Măsurile anti-sociale ale PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Cristian Munteanu
FOTO Cristian Munteanu

România are cea mai ridicată rată de lipsuri materiale şi sociale din Uniunea Europeană: aprox. 50% din populaţia României trăieşte în sărăcie, extrem de mult în comparaţie cu 16% cât este media europeană. Statistica a fost publicată astăzi de Eurostat. De când a venit la guvernare anul trecut, PSD a luat o serie de măsuri care adâncesc problemele sociale ale majorităţii sărace, în loc să le rezolve.

Ce vedem că face Partidul Social Democrat*:

- ia măsuri împotriva angajaţilor din sectorul public, minţindu-i că le va mări salariile; neplătindu-le orele suplimentare, blocând angajările, impunând austeritate;

- ia măsuri împotriva angajaţilor cei mai vulnerabili din sectorul privat, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, punând în pericol salariile nete primite de aceştia;

- riscă să lase fără asigurare medicală în sistemul public categorii de cetăţeni săraci, mărindu-le contribuţia CASS (pentru persoanele fără venituri, pentru persoanele cu profesii independente);

- loveşte în întreprinzătorii mici şi mijlocii, cei care sunt cei mai vulnerabili să nu-şi poată plăti la timp impozitele şi contribuţiile, care acum sunt ameninţaţi cu închisoarea; Asta în timp ce retoric, chipurile, sprijină capitalul autohton.

-  ia măsuri împotriva administraţiei publice locale, prin reducerea cotei unice de la 16 la 10%, punând în pericol serviciile publice locale pentru cetăţeni şi provocând un proces de re-centralizare a Statului (în loc de descentralizare).


Click pe imagine pentru mai multe detalii

Plus: lipsa unei politici fiscale de redistribuire; dezinteresul pentru reducerea inegalităţilor economice, menţinerea unei politici de impozitare excesivă a muncii (a lucrătorilor) şi relaxată a capitalului; neîndeplinirea promisiunilor legate de dialogul social.

Grafic Eurostat

Plus 2: creşte bugetul SRI (în timp ce pretinde că luptă cu ”statul paralel”), alocă 2% pentru armată dar nu 6% pentru educaţie; face achiziţii exorbitante de armament SUA (4 miliarde de dolari); nu are o politică eficientă de debirocratizare a accesării fondurilor europene şi nici de stimulare a instituţiilor publice să acceseze fondurile europene (prin personal specializat, consultanţă, know-how, etc.).

Problemele sociale ale României sunt structurale şi trebuie abordate integrat, având în centru obiectivul de a asigura binele majorităţii cetăţenilor, lucru pe care Partidul Social Democrat eşuează să-l facă prin măsurile luate.

*Later edit: Măsurile enumerate se regăsesc, în mare parte, în noul Cod Fiscal adoptat, ce se preconizează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Mai multe:

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite