Politică

articolul anterior articolul urmator

Masacrul din deşert şi MAE de la Bucureşti

10
21 Jan 2013 19:44:33
Ion M. Ionita

În relaţia cu românii din afara ţării, am rămas la mentalitatea că o sarma de Ziua Naţională şi o reuniune cu reprezentanţii diasporei rezolvă problema.

Criza ostaticilor din Algeria s-a încheiat într-o baie de sânge. Agenţiile internaţionale vorbesc depre 37 de ostatici ucişi, câţiva dispăruţi şi 29 de terorişti lichidaţi. Şi-au pierdut viaţa români, britanici,  japonezi, americani, norvegieni, filipinezi. Asediul complexului petrolier, In Amenas, din inima deşertului a durat patru zile. Informaţiile venite de la faţa locului au fost puţine şi inexacte. Ministerul de Externe de la Bucureşti a acuzat modul în care partea algeriană a informat autorităţile române despre situaţia prizonierilor. Fără îndoială, Bucureştiul nu putea interveni în nici un fel în desfăşurarea operaţiunilor, responsabilitatea fiind în întregime a algerienilor. Din păcate, pierderile sunt enorme şi nu poţi să nu te întrebi dacă justificarea unei asemenea operaţiuni şi anume intervenţia în forţă de teama că teroriştii vor trece la executarea ostaticilor, mai poate sta în picioare, în condiţiile în care rezultatul este un asemenea carnaj.

Analiza celor întâmplate la complexul In Amenas are nevoie de date suplimentare. Deocamdată, în ciuda pierderilor civile, occidentalii au felicitat autorităţile algeriene pentru modul în care au acţionat.

Dar, până la lămurirea lucrurilor cu algerienii, autorităţile de la Bucureşti au de vrezolvat rapid câteva probleme, între care, cele de mentalitate nu sunt dintre cele mai simple.

De câţiva ani, mai ales de după intrarea României în Uniunea Europeană, Ministerul Afacerilor Externe evoluează într-o realitate cu care nicio autoritate românească nu s-a mai confruntat vreodată. În istorie, românii nu s-au manifestat ca un popor care să genereze o emigraţie masivă. În perioade dificile, germanii, polonezii, irlandezii sau italienii s-au îmbarcat pe vapoare şi au plecat să-şi caute un trai mai bun, constituind comunităţi importante în Statele Unite şi nu numai.

Pentru români, emigraţia a devenit fenomen de masă abia de 10-15 ani. Deşi nu avem toate datele, este clar că, în prezent, mai mult de o zecime din populaţia României trăieşte în afara graniţelor.

Numai în Italia sunt înregistraţi oficial un milion de români, în Spania, cam tot atîţia. Despe românii din alte ţări, nu ştim mai nimic. Din păcate, ne facem o idee despre cât de mulţi români sunt răspândiţi în toate colţurile planetei, citind ştirile despre atentate şi accidente, între victime aflându-se aproape întotdeauna şi conaţionali de ai noştri.

Asta e realitatea pe care autorităţile române nu au reuşit încă să o înţeleagă. În relaţia cu românii din afară, instituţiile de la Bucureşti se comportă ca pe vremea în care o sarma la ambasadă de Ziua Naţională şi o reuniune lacrimogen-patriotică cu reprezentanţii diasporei erau considerate suficiente.

Suntem într-o altă lume. O lume în care, dacă în mijlocul Saharei se întâmplă ceva rău, este foarte posibil ca cetăţeni români să aibă nevoie de asistenţă de la Bucureşti.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.01.2013, 20:58:50

Hai sa traiesti dom'Ionita. Da' cu articolu' asta a matale mi-ai mers direct la ventriculu' cordial, dom'le..! Sa stii ca era sa lacrimez de atatea senzibilitaturi, zau asa! Ca si eu sunt dintre cei plecati pe coclauri si daca-l mai aud pe dom' Antonescu liberalu' ca in timpul insomniilor lui diurne se mai leaga de dreptul meu de vot..eu tot votez odata si-odata. Da cu cazmaua, dom'le! Ia sa te iei matale dom'Ionita de el, un pic! Cand il prinzi treaz..Sa-i zici ca cascavalul lui de bugetar, are niscaiva grasimi si de la noi astia mai ..plimbareti..! Bine? Hai ca daca faci treaba asta pentru mine, promit eu ca stau pe capu' lu' americanii aia capitalisti, pana le halim Pulitzeru'. Ce nu fac eu pentru matale dom'Ionita?

+1 (3 voturi)
Filon Aurel
22.01.2013, 00:17:54

Nu stiu de unde a iesit treaba asta cu dreptul de vot al romanilor din strainatate!!Si eu sunt tot afara de prin 96,am fost prezent in Romania in perioada referendumului,nu am votat pentru ca nu mai votez din 96 de cind si-a batut joc de noi Emil Constantinescu si CDR-ul! Vreau sa-ti spun ca treaba cu dreptul sau nu de vot al celor din afara este gogorita lui nenea basescu,iubitul nostru conducator comunist-privatizat folosita ca arma electorala(o fi moral si corect)!In rest am avut parte si de consul care nu te-ar fi ajutat nici cu buna ziua(unu de-l chema Nagy) si de un excelent consul in Nigeria,tinar si sper de viitor in diplomatie(desi nu-l prea lasa dinozaurii)!!

0 (2 voturi)
Vanatorul/d.c.
22.01.2013, 03:44:03

Nu amice Filon, "gogorita" a fost auzita de milioane de romani din gura lui Antonescu!!! Si tot nenorocitii de al de el, puneau in discutie dreptul nostru de vot, la referendum.Cred ca esti "in afara"mai demult. Cu totul. Pricepi cum sta treaba?

+1 (1 vot)
Nic Anghel
22.01.2013, 07:54:49

"Nenorocitii de-alde" Antonescu nu au pus niciodata la indoiala dreptul de vot la referendum al romanilor din diaspora. Ei doar au contestat, conform legii, inscrierea acestor oameni PE LISTELE PERMANENTE. Asa zice legea (si dupa mine bine zice) ca pe listele PERMANENTE sa fie doar cetatenii care traiesc in Romania. Ceilalti, atata vreme cat sunt inca cetateni romani, au evident dreptul sa voteze dar pe liste suplimentare. Asta au sustinut Antonescu si ai lui. Chestia cu retragerea dreptului de vot a fost doar o minciuna raspandita de Basescu si gasca lui iar tu ori esti fraier si ai pus botu' ori faci parte din gasca.

Nic Anghel
22.01.2013, 08:01:20

Domnule Ionita, articolul este foarte subtire. Cam ce asistenta au putut sa acorde alte state cum ar fi Franta, SUA, Japonia, U.K. cetatenilor lor atacati in desert si pe care Romanai nu a facut-o? Atacul din Algeria nu are nici o legatura cu asistenta acordata celor plecati. Si mai este ceva, poti sa ajuti pe cei care vor sa fie ajutati. Doar ca in afara tarii sunt milioane (nu exagerez) de romani care nu pastreaza nici o legatura cu reprezentantele Romaniei, oricare ar fi ele. Cum credeti ca ar putea fi "asistate " aceste persoane?

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările