Măsluirea cifrelor din execuţia bugetară, ultima „ispravă“ a cuplului Vâlcov-Teodorovici. Implicaţiile penale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economişti şi oficiali din coaliţia de guvernare aşteaptă cu sufletul la gură încheierea execuţiei bugetare pe anul 2018. Ar fi o primă dovadă că Programul de guvernare al PSD funcţionează, sau nu. Încadrarea în deficitul bugetar de 3% este cu atât mai importantă acum, când suntem la cârma Consiliului UE.

Ce valoare mai au spusele premierului Dăncilă („să dovedim încredere, forţă şi înţelepciune“), dacă s-ar constata că falsificăm date oficiale?

În lumea de azi nu se pot păstra secrete astfel de falsuri

Senatorul Florin Cîţu declară că: „Aseară târziu am fost sunat din MFP şi mi s-a spus că aceste cifre nu sunt reale. Mai mult, şi asta este foarte grav, Darius Vâlcov le cere angajaţilor de la finanţe să măsluiască datele în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el. Adică sub 3%“.

La execuţia bugetară participă zeci de experţi, informaticieni din Ministerul Finanţelor Publice, care pun în funcţiune aplicaţiile informatice ce contribuie la realizarea execuţiei bugetare. Plus experţi de la Institutul Naţional de Statistică. Este imposibil să convingi pe toată lumea să mintă, să falsifice şi să păstreze secretul. Asta nu poate înţelege cuplul Vâlcov-Teodorovici. Până la urmă adevărul se află, un singur click şi falsificarea execuţiei bugetare ajunge la presă. Sfârşitul lui decembrie le-a arătat celor în drept care este situaţia venituri/cheltuieli şi se pare că lucrurile nu stau deloc roz.

Şi fostul şef al ANAF, Gelu Diaconu, presupus a se pricepe la astfel de probleme, declara acum câteva zile: „Singura şansă pentru a închide bugetul pe 2018 în ţinta de deficit constă în realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei în decembrie. Niciodată nu s-a realizat această sumă. Fără măsluirea cifrelor este imposibil! După două măsluiri consecutive ale rectificărilor de anul acesta, prin umflarea veniturilor din pix, în decembrie trebuie fie să mintă oficial Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, fie să recunoască public eşecul guvernării“.

La sfârşitul lui decembrie, responsabilii din finanţe şi Darius Vâlcov ştiau deja care este situaţia veniturilor şi cheltuielilor pe 2018. Şi s-au luat cu mâinele de cap. Reamintim că la sfârşitul lui noiembrie, execuţia bugetară arată un deficit bugetar de 26 de miliarde lei, o creştere a veniturilor cu 14,6% faţă de 2017, dar o creştere a cheltuielilor de 20,6 % faţă de 2017. Cheltuielile cu plata dobânzilor au crescut cu 25%, faţă de anul trecut, iar cheltuielile cu salariile şi pensiile au crescut tot cu 25%. Nu mă îndoiesc că şi aceste cifre sunt „coafate“, ca să dea cât de cât bine în ochii specialiştilor.

Având în vedere că de la 1 ianuarie 2019 cresc salariile profesorilor, ale demnitarilor, ale altor categorii de personal, ne imaginăm că presiunea pe buget va fi şi mai mare, de aici disperarea guvernanţilor. Iată câteva dovezi că va fi aşa.

  • Ministerul Finanţelor n-a fost în stare să elaboreze bugetul de stat pe 2019, pentru că nu se închidea, cheltuielile depăşeau cu mult veniturile. De aceea a amânat operaţiunea pentru luna ianuarie.  
  • Executivul a aprobat în ultima şedinţă de guvern a anului, o ordonanţă de urgenţă care prevede îngheţarea indemnizaţiilor, sporurilor, compensaţiilor şi a altor facilităţi băneşti acordate bugetarilor.  
  • Mărirea pensiilor cu inflaţia, prevăzută de lege pentru 1 ianuarie, se amână pentru 1 septembrie, în speranţa că vor fi bani.  
  • Absorbţia fondurilor europene este cu mult sub nivelul la care ar putea aspira România.  
  • Relaxarea fiscală (scăderea impozitului de la 16 la 10% şi alte măsuri), simultan cu creşterea veniturilor bugetare şi pensiilor, era posibilă doar în visele fanteziste ale lui Vâlcov, Dragnea şi Vasilescu. Ce spuneau mai toţi specialiştii se adevereşte acum.

Contextul este total defavorabil falsificării datelor execuţiei bugetare

UE şi alte organisme financiare internaţionale s-au fript odată cu Grecia, care a falsificat deficitul bugetar pentru a obţine în continuare împrumuturi. De atunci se uită cu ochii mari la cifrele şi situaţiile prezentate de ţările UE. EUROSTAT are specialişti şi baze de date statistice, ştiu cum să le interpreteze şi este putin probabil ca va putea fi păcălit de alde Vâlcov si Teodorovici. Suspiciunea s-ar propaga şi la creditorii interni şi externi, şi ei trăind cu frica repetării scenariului grecesc. Până la creşterea explozivă a costurilor împrumuturilor României mai este doar un pas.

Există salariaţi de bună credinţă în instituţiile noastre care sunt dispuşi să semnaleze opiniei publice toate aceste încercări de falsificare a datelor oficiale.

Senatorul Florin Cîţu a declarat: „voi informa EUROSTAT de manipularea indicatorilor economici în România în scopul manipulării pieţelor de capital, financiare şi bancare. În cazul în care nu vom reuşi, vom transmite colegilor domnului Teodorovici, la ECOFIN, ce se întâmplă în grădina celui care, pentru 6 luni de zile, va prezida şedinţele ECOFIN“.

Îşi imaginează oricine în ce condiţii se va desfăşura preşedinţia României la Consiliul UE, sub suspiciunea că tocmai „şeful“ UE falsifică cifre oficiale.

Consecinţe penale

În cazul în care vor apărea dovezi certe că se falsifică datele oficiale ale execuţiei bugetare, cred că se impune intervenţia Curţii de Conturi, a procuraturii, a CSAT, pentru ca în joc este credibilitatea României în fata instituţiilor internaţionale, la care România participă ca membru UE şi NATO.

Şi dna premier Dăncilă va răspunde penal, dacă subordonaţii domniei sale vor falsifica documente oficiale, iar dânsa închide ochii.

În concluzie, cei care ar avea de gând să se preteze la falsificarea unor date oficiale să se gândească de două ori, înainte de a se prezenta în faţa procurorilor.

UPDATE

Reacţia ministrului Eugen Teodorovici: Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, afirmă că declaraţia senatorului liberal Florin Cîţu potrivit căreia angajaţilor din minister li se cere să măsluiască datele privind execuţia bugetară pe anul 2018 este „o bazaconie totală şi o imbecilitate“.

„Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, asa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele. Nu e corect să dezinformezi populaţia.

Cei care sunt pe zona de Finanţe din Europa îşi dau seama că aşa ceva nu se face, dar îşi dau seama cum este şi presa la noi, dacă nu verifica nici măcar o dată o informaţie de acest gen, o informaţie de natură economică care poate să inducă in eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară. Cum îşi poate imagina cineva că ministrul de Finanţe, fie el si din România, poate face aşa ceva: să manipuleze datele oficiale. Eu nu sunt de ieri, de azi în sistem, sunt de o viaţă întreagă şi nu m-am jucat cu datele niciodată. Când am spus ceva, aşa a fost.

A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată ca ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe... Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte“, a declarat, miercuri, pentru Agerpres ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite