Andrei Marga, demisie după un lung şir de boacăne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un an de când a fost numit în funcţie, Andrei Marga şi-a prezentat ieri demisia din funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR). Marga şi-a făcut publică demisia prin intermediul unui comunicat de presă, cu solicitarea să intre în vigoare imediat.

Gestul lui Andrei Marga a venit imediat după ce Comisiile reunite pentru cultură şi politică externă din Senat au cerut revocarea lui Marga din funcţia de preşedinte al ICR, precum şi a adjuncţilor lui. Hotărârea a fost luată cu 11 voturi „pentru“ şi 4 „împotrivă“, în urma analizei raportului de activitate al institutului pe anul 2012. Potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei pentru cultură din Senat, Georgică Severin, instituţia condusă de Marga nu ar fi respectat teremenul-limită legal pentru depunerea raportului de activitate.

VICTOR PONTA: LUCRURILE NU MERG BINE LA ICR

Soarta lui Marga în fruntea ICR a devenit incertă încă de săptămâna trecută, când premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor Culturii, Daniel Barbu, şi Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ca, împreună cu membrii comisiei de specialitate a Senatului, să analizeze activitatea ICR şi să ia măsuri, inclusiv politice, deoarece lucrurile nu merg bine la această instituţie.

După solicitarea prim-ministrului, între Andrei Marga şi preşedintele Comisiei pentru buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a început un război al declaraţiilor, mărul discordiei fiind raportul de activitate al ICR pe anul 2012. Nicula i-a reproşat lui Marga că nu a trimis raportul până la data de 15 aprilie, conform legii, ba, mai mult, că în locul raportului a trimis „o fiţuică“. Prin urmare, comisia de buget-finanţe nu a putut emite un aviz. Andrei Marga a reacţionat imediat, precizând că un raport de activitate preliminar a fost înregistrat la Senat în jurul datei de 20 ianuarie. „Eu am preluat preşedinţia ICR în data de 11 septembrie 2012, dar raportul face referire şi la perioada în care nu conduceam instituţia. De asemenea, a fost depus şi contul de execuţie bugetară“,  declara Marga pentru Mediafax.

PROTESTUL LUI ADAM MICHNIK

Andrei Marga a păşit cu stângul în noua funcţie, prin numirea unor persoane fără pregătire adecvată în management sau coordonare de proiecte culturale în fruntea Institutelor Culturale Român din Străinătate. Un exemplu notoriu a fost cel al secretarei Ambasadei României la Varşovia, care a fost propusă să preia  conducerea Institutului Cultural Roman din capitala Poloniei. În replică, sute de oameni de cultură polonezi, în frunte cu Adam Michnik, au semnat un protest public, susţinând-o pe Sabra Daici, directorul în funcţie al ICR Varşovia.

Noul preşedinte a demis din funcţii de conducere directori evaluaţi pozitiv atât de către comisiile din ţară, cât şi din ţările unde activau aceştia, blocând acţiunile culturale iniţiate de aceştia. Un caz notoriu a fost cel al Katiei Dănilă, demisă abuziv din funcţia de director al ICR Paris în luna septembrie 2012.

ŞI-A NUMIT COLABORATORII ÎN FUNCŢII-CHEIE

Pentru posturile ICR de directori-adjuncţi şi referenţi, care au fost scoase la concurs în noiembrie 2012, s-au înscris 189 de candidaţi. Numirile în posturi au fost făcute înainte cu zece zile de termenul legal, pe 4 ianuarie 2013. Şeful ICR i-a desemnat atunci referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, pe foşti colaboratori de-ai săi de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat, între anii 1993-2004 şi 2008-2012. În contextul acestui scandal, Eunicia Maria Trif, colaboratoare a lui Andrei Marga la Universitatea din Cluj, a fost numită în funcţia de secretar general adjunct al ICR. Cu toate acestea, Marga a respins acuzaţiile de nepotism, spunând că şi „Clujul se află pe harta României“.

O altă aberaţie a politicii lui Marga a fost intenţia de a înfiinţa filiale ale Institutului Cultural Român în provinciile istorice ale României, cu sedii în oraşele Iaşi, Tulcea, Arad, Târgu-Jiu, Craiova, Cluj-Napoca şi Baia Mare.Nume importante – Andrei Pleşu Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu – s-au delimitat de programul ICR, au criticat dur politica lui Andrei Marga, sancţionând-o prin neparticiparea la Salonul de Carte de la Paris (22-25 martie 2013), în care România a fost ţară invitată.  Un grup de performeri- protestari a purtat măştile scriitorilor absenţi la deschiderea salonului de carte. În replică, ICR a afirmat că  artiştii-protestatari erau „sub influenţa alcoolului“.

SE CONSIDERĂ VICTIMĂ

Fostul director al ICR a explicat, prin intermediul comunicatului de presă, că din momentul în care a fost numit în funcţia de preşedinte al ICR, în data de 11 septembrie 2012, a fost supus defăimărilor „tipice înţelegerii primitive a politicii“. Totuşi, în ciuda acestor piedici, Marga susţine că activitatea institutului „s-a schimbat în bine“.

„S-au recompus forurile de conducere ale ICR. Am înlocuit desemnările discreţionare în funcţii cu concursuri. Între timp, directorii institutelor din New York, Paris, Chişinău, Lisabona, Budapesta şi directorii adjuncţi de la New York, Berlin, Viena, Roma, Veneţia, Lisabona sunt noi“, a explicat Marga în comunicatul remis.De asemenea, Marga se mai laudă cu reconstrucţia bibliotecilor româneşti.


Citeşte mai multe pe aceeaşi temă:

Marga, dezvăluiri despre demisie: „Vârful de lance al acestei operaţiuni este Ponta, el a instrumentat-o“

Andrei Marga a vorbit luni seara, la Realitatea TV, despre demisia din fruntea Institutului Cultural Român, la mai puţin de un an după ce a preluat această funcţie.

Dezastrele lui Andrei Marga, în fruntea Institutului Cultural Român

Andrei Marga, care şi-a prezentat astăzi demisia de la conducerea Institutului Cultural Român(ICR), a păşit chiar de la început cu stângul în funcţia în care a fost numit pe 11 septembrie 2012.  A fost implicat în numeroase scandaluri şi a făcut gafă după gafă, aducându-şi clientela la  conducerea filialelor Institutelor Culturale Române din ţară şi din străinătate.

Petiţie online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român

Aproape 200 de persoane au semnat, în 24 de ore, petiţia online pentru demiterea conducerii Institutului Cultural Român (ICR). Iniţiatorii cererii susţin că  instituţia a fost decredibilizată de măsurile luate sub şefia lui Andrei Marga, fostul rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Corina Şuteu, fost director ICR New York: „ICR-ul nu a fost al lui Horia Roman Patapievici, nici nu este al lui Andrei Marga“

Corina Şuteu spune că cel mai periculos lucru în privinţa scandalurilor repetate legate de  Institutul Cultural Român este decredibilizarea instituţiei.

Andrei Marga a inaugurat ICR Iaşi. Finanţarea e lăsată la mila publică

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a oficiat ieri, la Iaşi, într-o atmosferă festivistă, înfiinţarea filialei din Moldova a instituţiei. Marga apelează la banii oamenilor de afaceri locali pentru finanţarea filialei, întrucât nu există nici o altă sursă de finanţare.

Haos, nepotism şi cacealma la Institutul Cultural Român

La o zi după scandalul creat în jurul concursului organizat de Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), instituţia revine cu perdele de fum pe post de precizări, care adâncesc şi mai mult ceaţa din jurul controversatelor decizii organizatorice.

Andrei Marga îşi impune clientela în funcţii-cheie la ICR

Şeful Institutului Cultural Român (ICR) a desemnat ca referenţi, fără să respecte toate etapele concursului, foşti universitari de la „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, pe care i-a condus în perioada sa de rectorat.

Institutul Cultural Român inaugurează institute, deşi nu le-a găsit sedii

În ianuarie - februarie 2013, conducerea Institutului Cultural Român a promis că va inaugura mai multe filiale în provinciile istorice, dar, deocamdată, realitatea din teritoriu contrazice planurile şi promisiunile făcute.

Cum s-au sărit etapele la concursul pentru şefia unor institute culturale din străinătate

Etapa a doua, cea a interviurilor din cadrul concursului organizat de Institutul Cultural Român (ICR), trebuia să fie programată între 14-17 decembrie 2012. Ulterior, această perioadă a fost mutată pentru 7-14 ianuarie 2013. Numirile însă au fost făcute înainte de termen, cu zece zile, pe 4 ianuarie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite