Mihai Chirica, declaraţie controversată: „Fetele tinere au ajuns să se prostitueze, iar băieţii muncesc pe te miri ce, îi transformă în sclavi“. Reacţia PNL şi USR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, susţine că fetele tinere din mediul rural s-au dus în străinătate unde au ajuns să se prostitueze, în timp ce băieţii muncesc în Europa "pe te miri ce" şi sunt transformaţi în sclavi. Reprezentanţii PNL Iaşi îi cer demisia.

"S-a decimat satul românesc, tânăra generaţie nu a venit la oraş, tânăra generaţie, din păcate, a părăsit ţara şi acum îi vezi cum fetele tinere şi frumoase, multe dintre ele au ajuns să prostitueze şi vedeţi cum ştirile se umplu cu români peste tot. Băieţii, săracii, muncesc pe te miri ce, că nu-l plătesc ca pe un italian sau ca pe un englez sau ca pe un neamţ sau ca pe un francez. Îl întreabă «Măi, ai diplomă?», «N-am», «Ştii limba franceză?», «Nu», «Câte clase ai?», opt, în cele mai bune cazuri. «Nu am cum să-ţi dau salariul minim din Franţa, ţie am să-ţi dau salariul ăsta, dacă vrei, dacă nu, la revedere!». Şi uite aşa îi transformă în sclavi, iar noi acasă nu mai avem cu ce să ne întreţinem părinţii, bătrânii şi satele sunt abandonate", a spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Afirmaţia edilului a fost făcută după o discuţie cu un telespectator, care a reclamat starea precară a infrastructurii.

Chirica a mai precizat că în mediul rural nu mai ai pentru cine să faci străzi, pentru că aproape toţi localnicii au plecat în străinătate.

Liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, i-a cerut, marţi, demisia primarului Chirica, susţinând că edilul şi-a pierdut complet busola morală.

"Mihai Chirica le consideră prostituate pe tinerele fete care au ales să meargă la muncă în străinătate şi sclavi pe compatrioţii noştri care au ales calea pribegiei pentru un trai mai bun. Domnul Chirica şi-a pierdut complet busola morală, trebuie să demisioneze imediat. Este inacceptabil ca primarul celui mai mare oraş din România după Bucureşti, cu cei mai mulţi tineri plecaţi la muncă în străinătate, să îi jignească într-un mod atât de grosolan. Aceşti tineri au fost goniţi tocmai de neputinţa autorităţilor, adică inclusiv de neputinţa primarului Iaşului, de a le asigura condiţii de trai mai bune pentru a rămâne acasă. Chiar şi aşa, demisia lui Mihai Chirica ar fi o palidă scuză pentru românii pe care i-a jignit atât de grosolan", a afirmat liberalul Marius Bodea, într-un comunicat de presă.

Şeful liberalilor ieşeni consideră că "la adăpostul celor cinci case şi a averii imense pe care a dobândit-o ilicit, Mihai Chirica nu poate empatiza cu cei care au riscat totul şi au plecat la muncă în bejenie pentru a le asigura celor de acasă un trai mai bun”.

"El toată viata a fost un răsfăţat al funcţiilor babane din Primărie, plătite gras, al combinaţiilor cu firme de construcţii şi al unei vieţi tihnite, securizate de înţelegerile obscure cu samsarii imobiliari. Nu are dreptul să vorbească despre cei plecaţi în străinătate la muncă, darămite să îşi permită să îi jignească. Aceşti oameni au plecat şi din cauza lui, a neputinţei şi corupţiei cu care a infectat aparatul de stat”, a mai spus deputatul PNL, Marius Bodea.

La rândul său, senatorul USR de Iaşi Dan Lungu a precizat că este surprins de afirmaţia primarului Mihai Chirica, făcută exact când mare parte dintre românii plecaţi în străinătate se află în vacanţă în România.

"Sunt uluit să văd ce mesaj transmite primarul Iaşiului acestora, reciclând involuntar stereotipuri ale anilor '90: tinerele fete au ajuns să se prostitueze, iar băieţii au ajuns sclavi… Cum am scris un roman pe sensibila, complexa şi nuanţata problemă a migraţiei, i-l recomand cu căldură domnului primar. Se numeşte «Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu»", a scris pe Facebook senatorul USR Dan Lungu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite