Politică

articolul anterior

Măsura în politică

7
18 Oct 2021 07:55:03
Remus Pricopie

Măsura în politică – sau, mai exact, lipsa ei – poate arunca orice societate, oricât de solidă ar fi ea iniţial, în mijlocul unei furtuni. Ne demonstrează acest lucru istoria; ne demonstrează acest lucru lumea tensionată în care trăim azi.

Omenirea se luptă de milenii cu un viciu social major: excesul.

Dacă ne uităm la grecii antici, de la mitologie, la filosofia clasică, o să vedem că toate scrierile lor abordează, într-un fel sau altul, lipsa măsurii. În acest sens, Aristotel este celebru pentru modul în care încerca, în urmă cu 2.400 de ani, să explice că nu trebuie să fim utopici, dar nici nu putem ignora bolile sociale. Excesul, răul, dorinţa de preamărire, de putere absolută şi îmbogăţire faraonică vor exista mereu în societate. Prin urmare, scopul nu este acela de a le elimina, ci de a le aduce la un nivel care să nu poată influenţa negativ societatea în ansamblul ei.

De atunci şi până astăzi, toate lucrările importante din literatură, filosofie politică, drept, istorie, economie, sociologie sau psihologie socială abordează aceeaşi temă: lipsa măsurii şi modul în care am putea ajunge la elixirul echilibrului social – dacă aşa ceva există.

Astăzi, încă ne luptăm cu incapacitatea societăţilor moderne de a controla – sau măcar pondera – excesul, atât la nivel individual, cât şi la nivel colectiv. Aşa am ajuns să împărţim societatea în tabere, în „bule sociale”, iar cele mai vizibile sunt şi cele mai vocale, având şi mesajele cele mai dure. Coeziunea socială, singurul element care poate garanta stabilitatea unei societăţi / ţări pe termen mediu şi lung, a fost şi continuă să fie sub asediul extremelor.

Da, excesul atrage privirile şi like-uri pe FB, poate asigura chiar şi ceva puncte electorale, dar, în final, macină şi dărâmă încrederea în instituţii, în viitor, adică ne dărâmă pe noi, pe fiecare dintre noi, inclusiv pe aceia care au semănat vânt, dar se miră de furtună. Altfel spus, excesul şi ura alimentează un război în urma căruia nu există învingători, ci numai învinşi.

*   *   *

Ce avem astăzi în spaţiul public românesc este exact incapacitatea unor lideri politici şi de opinie – şi, în fond, incapacitatea sistemului nostru socio-politico-economic – de a pondera excesul.

Cam toate ieşirile publice, în special cele care sunt şi foarte vizibile, sunt asociate cu o poziţie extremă, într-un sens sau altul. Aproape nimeni nu este moderat, aproape nimic nu este echilibrat. Impoliteţea şi „înjurătura groasă” au ajuns să fie promovate chiar şi de cei mai „elevaţi” formatori de opinie, intelectuali, lideri politici. Totul se discută în „tăbliţe” sau etichete stridente.

Nu mai există mijloc, nu mai există măsură.

Dacă într-adevăr vrem să ieşim din această criză şi să construim ceva, ar trebui să plecăm de la acest adevăr dureros. Nimeni nu are dreptate, în mod absolut, şi fiecare – în primul rând politicienii – ar trebui să reintre în atribuţiile menţionate în „fişa postului”.

Bunul simţ şi măsura sunt incluse în fişa postului.

Nu vom ieşi din criza politică, medicală, economică sau socială în care ne aflăm dacă îl urmărim pe Dacian Cioloş cum simulează responsabilitatea formării unui guvern – el fiind primul care nu vrea instalarea unui guvern monocolor USR Plus –, sau dacă îl ascultăm pe Florin Cîţu cât de „wow” este „România lui”, dacă ne luăm după promotorii alegerilor anticipate sau a suspendării Preşedintelui Iohannis – acţiuni politice care, evident, pe de o parte, nu se justifică şi, pe de altă parte, ne-ar arunca în cea mai periculoasă criză politică a ultimelor trei decenii.

Nu vom ieşi din criză nici dacă punem mâna pe furci şi topoare, aşa cum îndeamnă unii politicieni AUR, în consonanţă cu unii formatori de opinie de dreapta – ceea ce este cel puţin atipic, dacă nu chiar ciudat.

Soluţii există şi putem ajunge la ele doar dacă revenim la măsură. Iar măsura trebuie creionată nu în funcţie de orgoliile liberale, social-democrate sau progresist-încrâncenate, ci în funcţie de ţară şi nevoile ei.

În istoria noastră, au existat politicieni care au ştiut valoarea măsurii – de exemplu, Brătienii –, aşa cum şi azi există partide / politicieni care pledează pentru echilibru. UDMR – foarte interesant – este partidul care ne tot spune aceste lucruri, încă din primăvară, când, de fapt, a început actuala criză politică, odată cu remanierea ministrului Sănătăţii de la acea vreme (Vlad Voiculescu) şi cu declanşarea atacurilor virulente ale USR Plus la adresa partenerilor de coaliţie.

Sper ca după ce se consumă episodul premierului desemnat Cioloş – desemnare pe care, cu sau fără elemente de „pedagogie politică”, o consider corectă, pentru a clarifica nivelul de reprezentativitate şi susţinere a celor mai vocali şi radicali politicieni de dreapta din actualul Parlament – liderii politici vor accepta dialogul şi măsura.

În spitale mor oameni, inclusiv copii mici şi elevi, în şcoli – sub privirile îngâmfate ale celui mai iresponsabil ministru al Educaţiei din ultimele decenii – domneşte haosul, în economie lucrurile au luat-o razna, indiferent de ceea ce zic agenţiile de raiting – aceleaşi care, în 2007-2008, ne spuneau cum duduie economia globală şi care, evident, nu vor plăti facturile la energie ale românilor în această iarnă –, infracţionalitatea creşte (vă rog să vă uitaţi pe statistici), iar şansele de a utiliza banii pe care îi avem la dispoziţie (banii europeni, de exemplu) scad cu fiecare zi de criză politică, în timp ce datoriile externe cresc.

Acestea sunt realităţile pe care trebuie să le avem în vedere atunci când încercăm să definim un nou guvern al României. Acestea sunt temele pe care ar trebui să le aibă în minte orice politician, dar şi formatorii de opinie care, uneori, instigă la ură şi conflict mai mult chiar decât o fac politicienii extremişti sau populişti.

România trebuie condusă azi, trebuie scoasă din criză azi, iar cei care se gândesc la 2024 mai mult decât la 2021 pariază pe o nălucă politică.

România este guvernabilă, soluţii întotdeauna există, iar redresarea ţării poate începe imediat numai cu oameni mai puţin preocupaţi de proiecte politice individuale şi cu un simţ al măsurii bine dezvoltat, în timpul celor şapte ani de acasă, şi consolidat pe parcursul carierei profesionale.

Continuarea aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Lucifer
18.10.2021, 09:45:34

Autorul este prea elegant în exprimare. Domnilor, situaţia este mult mai dură, în România este aproape un genocid. Asta pe fondul incapabilităţii instituţiilor de stat şi pe iresponsabilitatea clasei politice, dar şi ale media, BOR, etc. Totul pare de domeniul demenţei, nu se mai pot înţelege instituţiile între ele, există o anarhie instituţională care provoacă morţi. În România a început Apocalipsa.

-4 (6 voturi)
sami samuel
18.10.2021, 10:05:20

Ce masura a avut PNL-ul cind a organizat un congres cu 5000 de invitati in mijlocul pandemiei? Ce masura, domnule, cind Citu se lauda prin iunie ca am invins pandemia (doar noi, in premiera mondiala), doar ca sa mai prinda niste voturi la congresul PNL? Ce masura a avut PNL-ul cind a incalcat de 2 ori acordul cu partenerii de la USR, stiind foarte bine ca exista riscul de a ramine fara parteneri sau, mai rau, in bratele PSD? Dar de fapt sa fim seriosi, acolo vrea mereu PNL sa ajunga, in bratele baronilor PSD cu care sint implicati in aceleasi afaceri cu statul, aceleasi contracte fara licitatii, aceleasi moristi de furat banul public de 30 de ani incoace? Despre ce masura vorbim, cind PNL-ul tot ce face - face doar pentru a mai pune mina pe ceva bani, da-i in aia mea pe romani, ei sint masa de manevra pentru interesele noastre? PNL-ul si-a dat cu firma in cap grav de tot, dar penelistii sint prea prinsi cu propriile interese (ca mereu, de altfel) ca sa isi dea seama ca sint pe faras. Si din cauza orgoliului NEMASURAT si al hotiei perene in acest fost mare partid istoric pierdem noi toti, oamenii medii normali din Romania si cistiga sosocarii si AUR. Si vorbiti despre Bratianu. Bratianu ar vomita sa il vada pe Citu conducind partidul.

+1 (3 voturi)
Laura Cabrera
18.10.2021, 11:45:39

Important de retinut: in ultimele sapte zile au murit de covid mai multi romani decat la cutremurul din '77. Romania va ramane in memoria colectiva a umanitatii ca o tara de prosti conspirationisti, antivaccinisti. Si totusi, iata o selectie (probabil incompleta) a minciunilor si dezinformarii antivacciniste postate pe parcursul a 20 de ore, pe 17 Octombrie pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/Minciuni-antivacciniste-17-Octombrie-2021---forumurile-Adevarul-10-17 Analiza activitatii unui postac antivaccinist platit poate fi gasita la: https://telegra.ph/Postacul-antivaccinist-Camelia-Sorescu-10-09 Citeste si afla ce minciuni te-au determinat sa nu te vaccinezi inca.

+3 (3 voturi)
Ion Tamis
18.10.2021, 12:29:47

Indemnul autorului la masura (corecta!) este binevenit ca exercitiu moral, insa, din pacate, pentru urechile si mentalul politicianului roman contemporan, in general superficial scolit, posesor de indulgente furnizate de fabricile de diplome, notiunea de masura are o rezonanta pur didactica, este abstracta si, deci, inutilizabila, deoarece fiecare sustine cu obstinatie ca masura lui este cea mai potrivita.

+7 (7 voturi)
columbus
20.10.2021, 22:20:06

iti repet: romania e tara in care legea lustratiei nu a fost votata si populatia a votat aproape 90% tot cu comunistii. despre ce vorbim aici? oameni fara nici un Dumnezeu....un gunoi uman. ne facem ca nu e asa? prosti, hoti, libidinosi si evident faliti...pentru ca nimeni nu da 2 lei pe asa ceva. cei care au reusit sa fure, da...aia mai au ceva bani de vreo excursie afara. restul? au soarta binemeritata. un pamint spurcat si blestemat de milenii....asta e Romania.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările