Mărire şi decădere: Vlad Filat, deţinutul „rebel” din  Penitenciarul numărul 13

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproximativ cinci luni de arest preventiv, fostul premier şi lider al PLDM, Vlad Filat încearcă să rămână activ  în prim-planul scenei politice moldave, printr-o serie de mesaje postate în spaţiul virtual, prin intermediul cărora îşi regândeşte imaginea şi „supravieţuirea politică”.

Astfel, fostul lider al PLDM a ales strategia autovictimizării din postura unui aşa zis „deţinut politic” care a fost arestat abuziv de sistemul ticăloşit dirijat din umbră de rivalul său politic, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Prin această metodă, fostul premier moldovean încearcă să recâştige o parte din capitalul politic pierdut în urma arestării sale preventive din toamnă ca urmare a  presupusei sale implicări în sifonarea banilor de la BEM (Banca de Economii).

„Astăzi se împlinesc cinci luni din ziua în care am fost încătuşat. Exact acum cinci luni, în ziua arestului am declarat că totul este o înscenare, că reţinerea mea face parte dintr-un scenariu regizat în cele mai mici detalii, iar scopul adevărat este preluarea totală a puterii în Moldova. Deşi am cerut în repetate rânduri ca procesul să fie unul public, în aşa fel ca fiecare dintre voi să afle adevărul, să vadă acele aşa zise probe, bâlbâielile lui Shor, ochii plecaţi ai judecătorilor, procurorii au încălcat din nou legea şi au ţinut de indicaţiile transmise în şoaptă de patronul cu sediul de pe Cantemir”, afirmă fostul lider al PLDM, într-o postare pe Facebook.

Pentru Filat, transformarea procesului său într-o tragicomedie caragialescă în acest interval de timp nu face decât să îi dea argumentele necesare să lovească în Justiţia moldavă care bate pasul pe loc şi lasă impresia că ar executa “indicaţiile rivalului său” în cazul anchetei sale. Pe de altă parte, implicat direct sau indirect, câştigător pe moment din războiul Vlăzilor este Plahotniuc care şi-a impus propriul Guvern, după ce PLDM s-a destructurat odată cu încarcerarea liderului său. Pentru a nu se transforma într-un circ mediatic, Justiţia moldavă este obligată să îi asigure cetăţeanului Vlad Filat certitudinea că procesul său va fi judecat corect în baza unor probe concludente pentru a se evita victimizarea acestuia şi implicit transformarea acestuia într-un dizident politic.

“Fac un apel către societatea civilă. Cereţi transparenţa. Nu lăsaţi ca dosarele cu o rezonanţă publică atât de mare să fie judecate pe întuneric. Ori, întunericul e locul unde Plahotniuc se simte în apele lui. Eu voi continua să lupt. Voi încerca să-mi demonstrez nevinovăţia chiar dacă mi se şopteşte că sentinţa este deja pregătită. Voi încerca să transmit mesaje, deşi fiecare pas al meu este strict monitorizat, iar corespondenţa verificată şi orice informaţie pe care vreau să o fac publică ajunge mai întâi pe strada Cantemir”, a concluzionat fostul lider al PLDM.


Din mesajele postate de staful său, în propria sa  pagină de facebook, Filat exclude din start propria sa vină în “furtul secolului din sistemul bancar de la Chişinău” şi până la un verdict în cazul speţei sale se bucură de prezumţia de nevinovat. Astfel, are cale liberă spre a deschide o luptă inegală cu Plahotniuc din spatele gratiilor” printr-o serie de dezvăluiri” prin intermediul cărora să facă lumină “în furtul secolului “ şi de ce nu chiar să ducă la arestarea rivalului său. Este greu de crezut că Filat va face acest lucru în contextul în care după cinci luni de arest preventiv a pierdut totul: puterea, partidul, familia şi influenţa. Din postura deţinutului, Filat nu poate decât să spere la un proces corect şi nu la postura unui deţinut politic de genul lui Mihail  Hodorkovski sau Iulia Timoşenko.

“Faptul că acest proces de judecată nu este public, demonstrează clar că este vorba despre un DOSAR POLITIC. Un dosar care urmăreşte un singur scop: distrugerea mea şi a PLDM-ului”, arată fostul lider al PLDM.

În timp ce Filat îşi regândeşte apărarea din temniţă, fostul său partener de afaceri, Ilan Shor, a fost audiat zilele acestea în calitate de învinuit în dosarul fraudelor de la BEM şi Banca Socială de către justiţia moldavă.

“A făcut declaraţii, a prezentat acte. Au fost audiaţi şi reprezentanţi ai Băncii de Economii….”, a declarat procurorul Adriana Beţişor, potrivit Pro tv.md.

Potrivit acesteia, investigaţiile în cazul jafului din sistemul bancar moldav vor continua pentru că s-au primit mai multe documente din străinătate din care rezultă că edilul de Orhei, Ilan Shor împreună  cu membri din CA ai BEM  ar fi semnat un contract dubios prin care a scos miliarde de lei din Banca de Economii şi i-a depus la  Banca Socială şi Unibank, ulterior sifonându-I în străinătate. Pe de altă parte, nici Filat nu are interesul de a se termina procesul său  prea devreme pentru că speră la un verdict favorabil prin presiunea pe care o pune pe procurori prin intermediul mesajelor transmise pe facebook şi prin intermediul avocaţilor săi. Astfel, jurnaliştii de la Mesager.md au relatat că săptămâna aceasta  încă o şedinţă de judecată în dosarul lui Vlad Filat a fost amânată din cauza că fostul premier nu s-a prezentat în faţa instanţei. Motivul este tratamentul medicamentos pe care acesta îl  urmează în arest, după ce s-a lovit la cap în timp ce se afla în celulă.

„Reieşind din comportamentul apărării şi al inculpatului, procesul de examinare al şedinţelor este tărăgăna”, a declarat procurorul Adriana Beţişor.

Scoaterea pentru moment din arena politică de la Chişinău al Vlad Filat a însemnat în primul rând o victorie de etapă a lui Plahotniuc şi a PDM în ceea ce priveşte guvernarea într-un moment important pentru destinul RM: alegerile prezidenţiale dar şi un test serios al Justiţiei moldovene în faţa Occidentului prin “arestarea unui rechin politic”. Pentru magistraţii moldoveni, procesul  lui Filat şi anchetă în dosarul BEM trebuie gestionate în spiritual legilor pentru a demonstra Occidentului că Republica Moldova a început cu adevărat să lupte împotriva corupţiei şi nu să mimeze un proces mascat politic prin probe fabricate la ordin. Pentru Filat, trecerea de la costumul de politician combinator la zeghea de deţinut în arestul preventiv ar putea  însemna  final de drum  iar pentru a tergiversa acest deznodământ fostul lider al PLDM este nevoit să facă dezvăluiri. Până atunci, spiritul revanşei în faţa lui Plahotniuc pare să fie motivaţia acţiunilor sale din aceste săptămâni.
În loc de concluzii:

„Eu pot doar să vă spun că, cu siguranţă, sunt mari semne de întrebare în ceea ce ţine de modul în care se judecă dosarul domnului Filat. Eu nu înţeleg nici până acum ce argumente pot să existe pentru menţinerea dumnealui în arest. Să zicem că el poate influenţa anumiţi pretinşi martori din acest dosar, îl plasezi pe domnul Filat în arest la domiciliu, asiguri anumite condiţii ca dumnealui să nu poată interacţiona cu nimeni, în schimbi, îi garantezi nişte drepturi minime. Doi, eu nu înţeleg şi nu voi înţelege niciodată care e secretul ca şedinţele în dosarul domnului Filat să fie atât de mult închise. Nu cumva există teama că presa ar putea vedea cine sunt martorii, care sunt probele, ce depoziţii, cine şi cum dă depoziţii?”, a declarat într-un interviu pentru portalul Europa liberă.org, fostul purtător de cuvânt, al lui Vlad Filat, Igor Volniţchi.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite