Mic îndreptar de bun parlamentarism pentru bobocii din decembrie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa Brătienilor
Masa Brătienilor

Pentru parlamentarii noi, neprihăniţi de politica românească, oameni buni şi oneşti care vor trage lozul câştigător la aceste alegeri (şi vor fi vreo 50 de astfel de oameni, fără experienţă politică anterioară), am câteva mici sfaturi de bun comportament.

Veţi spune că nu veţi fi acei oameni, că voi nu faceţi aşa ceva, dar dacă vă veţi privi peste 2 ani de mandat într-o oglindă, vă garantez că nu veţi cunoaşte nici preţul unei pâini. 

Parlamentul României este cea mai disfuncţională instituţie a statului român. Vă veţi pierde în ea, veţi asculta de sfaturi proaste şi veţi ajunge de râsul presei. Aşadar, dacă nu vreţi să fiţi ciuca miştourilor noastre, a dezamăgirii populare în mandatul a încă unei cete de oameni buni care au fost stricaţi de politica românească...

Nu mânăriţi birocraţia Parlamentului doar pentru că se poate. Nu promiteţi funcţii! Pe lângă faptul că nu le veţi obţine, este greşit, ilegal şi prostesc să începeţi cu mânăreli d-astea ieftine. Aveţi nişte bani daţi de stat, pe lângă indemnizaţie. Nu-i spargeţi pe tâmpenii. Alegeţi comisii decente, nu cu fală - şi speraţi că le primiţi. Alegeţi grupuri de prietenie decente sau din ţări cu care să aveţi ceva legătură, nu pentru că vreţi să vă petreceţi vacanţele acolo. 

Respectaţi funcţia, nu partidul! Este inadmisibil ca deciziile care ţin de o ţară democratică să fie luate la mişto, într-o cameră din sediul partidului, ca apoi doar să votaţi la unison în plen. Treaba liderului de grup este să vă aducă la vot, NU să vă spună cum să votaţi! În rest, singura voastră treabă e să citiţi, de multe ori mai mult decât aveţi timp. E ok, luaţi-vă consilieri buni.

Trataţi-vă consilierii cu respect, de cele mai multe ori sunt mai inteligenţi decât voi. Nu angajaţi rubedenii sau pe unii impuşi de partid. Nu se justifică să aveţi mai mult de 3 pe cap de parlamentar, şi nu are sens să „oferiţi şanse tinerilor”. Se fac legile ţării în Parlament, un puşti de 24 de ani nu e jurist, e puşti. Angajaţi-vă oameni cu experienţă în Parlament şi puneţi un om de încredere să stea cu ochii pe ei. 

Rezistaţi guvernării prin actele urgente ale executivului. Majoritatea legilor din ultimii ani au fost iniţiate de Guvern, nu de Parlament. Nu semnaţi ca primarii şi nu lăsaţi pe alţii (de la grup) să semneze pentru voi, pentru că nu sunteţi prin zonă. Nu mai faceţi reclamă că aţi iniţiat legi când sunt 20 de iniţiatori. Nu faceţi reclamă că aţi votat ceva. E munca voastră, e treaba voastră să o faceţi! Nu mai faceţi declaraţii politice la mişto.

Citiţi, naibii, regulile de procedură parlamentară. Veniţi îmbrăcaţi decent. Că tot vorbim de muncă, veniţi la muncă! N-o mai frecaţi prin Parlament. Nu veţi avea birouri, decât dacă primiţi vreo funcţie, iar la primul mandat, asta e improbabil. Serios vorbind, munca voastră este cam de 12 ore pe săptămână, vreo 8 de plen şi 4 de comisii, de luni până joi (de fapt cam până miercuri seara, dar trecem peste). Faceţi ceva cu timpul dat pentru plecare în circumscripţii, ceva incredibil: chiar mergeţi acolo!

Faceţi opoziţie propriului partid, de câte ori aveţi şansa. Dacă sunteţi populari, dacă aveţi ceva de spus şi niţel creier, nu vă va da nimeni afară din partid. Nu „parlamentaţi”, nu îmbrăţişaţi populismul şi susţineţi votul electronic de ori câte ori puteţi. Faceţi circ şi mişto doar atunci când trebuie: când sunteţi cenzuraţi. 

Promiteţi speranţă, emoţii, stări şi nu legi, bani, pâine, drumuri sau biserici. Nu mânăriţi bugetul statului cu nevoile primarilor de comune care v-au ales doar ca să se realeagă pe ei. Rupeţi viciul acesta, ameninţaţi-i şi luptaţi-vă cu ei până la ultima picătură de politică şi umanitate. Ţineţi-vă orele de audienţe, nu le lăsaţi pe mâna consilierilor şi chiar mergeţi din poartă în poartă, din bloc în bloc. 

Nu veţi face nimic din toate cele de mai sus, veţi face greşeli şi veţi avea cele mai groaznice şi penibile scuze pentru ele. Vom râde de voi, vă vom decreta la fel cu toţi ceilalţi şi nu vom avea pic de încredere în funcţiile voastre. Ne veţi dezamăgi groaznic! Dar măcar ţineţi minte întotdeauna cât costa o pâine.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite