Politică

articolul anterior articolul urmator

Mic îndreptar politic

75
30 Apr 2020 11:07:58
Péter Demény

Ieri n-am putut să reacţionez decît foarte pe scurt. Uimirea şi lehamitea mi-au fost prea mari. Astăzi, încerc să vorbesc mai pe îndelete.

1. Dl Klaus Werner Iohannis n-a făcut altceva decît să întărească identitatea rigidă care caracterizează, cred eu, o majoritate toxică şi care nu poate să accepte că un maghiar din România poate fi şi maghiar, şi bun cetăţean român. Aceşti oameni trăiesc, şi trăiesc pentru că aşa vor ei, într-un izolaţionism identitar mult mai nociv decît cred ei că este autonomia. Nu acceptă nimic, nu vor să lase niciun milimetru din crezul lor că orice cetăţean al României este de etnie română şi că trebuie să asculte lăcrimînd orice cîntec patriotard.

2. Autonomia nu este ceva nemaivăzut, nici ceva de neînchipuit. Ea este o formă politică cu care putem simpatiza sau nu, dar un proiect de autonomie nu înseamnă trădare de ţară
 
3. Un preşedinte este un om care umblă pe un teren minat tot timpul, mai ales în regiunea asta interesantă în care trăim. El trebuie să evite capcanele puse de unii sau de alţii şi să fie mai mult vizionar decît furat de interese electorale.
 
4. Prin urmare, el nu are voie să se joace de-a tragedie ieftină văzînd un truc politic. Un preşedinte trebuie să fie cineva mai presus de kitschul politic. Îi recomand Dlui Iohannis să-şi amintească de Václav Havel. 
 
5. Limba unei etnii nu e nici motiv de glume proaste, nici armă împotriva duşmanilor politici. Nu vreau să cobor la nivelul discursului de ieri al Dlui Iohannis, dar nu cred că i-ar cădea bine dacă aş face asta.
 
6. Ştiu prea bine că ceea ce a făcut Dl Iohannis a fost un teatru politic. Totuşi cred că nu e bine ca teatrul să aibă mereu acelaşi succes dacă actorul scoate cartea maghiară. Asta înseamnă că cel care o utilizează ştie că naţionalismul bont şi visceral înfloreşte încă. Şi mai înseamnă că nici el nu vrea să schimbe nimic.
 
7. Toată viaţa am lucrat pentru o Românie în care diferitele identităţi să fie acceptate şi funcţionale.
 
Întotdeauna am încercat să răspund şi să scriu într-un stil îngrijit şi elevat. Fac asta pentru idealul în care cred: o ţară este mai mult decît o etnie, mai mult decît două sau trei, ea fiind un conglomerat de năzuinţe şi de idealuri. Sunt un mare naiv şi îmi pot permite acest lucru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

75 Comentarii

Lucifer
30.04.2020, 11:15:49

Poate KWI a făcut teatru politic, dar Hungaria face dramă de 100 de ani şi chiar crime. UDMR a devenit o oficină a Hungariei în contra statalităţii româneşti şi pentru asta trebuie scoasă în afara legii. M-am săturat de ipocrizia şi agresiunile sistematice ale Hungariei şi UDMR în contra României. Nu vă jucaţi cu focul!

+6 (22 voturi)
Zâna Măseluţă®
30.04.2020, 11:34:26

Ce-mi doresc Ce-mi doresc eu mie? Autonomie! Dar mi-au zis românii, că din sfânta glie Îmi vor da pământul, când le vine pata, În parcele-nguste... numai cu lopata. epigramă de Stelică Romaniuc

+3 (13 voturi)
West
30.04.2020, 12:35:33

Dupa ce iohanis si pnl au facut tot ce este posibil, sacrificand economic Romania pt. a castiga electoratul cu pensii speciale, electoratul bugetar si serviciile, acum vor si electoratul nationalist de tip PRM! pnl se psedizeaza pe zi ce trece! Dar pierd electoratul traditional tanar, activ din privat! Daca acest electorat tanar activ din mediul privat, un electorat care nu cere 'sa ni se dea!' nu va sanctiona aceasta psd-izare a pnl-ului atunci tara este pierduta pt aceasta generatie! Practic nu trebuie tolerat ca niste politicieni sa ne amaneteze viitorul economic al nostru si al copiilor, imprumutand miliarde si miliarde pt pensii speciale, pt salarii la bugetari etc, totul in scop electtoral!

-8 (16 voturi)
Gib
30.04.2020, 11:49:09

Auzi dle. Kememeny hai sa vedem daca te angajezi sa obtii o declaratie oficiala a UDMR si a tuturor celorlalte adunari secuiesti prin care sa statueze acceptarea de catre ei a faptului ca sunt "ROMANI" de etnie maghiara. Atata timp cat 99,9% dintre ei au cetatenie maghiara si se comporta ca atare toata zisa echidistanta si acceptare a autonomiei este "vanare de vant" (daca stii matale semnificatia cantecelului in chestiune). Ati tot cerut si vi s-a tot dat ceea ce n-ati merita dupa cum va comportati. Cand o sa pricepeti ca a fi cetatean roman nu inseamna doar sa traiesti intre hotarele tarii. Avem o Constitutie si este clara precum cristalul (clara ca apa apud Szyharto - sa mi se scuze ortografi a daca e gresita) la capitolul stat unitar si indivizibil. Pana si Ulyse a scapat de cantecul sirenelor. De ce te-ar asculta cineva pe dumneata?

+1 (13 voturi)
Popa C.I.
30.04.2020, 12:26:25

Am trait sa vad si asta: un etnic maghiar acuzand majoritatea romaneasca de " izolaţionism identitar"! Imagineaza-ti ipocrizie! Asta din partea unei persoane care a facut studii la sectia maghiara a UBB, si-a dedicat cariera profesionala aproape exclusiv culturii maghiare (publicand in afara acestor articole aproape exclusiv in maghiara si in oficioase de limba maghiara), este casatorit (de doua ori) cu o femeie de etnie maghiara si pana si biografia pe Wikipedia o are exclusiv in maghiara. Dar vine sa ne tina noua lectii despre "izolationism identitar"...

+3 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (75)

Modifică Setările