Politică

Măsurile anti-sociale ale PSD

39
12 Dec 2017 16:34:20
Tudorina Mihai
FOTO Cristian Munteanu
FOTO Cristian Munteanu

România are cea mai ridicată rată de lipsuri materiale şi sociale din Uniunea Europeană: aprox. 50% din populaţia României trăieşte în sărăcie, extrem de mult în comparaţie cu 16% cât este media europeană. Statistica a fost publicată astăzi de Eurostat. De când a venit la guvernare anul trecut, PSD a luat o serie de măsuri care adâncesc problemele sociale ale majorităţii sărace, în loc să le rezolve.

Ce vedem că face Partidul Social Democrat*:

- ia măsuri împotriva angajaţilor din sectorul public, minţindu-i că le va mări salariile; neplătindu-le orele suplimentare, blocând angajările, impunând austeritate;

- ia măsuri împotriva angajaţilor cei mai vulnerabili din sectorul privat, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, punând în pericol salariile nete primite de aceştia;

- riscă să lase fără asigurare medicală în sistemul public categorii de cetăţeni săraci, mărindu-le contribuţia CASS (pentru persoanele fără venituri, pentru persoanele cu profesii independente);

- loveşte în întreprinzătorii mici şi mijlocii, cei care sunt cei mai vulnerabili să nu-şi poată plăti la timp impozitele şi contribuţiile, care acum sunt ameninţaţi cu închisoarea; Asta în timp ce retoric, chipurile, sprijină capitalul autohton.

-  ia măsuri împotriva administraţiei publice locale, prin reducerea cotei unice de la 16 la 10%, punând în pericol serviciile publice locale pentru cetăţeni şi provocând un proces de re-centralizare a Statului (în loc de descentralizare).


Click pe imagine pentru mai multe detalii

Plus: lipsa unei politici fiscale de redistribuire; dezinteresul pentru reducerea inegalităţilor economice, menţinerea unei politici de impozitare excesivă a muncii (a lucrătorilor) şi relaxată a capitalului; neîndeplinirea promisiunilor legate de dialogul social.

Plus 2: creşte bugetul SRI (în timp ce pretinde că luptă cu ”statul paralel”), alocă 2% pentru armată dar nu 6% pentru educaţie; face achiziţii exorbitante de armament SUA (4 miliarde de dolari); nu are o politică eficientă de debirocratizare a accesării fondurilor europene şi nici de stimulare a instituţiilor publice să acceseze fondurile europene (prin personal specializat, consultanţă, know-how, etc.).

Problemele sociale ale României sunt structurale şi trebuie abordate integrat, având în centru obiectivul de a asigura binele majorităţii cetăţenilor, lucru pe care Partidul Social Democrat eşuează să-l facă prin măsurile luate.

*Later edit: Măsurile enumerate se regăsesc, în mare parte, în noul Cod Fiscal adoptat, ce se preconizează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Mai multe:Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

piatidesiativosemi
12.12.2017, 16:53:02

Pai da in graficul ala scrie ca toate atrocitatile astea s-au intamplat in 2016. In 2016 cine era la butoanele coruptiei ? Nu Ciolos cu USR si sorosistii ?!

-9 (19 voturi)
_wakki m
12.12.2017, 17:05:37

în 2016 aveau greaua moștenire din 2015 cine era în 2015 ? însă, mai important, ce treabă aveți voi, ăștia cu copita despicată, cu toate astea ? locul vostru este în cocină, nu în lumea oamenilor

+9 (15 voturi)
pathfinder
12.12.2017, 17:20:35

Nu copita-i despicata. Creierul...

+7 (11 voturi)
Alex.T
12.12.2017, 17:57:10

55, Dar din decembrie 1989 pana acum, ce partid a fost mai mult timp la guvernare? Exceptand UDMR-ul, aia sunt solutia imorala" tot timpul.

+6 (10 voturi)
herr v.5.02
12.12.2017, 17:58:11

...care creier ?

+4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările