Meleşcanu nu dă înapoi: Referendumul a creat principala problemă la vot; USR a fost singurul care a avut reprezentanţi peste tot în diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a fost chemat azi la Senat pentru dezbaterea moţiunii simple depusă împotriva sa pentru problemele de la votul din străinătate de la europrlamentare. Meleşcanu a enumerat mai multe probleme şi subliniază că nu a greşit cu nimic în organizarea scrutinului din străinătate.

„Vă dau o veste proastă de la început. Potrivit legii 33/2007, entitatea care are competenţe pe votul din străinătate este Biroul Electoral pentru Secţiile din Străinătate. E adevărat că şi MAE are atribuţii. Atribuţii de a asigura sprijin logistic. Înseamnă punerea la dispoziţie de spaţiu, personal, confecţionarea urnelor şi cabinelor de vot şi mai ales de a publica înainte de alegeri lista centrelor de votare şi adresa acestora”, a declarat Teodor Meleşcanu după citirea moţiunii din Senat împotriva sa.

Ministrul a mai explicat apoi că din cauză că au existat „două runde de votare” în aceeaşi zi, s-a prelungit timpul de vot şi au apărut mai multe „situaţii”.

„Estimările ambasadelor au fost relative pentru că e foarte greu să ai acces la situaţiile cu numărul de români care trăiesc în străinătate. Cu toate astea au făcut propuneri şi toate propunerile au fost acceptate de MAE. Repet. Dublarea prin referendum a alegerilor europarlamentare a creat principala problemă”, a adăugat acesta.

Meleşcanu a subliniat că o altă „mare problemă” a fost cauzată de reprezentanţii partidelor de la secţiile de vot care în ziua votului nu şi-au mai făcut apariţia şi laudă USR-ul pentru că a fost singura formaţiune care a avut oameni la aproape toate secţiile.

 
„O altă cauză care a condus la disfuncţionalităţi se referă la funcţionarea secţiilor de votare. Fiecare are un şef de secţie şi restul se completează până la 7. În marea majoritatea secţiilor nu am avut secţii complete. Trebuie să spun, singurul partid care a avut reprezentanţi în toate secţiile de votare, mai puţin una, a fost USR. În ziua alegerilor nu s-au reprezentat la secţia de votare. Este una din temele care a creat foarte mari probleme în administrarea actului electoral.

Mai sunt şi alte chestii. În ambasade nu sunt amenajate locuri pentru adunarea a unui număr mare de oameni. Au fost probleme şi cu STS-ul. Nu vorbesc de importanţa sistemului, pentru că nu pot să-l apreciez. Dar ce pot să vă spun e că el funcţionând prin internet, timpul lua foarte mult. Altă problemă a fost legată de actele de identitate. Multe persoane aveau fie paşapoarte fie cărţi de identitate expirate. Comisia nu i-au lăsat”, a declarat Meleşcanu.

Ministrul a mai relatat că pe 26 mai a trimis la ora 18.00 solicitări către ambasade pentru a prelungi ora de vot şi că a transmis la BEC această posibilitate, însă răspunsul a fost că măsura ar contravine legii.

„Au fost grupuri de oameni cu tricouri care defilau în ziua votului. Aveau patru litere sus şi trei jos cu „PSD” (...) La ora 18.00 au fost solicitări de la ambasade de a prelungi ora de vot. Din păcate noi am transmis imediat la BEC şi am cerut să se acorde posibilitatea de a continua şi după ora 21. Răspunsul a fost foarte clar şi ferm – contravine legii. La 21.15 sistemul de telecomunicaţii speciale a închis sistemul de funcţionare şi lucrurile au intrat într-o zonă foarte dificilă. Vreau să vă spun direct. Nu a existat nici cea mai mică dorinţă din partea noastră de a crea dificultăţi în procesul electoral. Dimpotrivă. Atunci când avem două voturi, două liste suplimentare, trei buletine, trei urne, e un proces lung”, a conchis Meleşcanu.

Vezi şi: Meleşcanu, chemat la raport de Opoziţie în Parlament: Vă dau o veste proastă. Entitatea responsabilă pentru votul din străinătate este BEC

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite