Politică

articolul anterior articolul urmator

Marian Vanghelie: „Ierusalim este capitala eternă a statului evreu. Nimeni nu poate să nege acest adevăr“

8
28 Apr 2018 20:57:43
Autor: George-Andrei Cristescu
Marian Vanghelie crede că mutarea Ambasadei României la Ierusalim e un „gest normal al unei identităţi curajoase“ Foto: Adevărul
Marian Vanghelie crede că mutarea Ambasadei României la Ierusalim e un „gest normal al unei identităţi curajoase“ Foto: Adevărul

Marian Vanghelie a reacţionat la discuţiile controversate generate de posibila mutare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, fiind de părere că nerecunoaşterea Oraşului Sfânt drept capitală a statului evreu înseamnă „a nu avea curajul de a spune cine suntem şi cum am ajuns aici“.

Preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale (PDS), Marian Vanghelie, e de părere că mutarea Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este „un gest normal al unei identităţi curajoase şi permanente“. Marian Vanghelie subliniază că, în ciuda faptului că România e o ţară liberă, „parte integrantă a lumii democrate“, acesta a observat o „o frică nejustificată“ a ţării de a continua politica intereselor strategice. „Eu nu înţeleg unde s-a pierdut curajul nostru“, a precizat politicianul.

„Curajul de a spune lumii că dreptul istoric, biblic al unei naţiuni la o capitală nu poate fi încălcat de nimeni. Ierusalim este capitala eternă a poporului şi statului evreu. Nimic şi nimeni nu poată să nege acest adevăr. Istoria Israelului înseamnă istoria Ierusalimului. Istoria noastra creştină, identitatea noastră spirituală şi naţionala, marile noastre momente de curaj provin din istoria Ierusalimului. În Ierusalim, pe marea cruce a suferinţei s-a născut speranţa noastră ca popor europeană“, a mai adăugat fostul primar al Sectorului 5 din Bucureşti.

„Este dreptul nostru de a spune lumii de unde venim“

De asemenea, Vanghelie a mai spus că nerecunoaşterea acestor „adevăruri istorice“ e un act de laşitate, care înseamnă „ a nu avea curajul de a spune cine suntem şi cum am ajuns aici“.

„A justifica opoziţia personală la recunoasterea Ierusalimului ca şi capitala eternă a poporului şi statului evreu cu apartenenţa la organizaţii vremelnic organizate şi vremelnic conducătoare înseamnă a nu avea curajul de a recunoaşte drumul nostru alături de popoarele lumii. (...) Este dreptul nostru de a spune lumii de unde venim şi cum dorim sa ne continuăm drumul în istorie.  Curajul nostru în timp a scris şi a făcut istorie. Restul nu este decât politică măruntă, orgoliu personal nemăsurat şi pierderea noastră în oceanele timpului“, a conchis politicianul.

Săptămâna trecută, şeful Partidului Social-Democrat (PSD) Liviu Dragnea a anunţat, la Antena 3, „decizia“ Guvernului  de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim, hotărâre care a fost adoptată printr-un memorandum. Măsură însă a fost criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis.

În contextul acestor afirmaţii, premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea, s-au aflat, miercuri şi joi, într-o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, pentru a discuta, printre altele, şi despre relocarea Ambasadei României la Ierusalim.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

VERTY VERTY
28.04.2018, 21:25:33

Cred ca am inceput sa am probleme cu vederea. Pentru o secunda am crezut ca vad in fotografie un individ care trebuia sa fie demult in inchisoare! Alaturi de ceilalti distrugatori ai capitalei si ai tarii! ALOOOOOOO!!!!!!! DNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sfinte dumnezeule mare, iisuse christoase, maiculita domnului (le-am auzit si eu pe la altii!), cat tupeu au BORFASII Romaniei sa NU dispara din fata noastra PENTRU TOTDEAUNA, daca tot nu intra la inchisoare si mai si raman cu miliardele de euro furate de la noi intacte?????????? CAAAAAAAAT????????????

+2 (4 voturi)
VERTY VERTY
28.04.2018, 21:28:24

Imaginati-va ca partidul astuia va fi alternativa la alegerile urmatoare. Moneda de schimb. Intre borfasii tarii. Sa nu-ti crape pipota in doua?!?

+3 (3 voturi)
Nikola C
28.04.2018, 22:41:39

Paranghelie va fi mort.restul iubitorilor de cu rekt politik de la hadevarul iubitori de știți voi ce,Kaboom.Nelegal dar necesar.

0 (2 voturi)
Românul obiectiv
29.04.2018, 00:21:28

Comentarii foartespirituale, aratâ nivelul forumnistilori...

-1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
29.04.2018, 00:35:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările