Politică

articolul anterior articolul urmator

Metamorfoza Jandarmeriei din şi în trupe de „Securitate”

14
16 Dec 2013 09:53:00
Marius Diaconescu

Ne-am obişnuit cu o imagine pozitivă a Jandarmeriei Române, deoarece jandarmii interveneau imediat în caz de inundaţii sau viscol în ajutorul oamenilor. În ultima săptămână jandarmii şi-au arătat adevărata faţă: forţă de represiune în interesul puterii. Intervenţia brutală a jandarmilor la Pungeşti şi Bucureşti, precum şi dispreţul faţă de presă îi identifică cu fostele trupe de „Securitate” ale regimului comunist.

Să ne amintim de trupele de Securitate din perioada comunistă, cu uniforma albastră. Flăcăii erau selectaţi cu grijă la încorporare pentru aceste trupe de Securitate: voinici şi cu minte cât mai puţină, capabili să execute ordinele fără să gândească. Instrucţia lor se deosebea de cea a trupelor din armată, fiind învăţaţi să bată la ordin. Vă mai amintiţi cum se mândreau în permisie sau după eliberare că au făcut armata la Securitate? Acea uniformă albastră le dădea un statut superior faţă de trupele obişnuite.

După Revoluţie a fost oficial desfiinţată Securitatea. Unii ofiţerii au fost distribuiţi în alte structuri ca să li se piardă urma, dar cei mai mulţi au rămas în noua Jandarmerie. Teoretic, Securitatea a dispărut prin transformarea ei în Jandarmeria Română. Scopul noii instituţii este acelaşi: „să supravegheze şi să informeze organele superioare asupra stării de fapt în situaţii în care se ameninţă siguranţa şi ordinea publică în caz de tulburări interne pentru intervenţia în scopul restabilirii ei”.

Toate guvernele post-comuniste au avut o grijă specială faţă de Jandarmerie, mai multă chiar decât faţă de Poliţie. O comparaţie a bugetelor alocate acestor structuri ar fi grăitoare.

După ce s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu, Jandarmeria a angajat personal selectat cu mare atenţie. Principala calitate este condiţia fizică. Instrucţia implică pregătire specializată pentru intervenţia împotriva celor care tulbură liniştea publică, deci trebuie să fii voinic ca să poţi bate.

Este vreo diferenţă între fostele trupe de Securitate şi actuala Jandarmerie Română? Doar de discurs. Securitatea bătea în numele regimului comunist, pe când Jandarmeria bate în numele democraţiei.

Până în urmă cu o săptămână predomina o imagine pozitivă a Jandarmeriei. Îi vedeam întotdeauna pe jandarmi intervenind la ordin în caz de calamităţi naturale în sprijinul cetăţenilor. Ei cărau sacii de nisip să facă diguri în timp ce mulţi bărbaţi din satele inundate erau la cârciumă. Jandarmii săpau poteci prin nămeţi şi duceau ajutoare bătrânilor înzăpeziţi. Aceiaşi jandarmi sunt pe stadioane şi intervin pentru liniştirea huliganilor. Până aici numai de laudă.

În timpul lungilor demonstraţii contra proiectului Roşia Montana jandarmii le-au permis manifestanţilor să blocheze drumul, să desfăşoare manifestaţii spontane fără autorizaţie, să devieze de la traseul aprobat. Mai că nu fraternizau cu manifestanţii! De fapt manifestanţii au fost manipulaţi de premierul Ponta! Ei constituiau masa de manevră necesară respingerii unui proiect incomod pe care a trebuit la un moment dat să şi-l asume. Roşia Montana este o bătălie între capitalul românesc şi capitalul străin pe resursele României. Manifestanţii au jucat involuntar cartea premierului. Însă atitudinea binevoitoare a jandamilor, la ordin desigur, a creat imaginea falsă a libertăţii manifestaţiilor şi protestelor.

Adevărata atitudine a guvernanţilor faţă de proteste a ieşit la lumină în ultima săptămână, la Pungeşti şi Bucureşti. Iar Jandarmeria Română şi-a amintit subit de ascendenţa sa în trupele de Securitate din perioada comunistă şi a făcut ce ştiu jandarmii să facă mai bine: să creeze diversiuni şi să bată! Ba chiar au dat şi cu gaze lacrimogene, o noutate in Bucuresti

Jandarmii acţionează la ordine, iar ordinele sunt date de ofiţeri, dintre care unii au originea în fosta Securitate şi au fost formaţi la Şcoala de ofiţeri de Securitate. Desigur, aceşti ofiţeri trebuie să transpună nişte dispoziţii, adesea verbale, ale conducerii politice. Uită însă jandarmii că au cap să gândească şi că nu trebuie să facă exces de zel. S-ar putea ca în loc de avansare să ajungă la tribunal pentru abuz în serviciu.

Am văzut la televizor cum la Pungeşti un jurnalist a întrebat ce este zonă restricţionată de securitate, iar un jandarm l-a trimis să caute în dicţionarul limbii române. Într-un stat de drept pentru o asemenea replică obraznică cel puţin şeful acelui jandarm ar fi fost demis, iar cel în cauză pedepsit. Însă doar într-un stat de drept.

Ieri seară, în timp ce jandarmii dădeau cu gaze lacrimogene în manifestanţi, o jurnalistă a fost bruscată de jandarmi. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a întrebat-o pe ziaristă dacă e bolnavă la cap şi i-a închis telefonul, iar peste câteva ore a încercat stângaci să se scuze ca nu putea să răspundă la mai multe telefoane deodată. O ţară întreagă a văzut şi auzit. Acest purtător de cuvânt ia salariul pentru a comunica cu presa, chiar şi cu cea care îl incomodează. Sigur nu va fi pedepsit pentru obrăznicia lui.

Cine va fi pedepsit pentru protestatarul care a ajuns la spital din cauza bătăii administrate de jandarmi? Desigur, în urma anchetei, dacă se va demara aşa ceva, se va stabili că protestatarul s-a împiedicat de bocancii jandarmilor.

Din păcate Jandarmeria a transmis un mesaj clar în aceste zile, la Pungeşti şi la Bucureşti. Va folosi forţa împotriva celor care deranjează guvernanţii. Practic, prin intimidare, ne iau dreptul de a protesta. Vom fi obligaţi să acceptăm jaful şi corupţia instituţionalizată de Parlamentul României, pentru că altfel ne aşteaptă jandarmii cu bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene!?

Oare moare democraţia în România? De ce parlamentarii îşi votează mereu privilegii şi superimunitate? Mai este vreo şansă în igienizarea clasei politice? Unde este opoziţia politică?

Jandarmii ne-au amintit că Securitatea nu a dispărut, a fost doar rebotezată şi îmbrăcată mai frumos.

15 Decembrie 1989: Securitatea îi bate pe demonstranţi la Timişoara. A început Revoluţia, se naşte Democraţia.

15 Decembrie 2013: Jandarmeria îi bate pe demonstranţi la Bucureşti. A început interzicerea dreptului la opinie, moare Democraţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Dizident
16.12.2013, 11:34:53

Ati deschis si voi ochii? Cand "aia rai", "huliganii" ( ceea ce nu exista in Romania), faceau proteste impotriva acestori cretini, ii ridicati in slavi! Sunteti ca o moneda : cu doua fete! Pai nu va imaginati daca ies "huliganii", pardon mai nou pentru limbajul vostru "ultras" ( eticheta folosita de voi, fara a sti macar ce inseamna concret) o sa fie un 89 mult mai sangeros pentru capetele patrate din jandarmerie? Ne-a ajuns pana peste cap!

+6 (6 voturi)
Vlad Ionescu
16.12.2013, 11:35:40

Cine a fost in strada cunostea aceste adevaruri inca din ianuarie 2012 daca nu mai demult. Doar naivii s-au lasat pacaliti de atitudinea permisiva de la protestele legate de Rosia Montana. Plus ca in primle saptamani au fost 10.000, 15.000 si chiar peste 20.000 de protestatari, iar jandarmii sunt de o lasitate greu de imaginat. Apoi, un observator atent ar fi observat ca sunt prea multi ani de cand toleram ca jandarmii sa bata (indiferent pe cine) si, mai mult, sa bata "la gramada" mai ales pe stadioane. Am acceptat prea usor episodul recent in care peste o mie de spectatori platitori ai unui meci de fotbal din Ploiesti au fost dusi cu forta inapoi de jandarmi inainte saajunga la stadion doar fiindca zice-se au existat printre ei cativa mai turbulenti. Asa ne trebuie si aici se ajunge daca inghitim tot felul de galusti. L-ati vazut pe seful Jandarmeriei, zis si criminalul de la Pristina. Ei nu se gandesc inainte la ceea ce fac in raport cu cetatenii. Ei au in fata doar inamici si de aceea nu stiu sa-si explice actiunile in raport cu regulile democratice si, mai ales cu drepturile si libertatile fundamentale pentru care s-a varsat foarte mult sange!

+5 (7 voturi)
Vasilov Popilica
16.12.2013, 12:37:40

Desigur ca marius diaconescu este un f fin observator al neregurilor survenite in jandarmerie cand este vorba ca la guvern se afla USlul dar cand era PDLul nu sufla o vorba,pe vremea aceea jandarmeria era sub conducerea f inteleapta a matrozului imbatranit in fapte pioase.Mai sa fie,chiar asa??!!!!!!!!!!!!.

-2 (6 voturi)
mihai radu
16.12.2013, 14:44:09

Dle.Diaconescu,Jandarmeria chiar asta este o forta de represiune.Va recomand o vizita la Paris in timpul unor demonstratii de strada,jandarmii lor sunt niste tancuri umane pe langa care ai nostri par niste pigmei.

+3 (5 voturi)
ion carutasul
16.12.2013, 18:27:42

Despre chestia cu relatia Trupe de securitate si jandarmerie : din punct de vedere tehnic ar trebui sa ne intrebam de unde au vazut ,studiat citit jandarmii cum se pot bate in strada.Spun asta pentru ca RLTS sau mai explicit Regulamentul de Lupta al Trupelor de Securitare vorbea despre slujirea PCR ,dar prin urmatoarele forme de lupta: panda ,blocare scotocire in scopul anihilarii trupelor dusmane sau prietene lansate pe teritoriol RSR.Explicit instructia era cea a trupelor de infanterie ! Asa ca ceva nu suna bine.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (14)