, România primea 31 de miliarde de euro pentru politica de coeziune şi în urma „negocierilor” suma a scăzut la 26,8 miliarde de euro. Sunt 4,2 miliarde de euro mai puţin, ceea ce înseamnă mai puţine proiecte şi mai puţini bani pentru crearea de locuri de muncă.

Tot în propunerea iniţială, ţara noastră avea alocate 33 de miliarde pentru relansarea economică din care două treimi erau granturi, adică fonduri nerambursabile. În urma „negocierilor” din cele 33,5 miliarde de euro alocate, doar 50% sunt granturi, cealaltă jumătate reprezintă împrumuturi, cu condiţia ca cele 16 miliarde de euro granturi dar şi împrumuturile să fie accesate doar în următorii 3 ani! Mai mult decât atât, nu se pot finanţa aceleaşi obiective de investiţii şi din bugetul exerciţiului financiar 2021-2017 şi din cel al planului de redresare.

 Având în vedere că 70% dintre granturi trebuie trase în următorii ani, lăudăroşenia politică a PNL şi a preşedintelui Iohannis trebuie să lase loc faptelor, altfel pierdem banii.

Şi pentru a înţelege cât de reuşite au fost negocierile purtate de Iohannis, vă ofer un singur exemplu: Polonia a obţinut 160 miliarde de euro din care 124 miliarde sunt pentru fonduri nerambursabile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite