Mihai Tudose, critici pentru Cristian Ghinea: De ce sunt atât de multe instituţii implicate în PNRR? Dacă proiectele nu vor fi gata, sau proaste, clar e vina PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD Mihai Tudose a lansat vineri mai multe critici pentru ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea, pe care îl acuză că a complicat prea tare Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care ar trebui să fie pregătit până la finalul lunii februarie. „Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că... e vina PSD!”, scrie ironic Tudose.

„Ministrul Ghinea – fostul ministru «0» Fonduri Europene în Guvernul Cioloş aşa cum presa îl numea în 2016 – a cărui primă măsură în decembrie 2020 a fost schimbarea denumirii Ministerului Fondurilor Europene în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (de parcă acest minister face investiţii şi implementează proiecte, în loc să gestioneze fondurile europene! Ca să avem investiţii şi proiecte trebuie să existe o instituţie care să gestioneze fondurile externe nerambursabile, ce sa vezi?! Implementarea proiectelor este atributul beneficiarilor: companii, instituţii publice centrale şi locale, societate civilă etc. – NU Ministerul) în şedinţa de guvern din 20 ianuarie 2021 a făcut şi ne-a adus «lumina» în procesul de ratare a oportunităţilor Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă – sursa europeană a PNRR. Concret, pentru corectarea PNRR a creat 10 grupuri de lucru care vizează următoarele domenii:

1. Transport

2. Mediu, Schimbări climatice, Energie, Eficienţă Energetică

3. Dezvoltarea Localităţilor Urbane

4. Agricultură şi Dezvoltare Rurală

5. Sănătate

6. Educaţie

7. Mediu de Afaceri, Antreprenoriat

8. Cercetare, Inovare, Digitalizare

9. Îmbunătăţirea fondului construit

10. Rezilienţă, Situaţii de criză”, scrie Mihai Tudose pe Facebook

Vicepreşedintele PSD a mai explicat că Guvernul a vrea 10 grupuri de lucru, iar pe lângă acestea vor mai fi implicate Admnistraţia Prezidenţială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului şi ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzite activităţile şi proiectele din PNRR, în contextul în care PNRR trebuie să fie pregătit până la finalul lunii februarie.

„Şi vor fi finanţate numai proiectele mature, gata de implementare. Cum spunea domnia sa: «Tot ce trebuie să facem este să ne propunem nişte reforme, nişte ţinte pe care le raportăm de două ori pe an la Comisie şi luăm banii pe ele.» Deci finanţăm proiectele pe care le avem gata de implementare, fixăm nişte reforme acolo, şi nişte ţinte ceva şi gata PNRR! Simplu, ca bună ziua şi apa caldă! Dar, ca să facă lucrurile simple complicate vor crea 10 grupuri de lucru! Şi deasupra acestor grupuri de lucru vor fi implicate Administraţia Prezidenţială, vice-premierul coordonator, Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului şi ministerele de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activităţi şi proiecte în PNRR. De ce atat de multe instituţii implicate? Dl Ministru Ghinea ne luminează: pentru o abordare unitară şi coordonare interinstituţională în elaborarea şi negocierea informală cu Comisia Europeană. În plus, pentru că lucrurile nu se opresc aici, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va organiza consultări cu reprezentanţii sectorului privat, ai societăţii civile, cu sindicatele precum şi cu ceilalţi parteneri de dialog social. Şi, toate acestea pană la sfârşitul lunii februarie 2021, când PNRR ar trebui să fie gata. Dacă nu sunt gata sau sunt proaste este clar că... e vina PSD!!!”, a conchis Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite