Mic dicţionar politic al primului tur: „bătrâni şi proşti“, furt, diasporă, ură, incompetenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am urmărit de la distanţă, de undeva din „România profundă” ce s-a întîmplat duminică la vot. Aş selecta mici observaţii ale unor oameni activi în „virtual” pe teme semnificative.

Miturile cu „bătrîni&proştii care ne fură votul”:

Calin Moldovan-Teselios

Cifrele din spatele votului (IRES) sau cum dispar miturile electorale.

a. Cei cu studii elementare au participat intr-o proportie mult mai mică (33,5%) faşp de cei cu studii medii sau superioare (peste 70%).
b. Cei vârstnici au fost cei care au participat în cea mai mică proporţie la vot (44%), mult sub tineri (51%).

tabel przeenta la vot

Votul şi Ura:

Ovidiu Gherasim-Proca

Nu vă lăsaţi părinţii şi bunicii să vă decidă viitorul! :|

Da, ştiam că bătrânii sunt cetăţeni şi încă nu li s-a interzis să voteze. Ştiam şi că educaţia publică a fost anihilată în numele „eficientizării”, „performanţei” şi „excelenţei”. Şi că majoritatea celor care nu sunt săraci - pentru că a-i numi „clasă de mijloc” nu-i tocmai exact, sunt mai bogaţi decât săracii, dar nu cu mult - îşi educă copiii în spiritul xenofobiei, intoleranţei şi al excluderii sociale. Bravo UE!

tineri batrani vot

Sau: „Brigada Anti-Pensionari în acţiune! Am plecat să contracarăm voturile bunicilor tăi beţivi din Teleorman. Hai şi tu!”

image

Republica Moldova:

Vlad Bolocan

Chişinăul nu votează PSD sau Liberali, Chişinăul votează Unire. La Chişinău s-a votat Ponta pentru că Ponta a preluat discursul despre Unire. Mă mir că n-a luat mai mult. Chişinăul e consecvent în alegere - votează cu Unirea - iar Ponta a înţeles asta. Dacă Iohanis nu merge în aceste două săptămîni la Chişinău are consilieri proşti.

Votul diasporei:

Iulia Popovici

Mobilizarea masivă din străinătate a reprezentat 150.000 de oameni. 7% din emigraţia românească estimată.
Iar o să fiu contra trendului general de ultragiu, dar după ce s-a întîmplat în 2009 şi 2012 (la Paris s-a votat prea repede; Monica Macovei a anunţat în PE fraude de 1,5 milioane de voturi la referendum etc), are cineva tupeul să-mi spună că prelungirea programului de votare, ORIUNDE, nu ar fi făcut opoziţia cetăţenească să strige iar fraudă? De ce societatea civilă s-a opus ideii să te înregistrezi, să anunţi la ambasadă că vrei să votezi acolo, ca secţiile să se poată dimensiona în raport cu estimarea? Credeţi că e treaba statului să ştie că Stela Matioc, Luiza Vasiliu, artiştii care au acum un proiect la Berlin, dar în viaţa reală au reşedinţa în Ro, or să fie de ziua votului în străinătate? Mai mulţi oameni în comisie? Păi n-ar fi ţipat poporul că nu-s aprobaţi de BEC şi sînt acolo să fure? Incompetenţa e produsul complex al interacţiunii sistemice, îmi cer scuze că vă spun...

Revenim şi cu altele

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite