Micul Ceauşescu din elicopter

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a avut un weekend năucitor. Unul în care, zburând cu elicopterul poporului prin câteva judeţe din nordul ţării, a coborât pe pământ doar pentru a face câteva declaraţii tembele.

La Baia Mare, şeful Guvernului le-a luat la rost pe gazdele sale încă de pe pista aeroportului: „Ce, eu sunt Ceauşescu sau de ce ne primiţi aşa? Eu spun că aţi făcut greşit. Lăsaţi primirile astea, mie nu-mi plac primirile astea. Uite, doamna mi-e simpatică... şi gust. Dar dumneavoastră nu-mi sunteţi simpatici dacă mă primiţi aşa, ca pe Ceauşescu. Cine s-a ocupat de treaba asta? Vă e dor de vremurile alea?"

Cu ce credeţi că au greşit oamenii aceia? Grav de tot: i-au întâmpinat pe înalţii oaspeţi de la Bucureşti - Victor Ponta, Crin Antonescu, Liviu Dragnea, Radu Stroe, Daniel Constantin - cu pâine şi sare, aşa cum e tradiţia prin străvechiul Maramureş. Ponta s-a repezit mitocăneşte asupra lor, ca şi cum l-ar fi primit cu ouă stricate. După mintea politrucului-şef de la PSD, primirea cu pâine şi sare a fost inventată de Ceauşescu sau pentru Ceauşescu...

Atenţie însă la limbajul paranoic-mitocănesc folosit de prim-ministrul României: „eu spun că aţi făcut greşit", „mie nu-mi plac primirile astea", „doamna mi-e simpatică", „gust", „nu-mi sunteţi simpatici dacă mă primiţi aşa". Totul la persoana I singular, semn sigur de sminteală. El e buricul Pământului, el e centrul Universului, totul trebuie să-i placă sau să nu-i placă lui. Nu mai contează ospitalitatea, nu mai contează tradiţiile, ci doar dacă rotaţia Pământului e pe placul lui. Altfel, Doamne fereşte, se supără.

Profesorul Florin Tudose, un maestru al psihiatriei, a remarcat: „Victor Ponta spune că nu vrea să fie primit ca Ceauşescu, dar se comportă exact ca Ceauşescu". Este aceeaşi senzaţie pe care a avut-o şi autorul acestor rânduri, când a văzut imaginile de la Baia Mare.

La Bistriţa, şeful Guvernului a simţit nevoia să abordeze şi niscaiva probleme de relaţii internaţionale. Şi astfel s-a trezit vorbind despre noi şi Uniunea Europeană. În acest context, jucând cartea naţionalistului patriot, care - dacă l-ar lăsa tiranul - s-ar lupta cu Bruxelles-ul să ne dea mai multe miliarde, Ponta a spus: „Dacă ni se spunea în 2007 «domnule, nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA», poate că ne gândeam de mai multe ori".

Aceasta este o gafă politică monumentală! Graţie gurii nestăvilite a unui personaj care pierde şirul vorbelor, îmbătându-se cu propria părere despre sine însuşi, aflăm cam ce-i trece prin tărtăcuţă, de fapt, atunci când repetă papagaliceşte „eu sunt proeuropean, eu sunt cu Uniunea Europeană, direcţia noastră strategică este spre Occident".

Aşadar, individul acesta e capabil să pună la îndoială apartenenţa noastră la Uniunea Europeană! Dar cum? Descriind un tablou din „Ţiganiada", cu nemţi şi francezi care vin şi ne fac „drumuri, spitale şi agricultură ca în Vest". Iar acum, dacă n-avem „drumuri, spitale şi agricultură ca în Vest", vinovaţi nu sunt ei, politicienii, care fură şi se îmbuibă ca nesimţiţii, fără întrerupere, de 23 de ani, ci Europa însăşi, care pe deasupra ne-a mai adus pe cap şi beleaua asta de DNA, şi beleaua asta de ANI... Nici la furat nu mai ai linişte în ţara asta!

„Poate că ne gândeam de mai multe ori", zice iresponsabilul vesel, referindu-se la integrarea României în Uniunea Europeană. „Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără", spunea recent liberalul Dan Mihalache, pe atunci secretar general adjunct al Guvernului. Nu vi se pare că băieţii aceştia s-au cam plictisit de regulile UE şi ale NATO? Nu aveţi senzaţia că ar întoarce cursul spre zona gri dintre Apus şi Răsărit? Măcar acolo, în zona gri, poţi să furi cât pofteşti fără teamă că-ţi dă cineva peste degete. Ba chiar poţi să mai pui şi de câte-o lovitură de stat, că nu te mai cheamă Barroso să-ţi dea o listă în 11 puncte...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite