Mesajul sfidător, de Centenar, al unor lideri ai UDMR: „Autonomia este singura cale viabilă pentru Ţinutul Secuiesc“. Ce pregătesc ei pentru duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi aleşi locali ai UDMR, printre care şi şefii de CJ din Harghita, Mureş şi Covasna, au anunţat că susţin în continuare cauza autonomiei Ţinutului Secuiesc şi punctează faptul că sunt ţinta unui atac coordonat de cei care anul acesta „sărbătoresc un alt centenar“. Mai mult, la Sfântu Gheorghe va avea loc duminică „Marea Adunare a Secuilor“, eveniment unde este urmărită accentuarea „dorinţei pentru autonomie“.

„Autonomia este singura cale viabilă pentru Ţinutul Secuiesc, aceasta fiind ideea care a stat la baza creării, în urmă cu o sută de ani, a Consiliului Naţional Secuiesc (CNS)“, au subliniat preşedinţii consiliilor judeţene din Secuime, respectiv, primarii aleşi din cele două municipii secuieşti cu populaţie majoritar maghiară, într-o declaraţie comună remisă, potrivit hirado.hu

Semnatarii documentului – Csaba Borboly, preşedintele CJ Harghita, Ferenc Péter, preşedintele CJ Mureş, Sándor Tamás, preşedintele CJ Covasna, respectiv, Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe şi Róbert Ráduly, primarul oraşului Miercurea Ciuc - consideră că solidaritatea a devenit o „cerinţă imperativă“ faţă de toţi cei care lucrează pentru binele public în Secuime.

„Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Naţional Secuiesc, dorim să facem urările conform acestei moşteniri spirituale. Acesta este centenarul pe care îl sărbătorim noi, lupta de o sută de ani a comunităţii noastre, deoarece pe lângă pierderile suferite nu putem uita, că nu s-a reuşit înfrângerea noastră. Suntem aici şi muncim, comunitatea noastră a supravieţuit acestui secol dificil şi nu vom face compromisuri“, se arată în declaraţia aleşilor maghiari. Mai mult, aceştia acuză autorităţile de la Bucureşti că au lansat un atac coordonat, în condiţiile în care sărbătoresc un alt centenar. 

„Cu ocazia aniversării a o sută de ani de la înfiinţare, CNS organizează duminică, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, «Marea Adunare a Secuilor», la care sunt aşteptaţi secuii şi toţi maghiarii transilvăneni care se declară solidari cu aceştia. Prin intermediul mitingului se doreşte accentuarea dorinţei secuimii pentru autonomie, pe care reprezentanţii comunităţii doresc să o promoveze şi la Bucureşti, precum şi la sediile instituţiilor internaţionale, la Strasbourg, Geneva şi New York“, mai notează hirado.hu. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite