Marga: Între ministrul de Externe și președinte nu sunt relații de vasalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Marga a declarat, la România TV, că ministrul de Externe e "legat" de președinte, potrivit Constituției, dar relația nu este una de vasalitate.

"Prin natura funcţiei, ministrul de Externe e legat de preşedinte, şi aceasta este Constituţia şi, încă o dată, trebuie să o respectăm. Dar nu sunt relaţii de vasalitate, sunt relaţii, încă o dată, de oameni, cred, maturi, care vor să coopereze; cel puţin, aceasta va fi mereu disponibilitatea mea", a declarat Marga.

Întrebat dacă nu simte că Traian Băsescu îl vânează, ministrul de externe a spus că nu contează ce simte, "contează judecăţile".

Andrei Marga consideră că România trebuie să revină la pluralism.

"Când România a fost monologică, a eşuat; când ea a fost pluralizată, a dat rezultate. Să fim clari! Acest pluralism trebuie reinstalat în România - aceasta e convingerea mea fermă şi o spun în faţa oricui, nu e nicio problemă", a spus Marga.

În opinia ministrului, controlul asupra întregii politici externe aparține Parlamentului.
"Parlamentul are sub control întreaga politică externă. Preşedintele, conform Constituţiei - să iau termenii exacţi -, reprezintă România, semnează tratate şi numeşte ambasadorii - acestea sunt competenţele lui, deci e clar că sunt trei actori. Fără să vreau să fiu foarte polemic sau să fiu polemic, România n-a avut prim-miniştrii în ultimii ani, şi atunci preşedintele şi-a extins competenţele, şi-a extins intervenţia pe o suprafaţă mare.", a subliniat ministrul de externe.
Andrei Marga nu crede că, până acum, au apărut "fisuri în această cooperare".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite