Politică

articolul anterior

Mesajul din trecut

12
30 Nov 2018 11:04:55
Péter Demény

Marea Unire n-are nicio şansă dacă se cramponează de identitatea rigidă. N-are nicio şansă şi nicio frumuseţe. Eleganţa Unirii ar fi dată de o identitate flexibilă.

Citesc cu destulă mîhnire mesajul transmis de Academia Română cu ocazia Centenarului. Mă izbesc numai de ”româneşti”, ”români”, ”românilor”, niciodată ”cetăţeni români”. Or, la momentul Centenarului trăiesc aici destui maghiari, rromi, germani şi alte naţionalităţi. România este şi ţara lor.

Mă izbesc, apoi, de o retorică desuetă, patetică, de o retorică care poate fi a străzii, dar n-ar trebui să fie a Academiei. ”Academia Română, care a reuşit să realizeze, din punct de vedere instituţional, coagularea elitei culturale din toate provinciile istorice româneşti încă din 1866, cu peste o jumătate de veac înainte de Marea Unire, şi care, în consecinţă, a dobândit vocaţia de făuritor şi păstrător al unităţii acestui popor, îndeamnă, în aceste momente solemne, toţi factorii de răspundere din România să-şi asume misiunea care le-a fost încredinţată de români şi să pună în prim plan buna gestionare a edificiului naţional, creat cu atâtea sacrificii.”

Momentele astea solemne şi sacrificiile astea par scoase din manualul de a opta de dinainte de 1989. Academia Română este deci mîndră că România a ajuns în 2018, ea însă nu a ajuns în acelaşi an, staţionează cu 30 de ani în urmă.

Întotdeauna mi-am ridicat vocea împotriva patetismului ieftin, fie el maghiar sau român. Mi-am criticat de nenumerate ori confraţii mei maghiari cînd sentimentul naţionalist le-a întunecat judecata. Trebuie să semnalez acum şi ancorarea unei scrisori a Academiei Române (!) într-un trecut nu tocmai simpatic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

s q
30.11.2018, 11:55:50

Mamaaaa,nici ceausescu nu reusea sa-l intreaca pe domnul demenyi cu nationalitatile conlocuitoare...Pe langa faptul ca ne da un link de la un ziar cand putea sa de-a direct de pe site-ul Academiei,poate ne face o referire la mesaajul milenar al academiei ungare de anul acesta,sa vedem si noi cum fac occidentalii.Poate vedem acolo ca se vorbeste de germani,rromi,slovaci...cine stie poate si romani???!!!!Asa,ca sa luam aminte.... Domnului Demenyi nu-i miroase a bine cand se vorbeste despre dialog lucid,profund si sincer si nici transmiterea de mesaje de incredere,putere si curaj....

+1 (11 voturi)
Stanila Ion
30.11.2018, 14:34:36

"D-l scriitor" Demeny nu se poate debarasa de sentimentele antiromanesti oricat s-ar stradui...Acum nu-i miroase bine nici mesajul Academiei.

+1 (11 voturi)
Marcus
30.11.2018, 14:36:46

Kemeny bacsi,unirea e flexibila, dovada ca aveti bac si unitati de inv in lb proprie, libertate religioasa etc , dar va autosegregati si-i mentineti in saracie pe cei din H- Cv pt a fi doar receptori electorali. N ati fost de acord cu unirea in 1918, dar in 100 de ani nu v-a deznationalizat nimeni.Am suferit deopotriva in comunism si am trait aceleasi deziluzii dupa. Cand veti fi capabil de un mesaj pozitiv, circumscris unui destin comun in Europa de azi ?

+4 (10 voturi)
Min Ad
30.11.2018, 14:53:02

Domnul Autor nu este la curent (http://www.contributors.ro/editorial/ce-n-au-promis-romanii-ungurilor-la-alba-iulia/#comment-363651): Nu se mai numeste limba maghiara ci se numeste pe ungureste, iar maghiarii sunt unguri, dar doar cand se traduce "din ungureste" pentru rumini, cum se exprima co-etnici ai dumisale derogativ, probabil pentru (sic) o captare a bunei vointe (captatio benevolentiae pentru iezuitii care nu sunt de ginta latina). Pana la urma, care este contractul social pe care il propuneti? Sau doar bagati batul prin gard...

0 (6 voturi)
G M
30.11.2018, 16:33:01

E normal, când la cârma Academiei e un naționalist-pesedist ca Al.I.Pop. Credeam că după 100 de ani suntem siguri pe Unire, dar văd că încă ne temem să nu ne ia ungurii Ardealul. Nu neg că sunt unii - nătăfleți, nu alta - care ar dori asta, dar vremurile trecute s-au dus, iar acum Ungaria cu o minoritate de 7-8 milioane de români nu cred că s-ar descurca.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările