Mesajul ministrului de Externe către diplomaţii români, după incidentul de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe le-a trasmis ambasadelor, după incidentul de la Paris, că este inacceptabilă folosirea în comunicarea instituţională de termeni care se îndepărtează de regulile bunului simţ,amintind că o prioritate a mandatului său este reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate.

"Am afirmat încă de la preluarea mandatului de ministru – şi am încercat şi voi încerca să vă insuflu această convingere în continuare - că diplomaţia română este o instituţie fundamentală a statului român, iar Ministerul Afacerilor Externe este structura/instrumentul principal care are datoria să pună în aplicare politica externă a României şi să contribuie în cea mai mare măsură la atingerea obiectivelor de politică externă şi la realizarea intereselor României pe plan internaţional", a comunicat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu diplomaţilor români, potrivit unui document intern al Ministerului Afacerilor Externe, transmis către toate misiunile diplomatice şi consulare ale României şi obţinut de MEDIAFAX.

"Interesele României înseamnă, în mod inerent şi intrinsec, interesele românilor, indiferent dacă se află în ţară sau în străinătate. De aceea, una dintre priorităţile mandatului meu este relansarea dialogului şi reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate în ultima perioadă. (...). Atingerea acestor obiective este realizabilă numai prin efortul nostru comun, al tuturor, din Centrală şi de la misiuni", le-a transmis ministrul diplomaţilor. 

Bogdan Aurescu precizează că, în contextul incidentului cu invitaţiile de la Paris, prin care un document de uz intern cu adnotări personale ale unui diplomat a ajuns în spaţiul public, măsurile şi acţiunile pe care trebuie să le aibă în vedere MAE sunt "cu atât mai urgente".

"Este inacceptabil ca în comunicarea instituţională, indiferent dacă ea ajunge sau nu în spaţiul public, să fie folosiţi termeni şi exprimări care se îndepărtează de la rigoarea instituţională elementară şi de regulile bunuluisimţ. Dincolo de aceste chestiuni principiale, este vorba despre respect - respectul pentru cetăţean, respectul pentru munca fiecăruia şi pentru funcţia de reprezentare pe care o are, respectul faţă de colegi", se arată în mesajul ministrului. 

Bogdan Aurescu le reaminteşte diplomaţilor români că "încrederea se construieşte greu, cu migală şi efort constant, şi se pierde foarte uşor".

"Spunem, pe bună dreptate, de atâtea ori, că fiecare român din străinătate este un ambasador al României; în egală măsură, activitatea şi acţiunile fiecăruia dintre cei care sunt în misiune contribuie atât la construirea relaţiei cu partenerii străini, cât şi cu diaspora. Ca să putem să le cerem altora să urmeze un anumit model, trebuie ca în primul rând noi să oferim exemple – mai ales în ceea ce priveşte respectul, demnitatea şi onoarea", susţine ministrul, subliniind că incidente precum cel de la Paris vor fi tratate "cu toată severitatea".

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a solicitat şefilor de misiune să transmită lunar un raport sintetic care să prezinte principalele activităţi desfăşurate în relaţia cu comunitatea de români din ţara de reşedinţă, principalele probleme ridicate de comunitate, sugestii şi propuneri pentru rezolvarea/îmbunătăţirea relaţiei cu comunitatea din ţările de reşedinţă, precum şi sugestii şi propuneri care pot fi valorificate în general pe relaţia MAE cu diaspora.

Ministrul a solicitat, de asemenea, ca fiecare ambasadă sau oficiu diplomatic din statele cu comunităţi de români semnificative să stabilească o modalitate de lucru continuă şi cu o frecvenţă lunară cu liderii asociaţiilor sau altor forme de organizare a comunităţii româneşti în care vor fi discutate problemele de interes ale diasporei şi activităţile MAE şi ale misiunii desfăşurate în acest sens.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite