Politică

articolul anterior articolul urmator

Mea culpa?

18
20 Jan 2017 13:13:14
Nicolae Manolescu

E cât se poate de clar, la o lună de la alegerile parlamentare, că expresia latină din titlul însemnărilor mele nu mai are niciun înţeles în România actuală. Şi nu numai fiindcă latina nu se mai studiază aproape deloc în şcoală.

Cauza nu e lingvistică, ci morală. Nimeni nu mai recunoaşte că a greşit. Deşi a greşi este omeneşte. Nici politicienii, nici jurnaliştii, ca să nu mai vorbim de cetăţenii de rând, nu admit, cu niciun preţ, că s-au înşelat într-o împrejurare sau alta.

Româna are o vorbă: a o lua în barbă. O rog pe Rodica Zafiu s-o explice, etimologic şi semantic, în „Dilema veche“. Numărul celor care au luat-o în barbă comentând alegerile din decembrie trecut este câtă frunză, câtă iarbă, altă expresie pe care fosta mea studentă ar putea să ne-o lămurească. O rog frumos să nu-mi ignore rugămintea. Îmi rămâne să-i număr pe cei care şi-au făcut mea culpa. Trag spuza pe turta mea: numărul celor greşiţi e incomparabil mai mare decât al celor care şi-au recunoscut greşeala.

Dacă nici de la principalul realizator al Realităţii TV, un bun jurnalist de media, nu te poţi aştepta la un asemenea gest de onoare, atunci, de la cine?

Să venim cu exemple. Vocalul domn Rareş Bogdan, pe care l-am preţuit mult înainte de a deriva pe panta naţionalismului şi de a-l ierta trei zile pe săptămână pe numitul Hoandră, colegul lui de studio de la Realitatea TV, că nu-şi face temele pentru emisiuni, l-a reşapat, iată, pe Marian Munteanu în câteva emisiuni la ore de vârf, mergând până la a convinge PNL să-l adopte candidat la Primăria Generală a Capitalei. În deplin acord cu una dintre marile calamităţi ale PNL, l-am numit pe Teodor Atanasiu, care şi-a consumat întreg şarmul (sic!) pe lângă Alina Gorghiu. Când Marian Munteanu a făcut memorabilul scor de 1,1%, Rareş l-a uitat complet, ceea ce nu l-a împiedicat să se lanseze într-o violentă filipică împotriva eşecului în alegeri al PNL. Despre contribuţia lui personală la eşec, nicio vorbuliţă. Mă aşteptam la o mea culpa. Oricât de suavă. Dacă nici de la principalul realizator al Realităţii TV, un bun jurnalist de media, nu te poţi aştepta la un asemenea gest de onoare, atunci, de la cine? Cu ocazia alegerilor prezidenţiale din 2014, Rareş Bogdan a jucat un rol esenţial, nu în susţinerea lui Iohannis, cât în obiectivitatea opiniilor, care s-a dovedit decisivă în cele din urmă. Eram în ţară şi am dat fuga în Piaţa Universităţii. Am crezut că nu voi uita niciodată noaptea aceea, urmărind postul respectiv, cu minime pauze, când nu mă mutam pe Antena 3, absolut lamentabilă, sau pe altele. Noaptea din decembrie 2016 m-a lăsat, în schimb, perplex. Nu mai era aceeaşi Realitate, nu mai era acelaşi Rareş Bogdan. Nici usturoi nu mâncaseră, nici gura nu le mirosea. Mea culpa, haida de!

Politicienii au avut, neîndoielnic, partea lor de vină. Nici din partea lor n-am auzit nici o mea culpa. Alina Gorghiu, care a eliminat dintre candidaturile PNL personalităţi de seamă, a repetat în discursul de după eşec aceleaşi banalităţi pe care le auzisem de nenumărate ori. Mea culpa? Aş! Deşi preşedintă a partidului, niciun cuvânt. Oare în sarcina cui cade răspunderea celor 20% din voturi, în loc de 40%, câte au întrunit separat PNL şi PDL înainte de a fuziona?

L-aţi auzit pe Ponta ori pe prietenul său Ghiţă trecut cu România TV cu tot la PRU, făcând mea culpa?

Am cochetat la un moment dat cu ideea de a candida pe listele PNL. Am făcut un turneu prin ţară, ca particular, şi ce am constatat? Organizaţii decapitate de Alina printr-un singur telefon, de pildă în Maramureş. Unde l-a preferat pe un proaspăt sosit din PSD, Dolha, care şi-a făcut rapid echipă cu Man, fost prefect, detestat de toată suflarea locală, şi care au decapitat împreună organizaţia din Baia Mare şi pe aceea din Sighetu Marmaţiei, deşi aceasta din urmă făcuse la locale cu o treime peste scorul naţional al PNL. Rezultatele obţinute de PNL în Maramureş au fost catastrofale. Pe ce s-au bazat Alina şi Dolha? Doar pe promisiunea deşartă a unor nou-veniţi. În aceste condiţii, aţi auzit vreo mea culpa? 

Dar din partea lui Victor Ponta, care a susţinut PRU până la a accepta, el, membru al PSD, să fie susţinut ca premier, dacă...? N-a fost niciun dacă. PRU a realizat măreţul scor de 2% sau cam aşa. L-aţi auzit pe Ponta ori pe prietenul său Ghiţă trecut cu România TV cu tot la PRU, făcând mea culpa? Ce fel de conştiinţă profesională au jurnaliştii de la România TV (auzi nume!), care, după eşecul lamentabil al penalului lor patron, şi-au continuat logoreea pe tema străinilor de neam care ne-au cumpărat pământurile şi pădurile? O mea culpa din partea lor? O expresie ieşită, lingvistic şi moral, din uz!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Romanul
20.01.2017, 14:06:42

Interesant articol! Interesant daca ar fi inr-o țară normala. Dar tot ce aș spune în articol are in culise un interes material direct, adică multi bani sa-l ridici in sondaje pe X, multi bani sa-l treci peste liste pe Y, multi bani să recunoști că ți de rupe doar de portofelul tau, pardon țărișoara mea, vorba lui Caragiale. Mea culpa ar echivala la suspomenitii un autodenunț. Cine-i prost sa de autodenunțe?

+2 (4 voturi)
Herut Iona
20.01.2017, 14:17:53

La emisiunea cu Nicoleta Savin de la Nașul tv din miercurea trecută, domn profesor ne "amenința" cu un editorial bombă despre actualitatea politică a României. Am citit editorialul d-lui Manolescu pe nerăsuflate și pe timp ce-l citeam mă tot pregăteam să citesc opiniile dumnealui despre ce se întâmplă azi în politica românească, dar, am ajuns la sfârșitul editorialului și n-am găsit nimic despre ce-l frământă azi pe românul purtător de remotă. Acest editorial trebuia scris și publicat pînă, cel mult, 15 decembrie 2016 și nu acum, bre! Chestia cu mea culpa s-a fumat. Știm de ce și din cauza cui și cum s-au pierdut alegerile de către dreapta românească. "Astea e vechi", ar spune Vanghelie ! Asta ne interesează pe noi acum?, de ce a pierdut PNL-ul și PRU-ul alegerile? De ce nu ne spune domn profesor ceva despre mârșeviile comunistoizilor de la PSD? Dumnealui face o analiză, depășită de timp, al prostelilor pnl-ului, numai că, ce nu ne spune dumnealui este faptul că, numai la partidele de dreapta există o oareșcare democrație de partid și că, numai acolo au loc dezbateri cît-de-cît democratice, căci la PSD?, nu suflă unul în front. Acolo e disciplină, dar nu din aia pe care ne-am dori-o noi, ci e o disciplină a mafiei, a ghetouluiu, a gangurilo și a găștilor unde cel care deține parul, dacă se supără pe vreun soldățel îl desfiițează pînă la dispariție, da ? Acolo, tăticu, nu se stă de vorbă, nu se analizează, nu se fac aprecieri de valoare; se dă cu parul; asta e disciplina comuniștilor de la psd. În rest, ce poți să mai spui de acest editorial altceva decât că : e monoton, învechit, ieșit din actualitate ca Loredana Groaza sau Mirabela Daurer. Mi se pare mai interesant ce zice în direct d-l Manolescu, decât ce scrie dumnealui. Scandalurile serie de la USR mi se par mai interesante și mai juicy decât editorialele astea prăfuite ale d-lui. Poate că și Nicoleta e de vină căci, în stilul ei carateristic, știe să-și agite oaspeții și să scoată de la ei lucruri interesante pentru public. Îmi pare rău, d-le profesor, dar editorialul acesta e slăbuț și depășit. Faceți o cură de antene și veniți mai aproape de tinpurile actuale. Șalom!

+1 (9 voturi)
Herut Iona
20.01.2017, 14:21:26

Scuze, am uitat să pun ghilimele la cuvântul "tinpurile", bineânțeles, citându-l tot pe mahahaharele Vanghelie!

0 (2 voturi)
Swami
20.01.2017, 14:23:23

Acest articol e amuzant. Mi se pare ca autorul viseaza la o lume ideala. Practicienii sunt acuzati ca nu gandesc suficient de profund. Intelectualii sufera in schimb de lipsa unei intelegeri a ceea ce se numeste "tehnologie". Adica ce actiuni trebuie sa intreprinzi, si in ce ordine, pentru a obtine ceea ce ti-ai propus. O buna parte din Romania, cetatenii romaniei, intelectuali, si o buna parte a profesionistilor sufera de lipsa "gandirii tehnologice". Stiu teoretic insa nu stiu sa puna in practica. Ca sa ajungi sa formezi o societate in care sa functioneze "mea culpa" trebuie sa INTELEGI, ce te indeparteaza de obiectiv , ce te apropie, sa intelegi consecintele actiunilor tale in detaliu. In Romania nu e cazul. Si cu siguranta nu generatia de azi a asazisilor intelctuali vor putea realiza aceasta. Ramane sa vedem ce va aduce timpul viitor.

-1 (3 voturi)
Sârbul Vasile
20.01.2017, 16:41:31

Liberalismul la noi? Ha! E ca atunci cand intr-o lume in care ar exista numai lupi si miei s-ar spune: libertate pentru toti, iar lupii sa manance mieii. Sabato nu e critic. Din fericire.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările