Mesajul lui Klaus Iohannis pentru viitorul guvern: „Nu trebuie să pericliteze, prin politici imprudente, sustenabilitatea fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis FOTO Arhivă
Klaus Iohannis FOTO Arhivă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi seară, într-un discurs la Palatul Parlamentului, că viitorul guvern nu trebuie să pericliteze, „prin politici imprudente şi măsuri hazardate“, sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al ţării.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi seară, într-un discurs la Palatul Parlamentului, că viitorul guvern nu trebuie să pericliteze,  „prin politici imprudente şi măsuri hazardate“, sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al ţării.

Klaus Iohannis a dat asigurări că va purta discuţii cu noul guvern, „astfel încât să existe garanţii de stabilitate din partea guvernanţilor“.

„Viitorul Guvern trebuie să înţeleagă cât de important este să nu pericliteze, prin politici imprudente şi măsuri hazardate, sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al României pe termen lung“, a declarat Iohannis în cadrul unei recepţii organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

„În acest sens, voi atrage atenţia şi noului Guvern, aşa cum am făcut-o de fiecare dată, asupra responsabilităţii decidenţilor politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economică a României“, a promis şeful statului român.

Potrivit lui Iohannis, deşi economia României a consemnat în 2017 o rată de creştere record în Uniunea Europeană, „aceste cifre nu reflectă, din păcate, şi calitatea politicilor economice“.

În acest context, el a atras atenţia că „tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri în plan economic şi financiar, riscuri care înseamnă responsabilităţi suplimentare pentru decidenţii anului 2018“.

Preşedintele român a subliniat importanţa investiţiilor străine, apreciind că reprezintă „o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin inovaţii şi prin tehnologii de top“.

„Investiţiile străine nu sunt un adversar, ci un partener real pentru antreprenoriatul românesc, prin oportunităţi sporite de afaceri şi modele de management performant“, a conchis Klaus Iohannis.

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii susţinite de preşedintele României în cadrul recepţii organizate de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.

„Bună seara tuturor! Vă doresc un an Centenar 2018 foarte bun!

Excelenţă, domnule Ambasador,

Domnule Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane,

Stimaţi întreprinzători,

Dragi invitaţi,

Doresc, încă de la început, să transmit «La mulţi ani!» Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane şi felicitări pentru modul în care reuşiţi să consolidaţi comunitatea de afaceri germană în România.

Sunt pe deplin convins că roadele activităţii dumneavoastră oferă numeroase exemple de bună practică, nu doar prin rezultate, ci mai ales prin consecvenţă, determinare şi seriozitate.

În calitate de oameni de afaceri, dumneavoastră ştiţi foarte bine că economia are regulile ei, motiv pentru care trebuie să înţelegem că performanţa durabilă nu înseamnă doar beneficii pe termen scurt, care uneori se dovedesc iluzorii, ci obţinerea de realizări economice în mod constant şi pe termen lung.

Tema generică a evenimentului de astăzi – Unity through community, Unitate prin Comunitate – se înscrie perfect în exigenţele unei abordări pe termen lung, care să treacă dincolo de rezultatele financiare ale prezentului, în favoarea consolidării unei comunităţi de afaceri puternice, capabile să valorifice oportunităţile viitorului.

Doamnelor şi domnilor,

Germania este în prezent primul partener comercial al României.

Anul 2017 reprezintă un nou vârf istoric, atât în ceea ce priveşte totalul schimburilor comerciale, cât şi în privinţa exporturilor româneşti pe piaţa germană, care s-au ridicat în primele 10 luni ale anului la peste 12 miliarde de euro.

În ultimii ani, relaţiile comerciale dintre România şi Germania au crescut, în medie, cu 10% anual. Aceste performanţe ilustrează deopotrivă şi contribuţiile dumneavoastră, ale comunităţii de afaceri germane din România, pentru care vă felicit.

Un alt aspect important este cel investiţional, care ridică Germania pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, prin investiţiile directe de aproape 9,5 miliarde de euro. Este îmbucurător faptul că, de-a lungul timpului, economia românească a atras importante companii germane, care au creat aici, în România, exemple de succes.

Mă refer, în special, la domenii cu valoare adăugată ridicată, precum producţia de subansamble pentru industria auto, industria aeronautică, infrastructură şi IT, dar, bineînţeles, şi multe altele. Astfel de realizări trebuie prezervate şi consolidate.

Investiţiile străine sunt, fără îndoială, o veritabilă sursă de modernizare economică a României, prin inovaţii şi prin tehnologii de top. Este esenţial să înţelegem că investiţiile străine nu sunt un adversar, ci un partener real pentru antreprenoriatul românesc, prin oportunităţi sporite de afaceri şi modele de management performant.

Doamnelor şi domnilor,

În anul 2017, economia României a consemnat o rată de creştere record în Uniunea Europeană. Asta ştim cu toţii, şi ne bucurăm. Însă aceste cifre nu reflectă, din păcate, şi calitatea politicilor economice, progresele mediului de afaceri fiind obţinute mai degrabă în ciuda acestor politici.

Din acest motiv, tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri în plan economic şi financiar, riscuri care înseamnă responsabilităţi suplimentare pentru decidenţii anului 2018.

De exemplu, situaţia bugetară a anului 2017 arată că se continuă trendul descrescător în planul investiţiilor publice, prin diminuarea ponderii în PIB a cheltuielilor de capital faţă de anii anteriori.

Însă nu este suficient ca bugetul să prevadă doar pe hârtie alocări investiţionale, ci trebuie ca investiţiile să fie şi realizate, pentru a nu mai neglija domenii cheie, precum infrastructura.

În acelaşi timp, în ciuda unei creşteri economice record în Uniunea Europeană, Guvernul, sau pot să spun mai bine, guvernele succesive au avut dificultăţi în asigurarea cadrului fiscal-bugetar care să respecte ţinta de deficit de 3% din PIB.

În contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit să adopte măsuri ad-hoc, şi anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburanţilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plăţi ale ordonatorilor de credit pe final de an.

Dacă la toate acestea adăugăm şi degringolada fiscală, pe fondul unor modificări ale Codului Fiscal contestate de aproape toată lumea, rezultă lipsa oricărei preocupări din partea guvernanţilor de a asigura predictibilitatea economică pe care mediul de afaceri o invocă, pe bună dreptate, sistematic. Pentru anul 2018, este evident că atenţia trebuie să se orienteze asupra mediului de afaceri, care s-a confruntat în ultima perioadă cu provocări dintre cele mai nefireşti în planul calităţii şi predictibilităţii măsurilor economice.

Vă asigur că sunt la curent cu preocupările şi dificultăţile pe care mediul de afaceri le întâmpină.

În acest sens, voi atrage atenţia şi noului Guvern, aşa cum am făcut-o de fiecare dată, asupra responsabilităţii decidenţilor politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economică a României.

Viitorul Guvern trebuie să înţeleagă cât de important este să nu pericliteze, prin politici imprudente şi măsuri hazardate, sustenabilitatea fiscală şi potenţialul de dezvoltare al României pe termen lung.

În acest sens, voi discuta cu noul Guvern şi voi solicita consultări cu cei responsabili în sfera politicilor economice, astfel încât să existe garanţii de stabilitate din partea guvernanţilor.

Doamnelor şi domnilor,

Ca Preşedinte, îmi doresc pentru România o economie sănătoasă, care să beneficieze de o guvernare responsabilă şi de politici predictibile, astfel încât beneficiile de astăzi să nu devină iluzorii mâine, sau să impună costuri nemeritate pentru generaţiile viitoare.

Sper că prin bună-credinţă, transparenţă şi dialog deschis cu decidenţii politici, mediul de afaceri va reuşi să îşi susţină priorităţile şi să îşi consolideze realizările.

Felicit, încă o dată, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană pentru rolul său catalizator şi vă doresc tuturor mult succes în tot ceea ce întreprindeţi!

La mulţi ani!”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite