Politică

articolul anterior articolul urmator

Mihai Fifor, la baza de la Kogălniceanu, împreună cu ministrul britanic al Apărării: E necesară o coordonare în privinţa ameninţărilor convenţionale

5
2 Aug 2018 23:03:08
Autor: News.ro
Mihai Fifor FOTO M1
Mihai Fifor FOTO M1

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a afirmat joi, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a aflat alături de ministrul britanic al Apărării, că Marea Britanie reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici, lăudând şi profesionalismul miliarilor britanici aflaţi în misiune în ţara noastră.

Mihai Fifor şi ministrul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Gavin Williamson, au făcut joi după-amiază o vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu şi s-au întâlnit cu militarii Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii care execută în România misiuni de poliţie aeriană.

În discursul ţinut în faţa militarilor, Mihai Fifor a amintit că Marea Britanie este unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici pentru România.

„Aş vrea, Excelenţa voastră, să vă asigur că acesta este un excepţional prilej pentru mine să mulţumesc bravilor militari britanici care se află dislocaţi în baza de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de poliţie aeriană şi instruire, contribuind astfel la creşterea interoperabilităţii. Vă asigur că Marea Britanie reprezintă pentru România unul dintre cei mai importanţi parteneri strategici, iar vizita Excelenţei Sale, domnul ministru Gavin Williamson, în ţara noastră demonstrează trendul ascendent al relaţiilor bilaterale”, a declarat Fifor.

El a mai spus că este necesară o coordonare eficientă în privinţa ameninţărilor convenţionale, şi nu numai, cu care ne confruntăm.

„În prima parte a zilei am realizat un schimb fructuos de opinii, atât în ceea ce priveşte situaţia de securitate din zonele de interes comun, cât şi referitor la provocările specifice fiecăruia dintre statele noastre. Apreciez că este necesară o coordonare eficientă în privinţa ameninţărilor convenţionale şi nu numai cu care ne confruntăm şi mai ales în ceea ce priveşte răspunsurile pe care trebuie să le oferim. Aşa cum a fost convenit la summit-ul din luna iulie, am reconfirmat angajamentul nostru pentru implementarea unei abordări coerente prezenţei înaintate ca un întreg, inclusiv în termeni de planificare, comandă şi control, capabilităţi şi exerciţii, păstrând totodată natura specifică a prezenţei înaintate consolidate şi prezenţei înaintate adaptate”, a spus ministrul, care a precizat că România este onorată de sprijinul constant oferit de Marea Britanie.

Mihai Fifor a mai ţinut să sublinieze profesionalismul militarilor britanici aflaţi în baza de la Mihail Kogălniceanu.

“Îmi face o deosebită plăcere să reiterez aprecierea noastră pentru prezenţa Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, respectiv cei aproximativ 160 de militari dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu şi a aeronavelor Eurofighter Typhoon care execută misiuni de poliţie aeriană consolidată în perioada 1 mai – 31 august 2018. Subliniez aici profesionalismul şi dedicarea cu care aceştia îşi desfăşoară activitatea zilnică şi contribuie implicit la menţinerea unui climat de pace şi stabilitate regională. Considerăm că prezenţa partenerilor britanici în România reprezintă nu numai o contribuţie consistentă la implementarea măsurilor de asigurare, dar transmite şi un mesaj de puternic de solidaritate aliată”, a mai spus Fifor în discursul său.

Ministrul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Gavin Williamson, le-a mulţumit militarilor britanici pentru activitatea desfăşurată în România, spunând că prin acţiunile lor aduc mai multă siguranţă continentului.

„Nu este necesar să vă spun de ce este atât de importană activitatea voastră. Pe scurt şi cel mai important este că vă aflaţi aici şi munca voastră contează. Contează pentru că aduce mai multă siguranţă continentului, prietenilor şi familiilor voastre de acasă. Voi apăraţi poporul României, popoarele din Europa de Est şi poporul Marii Britanii la o vreme de turbulenţe internaţionale crescânde. Nu mai departe decât săptămâna trecută aţi decolat pentru a intercepta un bombardier al Rusiei (Su-24 Fencer) care zbura aproape de spaţiul aerian NATO”, a declarat ministrul britanic.

El a mai spus că în Marea Britanie au ajuns să cunoască cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat.

„În Marea Britanie am ajuns să cunoaştem cât se poate de bine pericolele crescânde ale agresiunilor stat contra stat. Am fost martorii unei creşteri înzecite a activităţilor submarinelor Rusiei în Marea Nordului şi ai folosirii unui agent neurotoxic la Salisbury, prima dată când se folosesc agenţi chimici pe pământ european de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial”, a menţionat Gavin Williamson.

El le-a mai spus militarilor că ajută NATO să transmită un semnal adversarilor că nu se vor lăsa intimidaţi.

„Mai mult, aici ajutaţi NATO, cea mai mare alianţă defensivă din lume, să transmită un semnal adversarilor săi, un semnal că nu ne vom lăsa intimidaţi, un semnal că rămânem uniţi în hotărârea noastră de a descuraja orice ameninţare şi a de a menţine şi siguranţa şi securitatea a aproape un miliard de oameni”, a completat ministrul britanic.

Cei doi oficiali s-au întâlnit cu militarii Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii dislocat în România pentru executarea misiunilor de poliţie aeriană întărită, precum şi cu personal din Forţele Aeriene Române care îşi desfăşoară activitatea în Baza 57 Aeriană.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Goicea Niculae
3.08.2018, 03:59:13

Fifor s-a dus pe la Kogălniceanu sa vadă dacă și pe acolo s-au aciuiat câteva balistice.

Iris IRIS
3.08.2018, 06:53:30

pentru Fifor mesaj : Ce ! ai facut vizita de adio ? pai era si cazul ! Tabla imultirii habar nu ai de ea dar ministrul te-ai facut ! Nu ti-ar fi rusine de rusofil ! Dai apa la moara pe degeaba Rusiei ? Cand ai fost la medicii care se ocupa cu capul superior ? Te-am lasat repetent - ai nota unu !

Iris IRIS
3.08.2018, 06:55:57

Auzi mei Fifore tu stii ce inseamna aia o BOMBA BALISTICA ? este ca MORTADELA uriasa - si la DEVESELU nu sunt ma ! Poate le-ai dosit tu cu Tariceanu sa le vindeti la zile negre la Tiraspol ! Ai grija ce faci ca deja Europa este cu ochii pe tine- nici franghia nu te mai ajuta !

Goicea Niculae
3.08.2018, 04:01:52

Marea Britanie cunoaște foarte bine ce înseamnă agresiunile unui stat împotriva altuia din moment ce ei au agresat aproape întreaga planeta pentru asi construi imperiul colonial.

Dorel de Romania
3.08.2018, 10:33:54

Fifor mai este ministrul apărării? Rușine Dâncilă, Dragnea și Iohanis!

Modifică Setările