Politică

articolul anterior articolul urmator

Marginalii la o dezbatere

100
29 Sep 2014 08:16:44
Andrei Pleşu

Joia trecută, am participat, alături de dl.Cristian Tudor Popescu, la o dezbatere „Gândul live”, moderată cu o cordială pricepere de dl. Claudiu Pândaru. E inevitabil ca, după un dialog intens (de două ore şi jumătate!) cu un partener astuţios şi hărţuitor cum este C.T. Popescu, să suferi de un tenace „esprit de l`escalier”, adică să-ţi aminteşti (prea tîrziu) ce-ai mai fi vrut, sau ce-ai mai fi putut să spui.

N-o să încerc să trec în revistă tot „nespusul” prestaţiei mele. Mă voi opri la două-trei teme. Dar mai înainte, vreau să-mi exprim, a nu ştiu cîta oară, disperarea în legătură cu modul în care presa înţelege să preia, să selecţioneze şi să transcrie declaraţiile convorbitorilor. Nu ştiu dacă la mijloc e pripa gazetărească, lipsa de experienţă, exerciţiul insuficient al limbii şi al ideilor, dar mi se întîmplă frecvent ca, citind a doua zi ”rezumatul” intervenţiei mele, să mă înroşesc. Scoase din context, trunchiate, recompuse fără logică, sau pur şi simplu prost înţelese, vorbele mele apar pe piaţă ca o colecţie de simplificări grosolane,  exprimări eliptice şi aglutinări incoerente, în care nici eu nu mă mai descurc. Un exemplu, între multe altele: eu spun ceva de genul ”după atîţia preşedinţi prea volubili, aş prefera unul care să spună, fără zorzoane, „da”, „nu”, „am să mă mai gîndesc”, ”nu cred” etc. În ziar apare: ”vreau un preşedinte care să spună nu”. Şi tot aşa… (Trec peste eventuale greşeli de exprimare, pe care, admiţînd că le-aş fi putut face în fuga oralităţii, redactorii de pagină ar trebui să le corecteze tacit. Mă îndoiesc, totuşi, că aş fi putut spune ”lumii le place să audă…”).

Trec la subiect. S-a conturat ideea că, în vreme ce mesajul de susţinere al lui Radu Beligan pentru Victor Ponta m-a iritat, n-am avut nici o reacţie la mesajul de susţinere al lui Gabriel Liiceanu pentru Monica Macovei. Un prim răspuns am dat în emisiune: nu am obligaţia – şi nici puterea – să scriu despre tot ce mişcă pe scena publică. Nu pot să scriu „la comanda” tuturor cititorilor. În plus, am, inevitabil, ca toată lumea, opţiunile mele, simpatiile şi idiosincraziile mele. Oricine are dreptul să fie „băsist”, sau „anti-băsist”, pesedist sau anti-pesedist şi să se comporte în consecinţă, dacă tot facem atîta caz de „libertatea de exprimare şi de opinie”. Am chiar dreptul să nu fiu în obedienţa niciunei tabere şi să spun ce cred. Chestia cu slugărnicia mea în raport cu Cotroceniul e fie o formă de ignoranţă încăpăţînată, fie una de rea credinţă. E suficient să dai, pe Google: „Băsescu-Pleşu” şi vei găsi destule argumente că baţi câmpii.

Radu Beligan n-a venit cu argumente, ci cu o strigătură mobilizatoare. „Îl votez pe Ponta, fiindcă e tînăr şi mie îmi plac tinerii!” E ca şi cum Liiceanu ar fi spus: „O votez pe Monica Macovei, pentru că îmi plac femeile!

Altceva însă mă interesează în cazul în speţă. Nu există comună măsură între gestul lui Beligan şi gestul lui Liiceanu. Liiceanu n-a participat la niciun miting electoral, la nici o lansare de candidatură. A scris, pe un site, un articol, în care prezenta o serie de argumente pe baza cărora Monica Macovei i se părea candidatul optim. Aşa crede el şi aşa înţelege el să se implice în metabolismul momentului. Cuvîntul-cheie aici e „argumente”. Radu Beligan n-a venit cu argumente, ci cu o strigătură mobilizatoare. „Îl votez pe Ponta, fiindcă e tînăr şi mie îmi plac tinerii!”. E ca şi cum Liiceanu ar fi spus: „O votez pe Monica Macovei, pentru că îmi plac femeile!” Textul lui Liiceanu avea, totuşi, o suită de idei, dădea explicaţii, deschidea un posibil dialog. Puteai să nu fii de acord cu autorul, sau cu modul lui de a-şi pune în scenă pledoaria, dar nu erai înghesuit pe un stadion şi invitat, manipulatoriu, să aderi la o cauză, cu ochii fixaţi pe o plasmă gigantică. Asta e diferenţa dintre „libertate de opinie” şi „angajare propagandistică”. În spaţiul acestei diferenţe - şi în amintirea altor stadioane şi a altor „susţineri” - s-a situat mesajul meu către Radu Beligan.

Un alt nume apărut în conversaţia de joi a fost Horia Roman Patapievici. A făcut – mi se spune - greşeli, pe care nu m-am grăbit să le amendez public. Orice se poate spune, totuşi, despre  H.R.Patapievici, dar că ar fi un personaj „menajat” de spiritul critic autohton nu! Într-adevăr, nu am simţit nevoia să mă alătur unui cor de furioşi, care nu ştiu despre Patapievici decît ce le spun alţii. Eu l-am citit pe Patapievici şi, cu experienţa mea de lectură, de oameni şi de viaţă, pot declara, fără rezerve, că e vorba de una dintre cele mai articulate şi mai antrenate minţi ale culturii româneşti contemporane.

Mai ştiu că mandatul lui de la ICR a făcut culturii autohtone servicii imense. „Galeria” nici nu l-a citit şi nici nu a avut curiozitatea să afle ce-a făcut el, în ultimii ani, pentru ţară. „Ştie” doar că a „ofensat” poporul, că „nu e român” (?!), că e „băsist”, că l-a vorbit de rău pe Eminescu. (Ceea ce e incredibil! Cine şi-ar lua osteneala să citească textul incriminat, ar vedea că lucrurile stau exact pe dos: Patapievici se înscrie în fals faţă de cei care fac din poetul naţional un ”cadavru din debara”). Că a putut face greşeli, că a putut avea opinii iritante? Dar care dintre noi e scutit de aşa ceva? Şi, la urma urmei, de ce a fi „băsist” te descalifică, iar a fi „antibăsist” te validează? În orice caz, uşurinţa cu care o sumedenie de compatrioţi „radicali” aruncă stigmatul asupra unui compatriot valoros e întristătoare şi primejdioasă. Faptul că, în România de azi, un intelectual de prim rang a ajuns să fie scuipat, admonestat pe stradă, linşat public de inşi care habar nu au cine este de fapt, şi care n-au făcut pentru ţărişoară nici a suta parte din ce a făcut el, e semnul unei grave dezordini. Peste nu prea mult timp, toată această dezonorantă campanie va fi un capitol stînjenitor al istoriei naţonale. Din păcate, obiceiul de a ne bălăcări, zbierînd, valorile, în numele iubirii de patrie e un vechi obicei dîmboviţean.

De un lucru sunt însă sigur: despre Patapievici, peste douăzeci de ani, se va vorbi. Cu deferenţă. Despre netrebnicii lui demolatori – nu! 

Eu unul nu vreau să consimt la această nedemnă specie de barbarie. Şi nu cred că, într-o ţară cu miniştri, parlamentari, primari şi şef de judeţ aflaţi la marginea penalităţii, într-o ţară sufocată de corupţie, de reţele mafiote, şi de sărăcie, într-o ţară al cărei prim-ministru este un plagiator impenitent, inamicul public nr. 1 este Horia Roman Patapievici. El este „răul politic” prin excelenţă, cu el trebuie să ne răfuim, asupra lui trebuie să cadă oprobriul public! De un lucru sunt însă sigur: despre Patapievici, peste douăzeci de ani, se va vorbi. Cu deferenţă. Despre netrebnicii lui demolatori – nu! Sau se va vorbi doar cum se vorbeşte de Caion, în umbra lui Caragiale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Rictus
29.09.2014, 08:29:16

Domnule Plesu, indraznesc sa va multumesc pentru articol si sa va rog sa ne reamintiti cat se poate de des cum e cu scara adevaratelor valori.

+10 (100 voturi)
Vanatorul/d.c.
29.09.2014, 08:34:11

"Poti sa-i prostesti pe unii oameni tot timpul si pe toti oamenii un timp, dar nu poti sa-i prostesti pe toti oamenii, tot timpul.“ (Abraham Lincoln) ("Razbunarea e arma prostului". Si a mafiotului PSD-ist) 1. Dupa 8 zile de greva foamei un parlamentar ales in diaspora a ajuns la spital. Totul a inceput miercuri 17 septembrie, atunci cand acesta, in deschiderea sedintei plenului, a dorit sa vorbeasca despre situatia cetatenilor romani din diaspora si despre faptul ca statul roman ca nu face nimic pentru ei. Iata cum incepuse: "-Va transmit nemultumirile lor, români care traiesc de ani de zile în comunitatile românesti în afara granitelor tarii, fie ca discutam despre taxele consulare ridicate, fie ca discutam despre taxele de functionare”. Atat a apucat sa spuna..N-a fost lasat sa continue. Cine credeti ca l-a intrerupt si l-a "trimis in banca"..? Nimeni altul decat Miron Mitrea, care era presedinte de sedinta..! Cu alte cuvinte, unul dintre cei mai mari mafioti pesedisti, un fost sindicalist, un escroc de arivist uns cu toate alifiile coruptiei, un devalizator al economiei nationale implicat in tot felul de manarii cu banul statului, un impostor al democratiei ajuns parlamentar (asta, chiar daca era cercetat penal si deja pus sub acuzare de DNA), i-a luat microfonul unui parlamentar al romanilor din diaspora, desi acesta avea mandat de la cei care l-au votat, sa le prezinte problemele si sa ceara statului roman rezolvarea lor. 2. Fie vorba intre noi..Pana acum noi romanii de-afara nu am cerut nimic statului roman, stat al carei economii deja jefuita ca in codru de mafiotii aciuati in boschetul cu trei trandafiri, ar fi avut de suferit si mai mult fara zecile de miliarde de euro trimise de noi acasa si bagate in afaceri sau consum. Daca multi dintre parazitii sociali, bugetarii puturosi si pilosi si alte lichelele care voteaza in prostie mafia pesedista, daca acesti neispraviti inca n-au crapat de foame, asta s-a intamplat pentru ca existam si noi pe lumea asta. Noi, diaspora. Noi "exilatii", care sustinem in mod direct economia tarii prin investitii si consum, dar si indirect prin plata birurilor..! Si platim biruri atat in Romania cat si in tarile unde lucram. Repet, fara noi - romanii de-afara dar si fara ei - romanii de-acasa angajati in sectorul privat al economiei, toata armata parazitilor, a bugetarilor angajati pe linie de partid, a asistatilor cu gusa si ceafa porcina, a smecherilor pensionati pe caz de ..spaga, toti acesti neispraviti care aduc cu buna stiinta la guvernare mafia pesedista, ar crapa de foame..! Pana si galetile de plastic, litrul de ulei, kilogramul de zahar sau ce le mai ofera ca mita electorala baronii pesedisti locali, tot din banii nostri sunt cumparate..! Din banii celor de-afara si a celor de acasa, angajati in sectorul privat. 3. Cetateanul roman din diaspora, pierde o zi de munca (cam intre 50 si 75 de euro) cand merge la consulat si plateste intre 50 si 85 de euro pentru a obtine o..procura sau o foaie de calatorie necesara intoacerii acasa (daca buletinul si pasaportul sunt expirate). Multi insa se afla in somaj si practic platesc aproximativ 10% din singurul lor venit, pentru o foaie de hartie..! Cu banii acestia pot asigura hrana familiei pentru cateva zile. Isi pot plati factura la lumina sau apa. Isi pot imbraca un copil din cap pana-n picioare. Isi pot ajuta parinti in Romania, carora nu le-ajung pensiile nici de mancare, ca sa nu ma vorbim de medicamente. Iar Republica Pesedista Romania nu numai ca-i umileste tinandu-i toata ziua la consulat. Ii si jacmaneste de bani, prin..zeciuiala practicata de ambasade si consulate. Prin comparatie, un amic de-al meu, danez, imi spunea ca a obtinut un document de la consulatul lui in..10 minute, platind doar 12 euro. Anuntase consulatul prin e-mail despre ce are nevoie, isi dadu-se datale si imediat a fost programat (ziua si ora) cand sa vina dupa document. A intrat, a semnat, a platit si a iesit..! Consulatele si ambasadele Romaniei, nu asigura cetatenilor romani nici macar asistenta juridica in cazurile unor conflicte de munca sau in cazul in care acestora le sunt incalcate drepturile si libertatile (exeptie facand doar in situatia in care presa e pe faza). Muncitorii romani trebuie sa-si angajeze singuri avocati locali, avocati care, de cele mai multe ori ori le trateaza cu ..lejeritate problemele, ori, pur si simplu fac jocurile celor care platesc mai mult. Iar acestia nu-s muncitorii romani..! Mai sunt si alte probleme. Mai mici sau mai mari. Dar statul roman doarme iar reprezentatii sai din corpul diplomatic, familii intregi, huzuresc pe banii nostri..! Si nu exagerez cu nimic, atunci cand spun "familii intregi"..! 4. Dispretul, dar mai ales teama mafiei pesediste fata de romanii de-afara, face ca pentru acestia dreptul la vot sa fie limitat..logistic. Ba chiar nemernicii aflati azi la putere, in anul 2012 mai aveau un pic si ne scoteau si de pe listele electorale..! Nici nu ne mira. PSD-ul stie foarte bine ca mai mult de 3%, nu ar obtine de la noi. PSD-ul nu poate uita si nu poate ierta ca noi, in conditii foarte dificile de vot (unii facem chiar si 600 de km dus-intors, pana la sectia de votare) am hotarat in cele din urma presedintele Romaniei, in ultimele doua mandate ..! Iar Miron Mitrea si restul infractorilor si escrocilor din PSD, aflati deja in puscarii sau DEOCAMDATA in libertate, nu pot inghiti asa usor faptul ca si datorita noua, parte din mafioti partidului infunda puscariile..! Si se rabuna..! "Razbunarea e arma prostului". Si a mafiotului pesedist aflat in Parlamentul Penal sau in Guvernul condus de Rusinea Nationala Victor Ponta..! Miron Mitrea, nevasta-sa (si ea palamentara, cum altfel?) si restul gastii infractorilor tradatori de neam si tara-PSD, se razbuna pe noi refuzandu-ne votul prin corespondenta. PSD-ul face pe dracu-n patru, sa ajungem cat mai putin dintre noi la urne..Pentru ca PSD-ul stie ca pe noi cei de-afara nu ne poate nici minti, nici manipula si nici cumpara cu o galeta de plastic..! PSD-ul stie ca noi..stim. Stim ca aceasta gasca de netrebnici isi bate joc de romanii din tara, mintindu-i, jefuindu-i, saracindu-i, dezbracandu-i, infometandu-i, umilindu-i..!

+16 (118 voturi)
valeriu topala
29.09.2014, 08:29:46

ai slujit maestre,in mandatul lui basescu,si cred ca nu a meritat.acest om este fara scrupule,nu are respect fata de nimeni...mai putin elena udrea.

+9 (51 voturi)
Marcus
29.09.2014, 08:30:11

Pentru ca celor mai multi dintre noi le lipseste cultura politica si bunul simt, iar pe acest fond toti care au o alta opinie trebuie combatuti vehement.

+6 (10 voturi)
Sorin Petrescuu
29.09.2014, 08:40:31

aduc in discutie doua aspecte: ati spus in precedentele articole despre scrisoarea de dezgust la adresa lui Beligan ca daca el a avut dreptul sa isi declare iubirea pt Ponta si dvs aveti dreptul sa comentati aceasta atitudine.Nimic mai fals, sunteti profesor de filozofie, deci si de logica: un gest similar cu al lui Beligan era sa sustineti pe cineva in cursa prezidentiala , nu sa negati cuiva dreptul de a sustine pe cine vrea...pe Putin daca doreste. doi daca Patapievici este atat de destept ar trebui sa fie si un reper moral si etic: sper ca va aduceti aminte ca inaintea alegerilor prezidentiale din 2009 a vorbit intr-o revista spaniola(preluata apoi imediat de agenturile din presa damboviteana) despre scenele de sex oral in care era implicat M.Geoana.BAnuiesc ca nu vreti sa comentati despre inaltimile moralei Patapieviciste in aceasta speta...cat despre inteligenta de a se expune unui asemenea subiect...numai o leafa de la un Serviciu poate explica asa ceva...JALNIC

-6 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările