Membri ai Guvernului Cioloş au primit locuinţe RA-APPS. Doi dintre ei au o altă locuinţă în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

RA-APPS a atribuit locuinţe, la începutul anului, din fondul locativ administrat, unor miniştri şi secretrari de stat din Cabinetul Cioloş, deşi unii dintre ei, potrivit declaraţiilor de avere, deţin locuinţe în Bucureşti, legea permiţând acest lucru numai "din motive de siguranţă şi protecţie".

Pe lista miniştrilor din guvernul Cioloş care beneficiază de locuinţe de la stat se află Patriciu Achimaş-Cadariu, care gestionează domeniul Sănătăţii, el primind un apartament de 146,56 mp la care chiria este de 1.489 lei. Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a primit o locuinţă de 143,10 mp, iar chiria este stabilită la 2.290 lei. Ciprian Bucur, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, beneficiază de un apartament de serviciu de 120,02 mp, chiria fiind de 898 lei.

Beneficiari de locuinţe de la RA-APPS sunt şi Paul Gheorghiu, director de cabinet al Primului Ministru, cu rang de Secretar de Stat, căruia i s-a atribuit un apartament de 195,14 mp, chiria fiind de 1032,84 lei, Mihail Liseţchi, Secretar de Stat la Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, beneficiază de o locuinţă de 96,95 mp, chiria fiind stabilită la suma de 1856,60 lei. De asemenea, Dragoş Tudorache, şef al Cancelariei Primului Ministru, a primit o locuinţă de 185,82 mp, chiria fiind de 1508,39 lei. Sorin-Ioan Radu, Secretar de Stat la Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a primit o locuinţă de serviciu de 105,23 mp cu o chirie stabilită la 717,96 lei şi Secretarului de Stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Erika Stanciu, i s-a dat o locuinţă de 153,92 mp, chiria fiind de 583,94 lei.

Dintre aceştia, potrivit declaraţiilor de avere, publicate pe site-un Guvernului, Cristina Palmer deţine în Capitală un apartament cumpărat în 1992, la fel şi Dragoş Tudorache, şef al Cancelariei Primului Ministru care are o locuinţă în Bucureşti de 115 mp, cumpărată ‎în 2005.
Locuinţele de serviciu şi locuinţele simple pentru demnitari sunt atribuite în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 101/2011, cu modificările şi completările ulterioare, astfel că "se pot atribui temporar imobile cu destinaţia de locuinţă de serviciu din fondul locativ aflat în administrarea RA-APPS miniştrilor, inclusiv persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de ministru şi miniştrilor delegaţi, pe durata mandatului, respectiv secretarilor de stat şi persoanelor care ocupă funcţii asimilate celei de secretar de stat, pe o perioadă de 3 luni de la data numirii în funcţie”.

Însă, potrivit art. 14^1 alin (5) "nu beneficiază de locuinţă de serviciu persoanele care deţin în proprietate sau în coproprietate imobile cu destinaţia de locuinţă în municipiul Bucureşti". Există totuşi o excepţie, reglementată prin art. 14^6 care precizează ca "la propunerea motivată a conducătorilor instituţiilor publice în cadrul căreia este încadrat demnitarul respectiv, de prevederile ordonanţei poate beneficia şi demnitarul care are o locuinţă proprietate personală sau coproprietate în municipiul Bucureşti, dar care, în exercitarea atribuţiilor legale îşi desfăşoară activitatea în condiţii de risc înalt, din motive de siguranţă şi protecţie", aceasta fiind explicaţia faptului că ministrul Mediului şi şeful Cancelariei prim-ministrului beneficiază de locuinţe de serviciu deşi au apartamente în Capitală.

Pe de altă parte, membrii guvernului Ponta care nu au predat, până în prezent, spaţiile atribuite de stat sunt: Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Mihaela Maria Ciuciureanu, fost Secretar de Stat în cadru Ministerului Fodurilor Europene, Cătălin Cosmin Olteanu care a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi Mirela Florenţa Matichescu, fost Vicepreşedinte al Autorităţii pentru Turism în Cabinetul Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite