Politică

articolul anterior articolul urmator

Mentalitatea extremelor naşte monştri - despre Antonescu

5
18 Nov 2021 16:15:28
Péter Demény

Sunt trist, dar nu sunt uimit. Dacă vă uitaţi în jur, vedeţi peste tot inepţia. Şi ea creşte şi devine mai dinamică pe zi ce trece.

Nu, nu m-a uimit defel că Adevărul scoate o carte se pare negaţionistă. Soldaţii aceştia pompoşi sunt denumiţi eroii neamului peste tot. Nu contează că ei s-au apropiat de Germania nazistă, că datorită lor muriseră concetăţeni ai noştri, se găsesc mereu istorici care să încerce să demonstreze contrariul.

Nu m-a uimit nici pentru că văd acum uitîndu-mă în jur cum creşte agresivitatea, nepăsarea a unui om faţă de celălalt. Sărmanii oameni care sunt nevoiţi să-şi părăsească ţara lor sunt numiţi „viermi” şi „laşi”, marii creştini cu crucea în gît, în vorbe şi în gesturi devin monştri care latră dacă văd un om nenorocit.

Nu m-a uimit nici pentru că inclusiv mulţi oameni inteligenţi au nevoie de duşmani. Lor, multora dintre ei nu le e de ajuns să formuleze critici absolut pertinente împotriva political correctness, ei trebuie musai să-l adore pe Antonescu, de pildă. Şi dacă nu-l urăşti pe cel de stînga, trebuie musai să fii dracul împieliţat.

Trăim între extreme. Nu vrem să găsim raţiunea şi normalitatea: vrem să găsim locul unde avem dreptate mereu. Nu căutăm dialogul şi discuţia, ci monologul şi cuvîntarea. 

În contextul pe care am încercat să-l desenez, este cît se poate de evident că o monografie despre Soldatul Nepereche trebuie să apară numaidecît.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iulian Arion
18.11.2021, 18:30:25

Antonescu a fost contemoran cu Horty. O chestie pe care nu am stiut-o: Masacrul de la Ip a fost comis de trupele de ocupatie hortiste. In istorie asa a ramas. Nu maghiari si nici ungare ci hortiste. De ce? Probabil sa nu culpabilizeze etnia maghiara sau poporul ungar. N-am stiut care a fost pretextul. O romanca din sat a dat soldatilor dintr-o caruta un cos cu mere si doua grenade care au explodat. Trupele hortiste au vrute sa incendieze satul, dar etnicii maghiari au protestat spunand ca sunt multe gospodarii maghiare, iar ei nu au niciun amestec in atentat. Cand au inceput sa stranga locuitorii romani, de la uncheas cu parul alb la nou nascut, multe familii de maghiari au ascuns etnici romani in gospodariile lor. Cand erau intampinati de vorbitori de limba maghiara, soldatii nu mai intrau in gospodarie. Cred ca ura, dispretul, ironia pornesc in societate de la intelectuali, ma rog, de la asa zisi intelectuali.

-22 (24 voturi)
Aromat
18.11.2021, 19:02:59

Eu stiu ca un maghiar dintr-o comuna alaturata Nusfalau , s-a dus cu soldatii maghiari si le-a indicat : casa asta , asta , asta etc

-15 (15 voturi)
Aromat
18.11.2021, 19:14:28

"Trăim între extreme. Nu vrem să găsim raţiunea şi normalitatea: vrem să găsim locul unde avem dreptate mereu. Nu căutăm dialogul şi discuţia, ci monologul şi cuvîntarea." Cel mai oribil extrem este reantoarcerea la nazism si discriminarea celor care nu sunt vaccinati .

-15 (15 voturi)
Mircea Nistor
19.11.2021, 11:41:28

Puțini știu că Antonescu era calificat megaloman chiar în rapoartele întocmite de serviciile de informații germane,deci,aliate .Avusese un accident de călărie, fiind lovit la cap,ceea ce a dus ulterior la explozii de mânie necontrolată. Cu consecințe ucigașe, ca la Iași, în iunie 1941, când după un bombardament sovietic, au circulat zvonuri că evrei cu simpatii comuniste au semnalizat avioanelor sovietice cu lanterna,pentru a le ghida misiunea.Bașca atacurile asupra trupelor române în drum spre front cu focuri de armă prin mahalalele Iașilor, ipoteză neverificată ca reală .În aceste condiții, când doar cu un an înainte,ziarele au zugrăvit pe larg atacurile asupra armatei române în retragere din Basarabia, au fost sufuciente "scântei " să se aprindă focul și să se plătească polițe mai vechi .Panică, condiții de război,militari impulsivi cu probleme de "anger management" ,toate condițiile pentru a "momentary lapse of reason ".La fel s-a întâmplat și la Odessa. ,uciderile de ostateci pentru victimele exploziei de la camandamanetul românesc, o imitație a modului cum germanii urmăreau să mențină "ordinea" și să prevină actele "teroriste" la adresa trupelor proprii .Ceea ce uită însă să se amintească este că,la presiunea anturajului și opiniei publice interne,Antonescu și-a înghițit furiile, a adus în țară supraviețuitorii deportărilor .Mai mult,diplomați români au oferit pașapoarte românești evreilor născuți în România și aflați în Europa ocupată, spre a-i feri de exterminare .Unul din beneficiari a fost chiar avocatul evreu care l-a apărat pe Antonescu în procesul de bigamie pe care l-au înscenat slugile lui Carol al II-lea .Omul a fost dat jos din trenul care-l transporta din Franța la moarte sigură în Polonia,tremurând de frică .Pașaportul unei țări aliate Axei l-a făcut imun...

+1 (1 vot)
Vlach lives matter
3.12.2021, 16:24:35

Presiunea comunistă vine de la Apus mai nou :)

Modifică Setările