Mariajul dintre Tăriceanu şi Ponta scârţie încă din luna de miere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa Pro România – ALDE arată că înţelegerea între cele două partide e mai mult motiv de ceartă între membrii celor două formaţiuni decât de deschidere pentru a lucra în favoarea candidatului comun la prezidenţiale, Mircea Diaconu.

După comentariile ironice ale lui Mihai Tudose la adresa ALDE, a venit rândul lui Daniel Zamfir să atace repetat partidul lui Victor Ponta, iar liderii din teritoriu să ceară capul lui Daniel Chiţoiu. „Şarpele lasă din nou ALDE în ofsaid. Pai, cum aşa? Până la urmă, Ponta ar face guvern cu PSD-ul? Ieri domnul Tăriceanu tocmai spunea public că vom fi în opoziţie!  Întrebare pentru colegii mei din ALDE: în numele cui vorbeşte Ponta?“, a scris pe Facebook senatorul ALDE Daniel Zamfir, unul dintre aleşii care s-au pronunţat de la început împotriva colaborării între ALDE şi Pro România.

Nemulţumirea lui Zamfir a pornit de la o declaraţie dată în weekend de Victor Ponta, cel care a afirmat că Pro România ar fi gata să vină la guvernare, alături de un cabinet de centru stânga, pentru o perioadă de 14 luni, adică până la parlamentare, dacă şi PSD ar accepta varianta susţinerii unui candidat comun. 

„Aşteptăm restructurarea. Prima noastra opţiune este pentru sprijinirea unui Guvern de centru stânga restructurat, cu un nou program de guvernare pentru 14 luni şi un candidat comun la prezidenţiale. Dacă însă Dăncilă şi PSD nu vor, atunci intrăm într-un alt scenariu forţat. Noi nu votam din nou Guvernul Dăncilă în formula actuală“, a declarat Victor Ponta.

Ori, ceea ce afirmă Ponta e în contradicţie cu înţelegerile făcute între ALDE şi Pro România, în condiţiile în care fostul premier al PSD a bătut din picior ca Tăriceanu şi oamenii săi să iasă de la guvernare pentru a forma o nouă forţă politică în vederea prezidenţialelor.

Problemele lui Tăriceanu nu se opresc la criticile lui Daniel Zamfir, care până în urmă cu o săptămână era liderul senatorilor ALDE. Mai mulţi lideri din teritoriu vor decapitarea lui Daniel Chiţoiu, secretarul general al ALDE şi apropiat al lui Tăriceanu. Preşedinţii ALDE din Dolj şi Olt sunt nemulţumiţi de ieşirea subită de la guvernare, pentru ca apoi partidul să bată palma cu un partid de „centru-stânga“ care este în opoziţie.

Separaţi la negocierile pentru moţiune

ALDE şi Pro România nu funcţionează ca o alianţă, iar acest lucru se vede şi la negocierile privind moţiunea de cenzură pe care PNL vrea să o depună. Liderii din ALDE au mers joi să se vadă cu mai mulţi lideri ai PNL pentru susţinerea moţiunii de cenzură. Potrivit unor surse politice, Tăriceanu, alături de Daniel Chiţoiu şi Varujan Vosganian, au mers la întrevederea cu Ludovic Orban, Alina Gorghiu şi Florin Cîţu, pentru a discuta condiţiile de susţinere a moţiunii de cenzură.

Ezitararea lui Tăriceanu

Dacă în public Tăriceanu a afirmat răspicat faptul că vrea îndepărtarea Vioricăi Dăncilă de la putere, în spatele uşilor închise liderul ALDE a fost mult mai rezervat. Potivit unor surse politce, Tăriceanu a precizat la întâlnirea cu liberalii că partidul său va susţine moţiunea de cenzură doar în anumite condiţii, printre care existenţa clară a unui program de guvernare la momentul depunerii acesteia, în eventualitatea că Guvernul Dăncilă ar pica în Parlament.

Ce tertip a găsit Dăncilă pentru a continua guvernarea

Printre miniştrii ALDE care au plecat din Guvern se numără şi Viorel Ilie, titular la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, instituţie care aviza ordonanţele de urgenţă înainte de a fi adoptate. Cum preşdintele Klaus Iohannis a refuzat să numească un ministru interimar, Guvernul a transferat de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului procedura de avizarea a ordonanţelor de urgenţă. Secretar general al Guvernului e Toni Greblă, fost parlamentar PSD.

Potrivit unor surse politice, liderii PSD din teritoriu vor ca premierul Viorica Dăncilă să mai amâne votul din Parlament pentru restructurarea Guvernului. În acest moment, PSD nu mai are majoritate. Pe de altă parte, Dăncilă ia în calcul să meargă în Parlament chiar săptămâna viitoare, pentru că un vot negativ nu atrage automat căderea Guvernului.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite