Politică

articolul anterior articolul urmator

Megascandalul liberal trece munţii în Ardeal

6
27 Apr 2017 19:15:00
Autor: Radu Eremia
Ilie Bolojan ezită să candideze pentru şefia PNL
Ilie Bolojan ezită să candideze pentru şefia PNL

Aşteptat să-şi anunţe candidatura la şefia PNL, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea,  a amânat răspunsul, după ce Lucia Varga, contracandidata sa la şefia PNL Bihor, l-a acuzat că el e principalul vinovat pentru „înroşirea“ judeţului şi pierderea preşedinţiei Consiliului Judeţean.

Alegerile pentru PNL Bihor au avut încă de la anunţarea candidaturilor un final previzibil. Câştigător a ieşit Ilie Bolojan, primar al municipiului Oradea şi fost secretar general al PNL, în condiţiile în care acesta avea un contracandidat fără putere politică: Lucia Varga. Miza alegerilor din PNL Bihor a fost alta: anunţul lui Bolojan referitor la candidatura pentru şefia marelui PNL. Mai precis, liberalii din Ardeal aşteptau ca Bolojan să spună cu subiect şi predicat faptul că e gata să intre în upta cu Ludovic Orban şi Cătălin Predoiu. Însă acest anunţ nu a mai venit, cu toate că Bolojan a fost confirmat în funcţia de preşedinte PNL Bihor cu aproape 80% din voturi. „Bolojan a cerut răgaz şi ne-a spus că după alegerile din Bihor ne va spune clar. Văd că amână momentul. Are timp să-şi anunţe candidatura, dar ezitarea ne face pe unii să credem că răspunsul său va fi negativ, ceea ce va duce la redirecţionarea forţelor noastre cel mai probabil către Ludovic Orban, la cum arată acum lucrurile“, a declarat un lider liberal din Ardeal pentru „Ardeal“.

Pe de altă parte, Bolojan a promis în discursul său că liberalii vor menţine Primăria Oradei, vor recâştiga Consiliul Judeţean, dar i-a criticat pe colegii săi de la centru care de cele mai multe ori  „ştiu doar să meargă să vorbească la televizor“. Acesta a ignorat-o pe  contracandidata sa, persoană cu care se află în conflict de mai multe luni.

„A pierdut toate bătăliile electorale“
Pe de altă parte, Lucia Varga, fost ministru al Mediului, şi-a axat discursul doar pe atacuri la adresa lui Bolojan, văzut drept principalul vinovat pentru faptul că ea nu a prins un loc la parlamentare pe lista de la Bihor.  „Când vine vorba de politică, nu vorbim numai de cifre, străzi asfaltate şi proiecte, ci şi de solidaritate între oameni, empatie, grijă faţă de cel de lângă noi. Domnul Bolojan, ca om politic, a pierdut toate bătăliile electorale de când a luat preşedinţia PNL Bihor. Scuze, de când şi-a dat preşedinţia PNL Bihor“, a declarat Varga, în mod ironic, înainte de a fi huiduită la scenă deschisă de o bună parte a sălii care i-a cerut fie să vorbească de proiectele sale, fie să plece acasă.

Bolojan a fost mustrat şi de Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL, că Lucia Varga a fost lăsată în afara listelor pentru parlamentare „din cauza lipsei de coerenţă“ a celor care le-au întocmit. În schimb, un alt lider prezent la alegerile PNL Bihor, Gheorghe Falcă, a fost autorul unui alt moment tensionat. Acesta a mers să stea în sală, ca membru simplu, motivând că după rezultatul de la parlamentare nu merită să stea la prezidiu. Însă, după ce senatorul Cornel Popa i-a reproşat lui Falcă „populismul specific altor partide“, edilul Aradului a mers alături de liderii partidului la prezidiu.

Certurile din Moldova
Liberalii au avut, săptămâna trecută, alegeri cu scandal în două organizaţii, cea a municipiului Iaşi, respectiv a judeţului Vaslui. Membrii filialei municipale Iaşi a PNL s-au reunit, vineri seară, pentru a-şi alege preşedintele, însă după cinci ore de tensiuni şi controverse s-a decis organizarea unui al doilea tur, în altă zi, între primii doi clasaţi, după ce iniţial deputatul Marius Bodea fusese anunţat câştigător, deşi nu fuseseră respectate toate regulile. Ulterior, aceştia s-au reunit după două zile şi Bodea a fost ales în mod corect.

Pe de altă parte, la Vaslui, deputatul Daniel Olteanu, singurul contracandidat al liderului interimar Nelu Tătaru, a părăsit sala, alături de alte câteva zeci de liberali, după ce i-a acuzat pe organizatori de încălcarea statutului pentru a-l favoriza pe preşedintele interimar.

Domnul Bolojan, ca om politic, a pierdut toate bătăliile electorale de când a luat preşedinţia PNL Bihor. Scuze, de când şi-a dat preşedinţia PNL Bihor.

Lucia Varga

fost ministru PNL al Mediului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Pribeagul Ro
27.04.2017, 20:14:48

PNLul are nevoie de un lider providential. Fruntasii de azi ai PNL sunt vai de capul lor, ca sa nu zic ca sunt ceva de speriat. Fiindca si USR se devedeste momentan a fi ceva vai de capul lui, PNL mai are o sansa. Dar n-are niciuna daca nu scoate in fata un lider adevarat.

Ţepeş
28.04.2017, 04:23:52

Pribeagul Ro Atâta timp cât umbra lui Băsescu (PDL) și a lui Iohannis (servicii) se întinde asupra PNl nu se va întâmpla nimic bun dinspre acest partid. Și în viitor oamenii de calitate vor evita acest partid. Este ce a vrut Băsescu.

+1 (1 vot)
Pribeagul Ro
28.04.2017, 10:22:22

Mi-ar parea rau daca acest partid ar disparea de pe scena politica.

IonIon Codreanu
28.04.2017, 12:04:13

Dacă nu se constituie UN GRUP consistent de membri deciși să readucă partidul în preferințele alegătorilor, nici un lider providențial nu poate ajuta partidul. Până la urmă, mulțimea de membri devotați partidului și CAPABILI să construiască este esențială în partidele democratice. Sper să înțeleagă asta peneliștii! Pentru că de opoziție la PSD avem nevoie ca de aer, iar alt partid care să poată face o reală opoziție nu există și nici nu poate fi creat peste noapte!

+1 (1 vot)
Pribeagul Ro
28.04.2017, 16:20:19

In fiecare organizatie se poate constitui "UN GRUP consistent de membri deciși să readucă partidul în preferințele alegătorilor" doar daca apare un lider ca sa dea partidului o directie clara si sanatoasa, directie care de ceva vreme lipseste PNLului cu desavirsire. Se vede ca PSD nu a cistigat pe baza programului sau, concretizat si in OUG 13, in rasturmarea si bulversarea sistemului de impozitare, intr-o lege a salarizarii unitare cu totul si cu totul aiuritoare, si in alte si alte asemenea "lucruri bine cumpanite si bine facute". Citi ar mai fi votat PSD daca el ar fi venit in fata electoratului cu aceste dragalasenii si fundamentari aiuritoare? PSD a cistigat pentru ca PNL a fost pe nicaieri. Dar, sa revenim. O data stabilita directia, pe acesta se poate face un fundament trainic, pe care se poate constui ceva temeinic. Directia, fundamentul si constructia dorita nu se pot face fara un lider autentic. Cin' sa fie, cin' sa fie?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările