Meşteşugurile tradiţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesteshukar ButiQ sau MBQ a apărut din dorinţa unui tânăr de etnie roma de a cerceta şi promova meşteşugurile tradiţionale ale romilor. Povestea brandului a început undeva spre finalul lui 2013 şi s-a concretizat în cadrul unui proiect finanţat din fonduri structurale prin înfiinţarea unei structuri de economie socială menită să revitalizeze meşteşugurile tradiţionale.

Plecând iniţial de la ideea creării unei platforme online prin intermediul căreia să se comercializeze produse făcute de meşteşugari romi, MBQ s-a reorientat rapid spre revitalizarea a ceea ce înseamnă produs realizat în urma unei meserii tradiţionale.

În prezent, MBQ deţine un spaţiu de desfacere pentru produsele realizate în centrul Bucureştiului. Oferind produse de lifestyle rezultate din îmbinarea unor tehnici tradiţionale cu un design contemporan de produs, MBQ este locul de unde poţi achiziţiona un cadou cultural, dar şi savura o cafea făcută în unul din ibricele din cupru special create.

Colaborând cu zeci de meşteşugari şi mici producători, MBQ a reuşit să supravieţuiască pe o piaţă destul de greu accesibiliă, produse comercializate generând venituri semnificative pentru meşteşugarii care le produc. Însă acesta este un caz fericit, poate pentru că au avut sprijinul unei organizaţii neguvernamentale în momentul înfiinţării, care i-a sprijinit şi ghidat în utilizarea fondurilor accesate, colaborează cu designeri contemporani şi au adus un suflu nou produselor realizate în stil tradiţional. Pentru meşteşugarii care îşi practică meşteşugul pe cont propriu însă este mai dificil, mai ales într-o societate în care oamenii nu mai sunt educaţi să diferenţieze produsele realizate în mod tradiţional de cele realizate în serie. Poate de aceea se dovedeşte necesară reglementarea domeniului meşteşugurilor tradiţionale, prin oferirea de pârghii care să încurajeze meşteşugarii să îşi practice în continuare meseriile, dar şi să le transmită generaţiilor viitoare.      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite