Meleşcanu a fost instalat în fruntea SIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Meleşcanu promite să colaboreze  cu Parlamentul
Meleşcanu promite să colaboreze cu Parlamentul

Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată, ieri, de Parlament, cu 238 de voturi „pentru" şi unul „împotrivă".

Teodor Meleşcanu a fost audiat de Comisiile de apărare şi control SIE, în lipsa majorităţii membrilor din fiecăre comisie în parte, din cauza absenţei parlamentarilor opoziţiei. Meleşcanu a afirmat în faţa comisiilor că nu a fost informator şi nu a făcut parte „nici din structurile de securitate ale statului român". Acesta a depus jurământul de director al SIE imediat după citirea procesului verbal de constatare a votului în cazul său.

Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat, înainte de a fi audiat de comisiile reunite pentru controlul activităţii SIE, că îşi asumă decizia de a accepta şefia instituţiei, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, precizând că nu s-a consultat în prealabil  cu persoane din PNL.

„Consider că această practică instituită de a numi la serviciile de informaţii din România persoane care provin nu din majoritate, ci din opoziţie, este o bună practică democratică. Am considerat că ar fi păcat să fie întreruptă această practică din cauza crizei parlamentare, aşa că mi-am asumat-o. Este o decizie a mea", a tranşat Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a declarat că printre priorităţile sale în noua funcţie se numără îmbunătăţirea relaţiilor dintre instituţia pe care o gestionează şi parlament, dar şi continuarea procesului de modernizare şi eficientizare, început de actualul premier Răzvan Ungureanu. Un alt obiectiv se referă la îmbunătăţirea relaţiei dintre Serviciul Român de Informaţii Externe (SIE) şi serviciile de profil din ţările UE, a mai spus Meleşcanu, după prezentarea bilanţului Ministerului Admininistraţiei şi Internelor .

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nominalizarea la şefia SIE este „o afacere" între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu şi a anunţat că, la prima şedinţă a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului. Meleşcanu va demisiona şi din Senat, fiind din acest moment incompatibil.

Cum a venit propunerea

Întrebat dacă a fost sunat de către preşedintele Băsescu, pentru a-l instala în fruntea SIE, Meleşcanu a răspuns: "În general, aşa se întâmplă, te sună cineva". Postul din fruntea SIE a rămas liber după ce Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns premier.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite