Matei Păun, finanţatorul USR, şi apologia regimului Putin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Merită citit interviul cu Matei Păun, „bancherul de investiţii“ al USR, publicat de vice.com. Matei Păun face apologia regimului lui Putin şi a binefacerilor sistemului pe care acesta îl conduce în Rusia.

Epurarea oricăror forme de opoziţie democratică, linşajul media al opozanţilor, închiderea instituţiilor mass-media care critică abuzurile regimului etc., nu sunt lucruri care merită menţionate când vorbeşte de Rusia lui Putin. Din declaraţiile date se observă că bancherului USR îi place noul stalinism rusesc, asezonat de Putin cu Coca –Cola şi McDonald's, doar pentru că oferă posibilitatea unor firme să facă afaceri (profit) în Rusia. Am selecţionat doar trei exemple din gândirea democratică a lui Matei Păun:

  • „Când a intrat Putin pe scenă, Rusia era într-o dezintergrare profundă. Erau mii de asasinate în oraşele mari ale Rusiei. Aici, şi Occidentul a avut o oarecare vină, împingând către nişte măsuri economice care au fost catastrofale.“
  • „Noi uităm că ruşii, mult timp, în anii 90 şi chiar în prima parte a anilor 2000, îşi doreau să fie primiţi în familia occidentală. Dacă citiţi discursurile lui Putin, lui Lavrov, din perioada respectivă, vom vedea că în mod repetat ei şi-au manifestat această intenţie. Din păcate, eu cred că Occidentul a greşit. Am avut oportunitatea să creăm o pace mai puţin conflictuală, faţă de ce avem acum.“
  • „Nu sunt pro-Gaddafi, dar e absolut limpede că Libia pe vremea lui Gaddafi era o ţară mult mai civilizată şi sigură decât este acum. Libienii o duceau mult mai bine acum zece ani. La fel şi sirienii.“

Afrimaţiile par fragmente rupte dintr-un document oficial al Kremlinului, care explică într-o logică halucinantă că Occidentul este de vină pentru că Rusia lui Putin nu este o ţară democratică. Mai mult, să faci apologia statului despotic doar pentru că există criminalitate mai mică, pentru că cetăţenii găsesc o pâine la magazin sau că nu e mizerie pe străzi este o abordare greşită. În acest moment, în Rusia un om care îşi cere drepturile sau critică corupţia statului este anchetat, torturat şi eliminat fizic de regimul Putin. La fel era situaţia în urmă cu zece ani şi în regimurile menţionate ca „mai civilizate“ de Matei Păun: al lui Gaddhafi din Liban şi al lui al-Assad în Siria. Pe această logică a gândirii, bancherul USR mai are puţin şi ne spune că Germania lui Hitler a fost un regim bun  pentru că a construit sute de mii de kilometri de autostrăzi, criminalitatea din oraşe era redusă, iar şomajul aproape inexistent.   

Încă o dată, mă felicit pentru decizia de a pleca din acest partid, care nu numai că promovează traseiştii politici, dar are, în persoana celui care este guru financiar, un puternic susţinător al valorilor despotice neo-staliniste promovate de Vladimir Putin, doar pentru că regimul acestuia oferă posibiliatea unor afacerişti să facă bani.

Acest interviu oferă suficientă muniţie adversarilor USR în campaniile viitoare, în special, în cea din 2019 pentru Parlamentul European. Dacă bancherul USR afirmă că Occidentul (Uniunea Europeană) s-a purtat urât cu Vladimir Putin şi Serghei Lavrov, când le-a cerut ca Rusia să fie stat de drept, să respecte libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să stârpească corupţia din administraţie şi economie şi să promoveze o economie de piaţă pentru a putea fi un partener de dialog la construcţia unei lumi mai democratice, nu prea văd ce credibilitate vor mai avea liderii USR când vor vorbi alegătorilor despre valorile UE.   

Puteţi citi aici interviul. Lectură plăcută!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite