Mazăre vrea control politic pentru procurori. PSD spune pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, ar vrea ca pocurorii să fie evaluaţi în funcţie de câte arestări preventive le-a validat instanţa. PSD respinge din start propunerea primarului.

Imediat după ce a ieşit din arest, cu o plasă de rafie în mână, Radu Mazăre a pus tunurile pe justiţie. Primarul Constanţei a cerut ca procurorii să dea raportul, o dată la doi ani, şi va propune în PSD să se intervină politic. „Este inadmisibil ca un procuror să dispună şi să ceară arestarea şi trei instanţe diferite să infirme cererea procurorului. Cred că va trebui să discut la nivelul partidului, nu ca să intervenim pe fondul procesului, dar eu cred că procurorilor ar trebui ca la doi ani de zile să le fie evaluată activitatea: câte soluţii de arestări ai avut? 100. Şi câte ţi s-au dat înapoi? 30. Ia treci în avocatură!“, a spus Radu Mazăre după ce a simţit aerul libertăţii.

Liderii PSD îi înţeleg supărarea, dar refuză categoric o implicare a politicului în activitatea procurorilor. Cel puţin la nivel declarativ.

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a evitat discret un răspuns concret şi i-a găsit scuze lui Mazăre. „Aşa cum l-aţi văzut dumneavostră pe Radu Mazăre aseară, l-am văzut şi eu. A ieşit de acolo după ce procuroroul i-a pus cătuşe, judecătorul l-a eliberat, a ieşit de acolo şi a spus câteva cuvinte. Nu am văzut niciun procuror să tremure după ce a ieşit Radu Mazăre de acolo“, a adăugat Dragnea.

„Habar nu are ce vorbeşte“
Florin Iordache, PSD-ist cu vechime, a pus declaraţiile lui Mazăre pe seama emoţiilor. „Era o anumită presiune pe domnul Mazăre, vă daţi seama. A fost o declaraţie emoţională, după o noapte de arest. A fost tracasat zilele astea.Procurorii trebuie să răspundă în faţa CSM, în niciun caz în faţa politicului. Cred în continuare în buna-credinţă a procurorilor şi a judecătrilor“, a spus Iordache.

Pentru Ioan Adam, deputat PSD în comisa juridică, lucrurile sunt clare: Mazăre nu cunoaşte legea. „ Radu Mazăre nu ştie care e jurisprudenţa, habar nu are despre ce vorbeşte. Aceste reglemtări există deja, procurorii au un raport de activitate. Staţi liniştit, nu va veni la partid să ceară acest lucru. Îl vor lămuri avocaţii până atunci. Fiţi 100% convins“, a îndemnat Adam.

Senatorul PSD Petru Filip respinge categoric o implicare a politicului în justiţie. „Partidul nu ar trebui să aibă vreo legătură cu modul în care funcţionează Ministerul Public. Discutăm, totuşi, de separaţia puterilor în stat, iar aceste lucruri nu sunt compatibile. Sigur, în rest, fiecare e liber să emită opinii, păreri, trăim într-un stat liber“, a spus Filip, zâmbind.

„Numai CSM poate vorbi“
Elenina Nicuţ, specialist în drept constituţional, condamnă declaraţia lui Mazăre şi spune răspicat că singurul organism care poate supraveghea activitatea procurorilor este Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). „Este inadmisibil ce a spus domnul Mazăre. Singura instituţie care poate să-şi exprime un punct de vedere asupra activităţii procurorilor este CSM. Însă fără să le ştirbească independenţa, fără să-i controleze. CSM este singura instituţie care are drept de apeciere asupra procurorilor şi poate lua măsuri legale, dar numai în cazuri de abateri disciplinare Nicidecum pe criterii de cantitate. În cazul lui Mazăre, nu este vorba despre abatere disciplinară. Procurorul trebuie să aplice orice măsură pe care o consideră necesară“, a spus Elenina Nicuţ, care sancţionează declaraţia lui Mazăre şi din perspectiva avocatului. „Domnul Mazăre a lovit şi în avocaţi. Dacă nu eşti bun procuror, ce te face să fii un bun avocat? Asta numai în Republica Constanţa este posibil, nu într-un stat de drept“, a conchis Nicuţ.

Evaluarea procurorilor
Când a a propus ca procurorii să fie evaluaţi o dată la doi ani, Radu Mazăre nu a ştiut că există rapoarte de activitate anuale ale procurorilor. Fiecare instituţie, fie că vorbim de DNA sau de orice alt parchet, face un raport de activitate anual asupra activităţii procurorilor din instituţie, care este trimis mai departe la Ministerul Public şi la CSM, însă aceste rapoarte nu ţin cont de „arestări“, aşa cum cerea Radu Mazăre, ci de condamnări. Altfel spus, nu contează dacă instanţa de judecată decide arestarea preventivă a inculpatului, imporatntă este sentinţa finală de condamnare. În cazul în care un procuror tergiversează o anchetă sau în caz de abatere disciplinară, se poate sesiza CSM, iar inspecţia judiciară porneşte o anchetă.

Citeşte şi:

Radu Mazăre, eliberat: „Ruşanu a sforăit de m-a rupt!” DNA: Elan Schwartzenberg le-a virat în cont şpaga de 175.000 de euro fraţilor Mazăre

Elan Schwartzenberg, intermediar între Radu Mazăre şi omul de afaceri israelian care i-ar fi dat mită de 175.000 de euro

Radu Mazăre, reţinut de DNA. Edilul este acuzat că a primit 175.000 de euro mită

Mazăre, acuzat de luare de mită. Procurorii îl duc în arest pentru 24 ore. Primarul a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite