Mihăilă, răspuns pentru PSD: „Aţi avut trei miniştri condamnaţi pentru corupţie. Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, ci vom face reforme”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă a răspuns acuzaţiilor PSD, în plenul de luni al Camerei Deputaţilor. Ministrul Sănătăţii a explicat că nu a fost tergiversată prezentarea raportului privind decesele de COVID-19, ci a solicitat clarificări. Mai mult, Mihăilă i-a acuzat pe social-democraţi că „politizează drama celor care au murit”.

„Aţi întrebat de ce am tergiversat publicarea datelor. Pentru publicarea datelor nu am tergiversat, ci am solicitat şi primit clarificări. Pentru noi primează exactitatea datelor, nu rapiditatea. Aţi întrebat de ce nu au fost evaluate periodic. Tocmai în mandatul lui Vlad Voiculescu au fost evidenţiate diferenţele dintre cele două baze de date, diferenţe care s-au accentuat în acele perioade în care valurile pandemice au fost mai importante.

Aţi întrebat de intervenţiile în baza de date în luna martie. Acele modificări urmăreau tocmai asigurarea crectitudinii datelor prin chei de verificare la STS, nu îngreunau raportarea. Aţi întrebat de responsabilii din cadrul Ministerului Sănătăţii care priveau tocmai monitorizarea datelor raportate. Responsabilul din cadrul MS este un comitet numit în mandatul precedent lui Vlad Voiculescu şi vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a acestora.

Aţi vorbit despre decontarea cazurilor Covid drept cauză pentru raportările din spitale. Trebuie să vă răspund că decontarea cazurilor Covid nu se face în funcţie de cazurile de pacienţi din spitale, ci în funcţie de cheltuiala efectivă din spitale. Aţi întrebat dacă numărul de decese a influenţat măsurile de restricţie. Măsurile acestea au fost luate pe baza valorilor incidenţei.

Mulţumesc pentru întrebarea privind reintegrarea în spitalele Covid. Deja am publicat ordinul care modifică fluxul din spitalele Covid şi am solicitat atât spitalelor cât şi DSP-urilor să reducă numărul de paturi Covid şi să permită accesul pacienţilor non-Covid”, a declarat Ioana Mihăilă luni, în plenul Camerei, la „Ora Guvernului”.

Ministrul Sănătăţii a continuat, acuzându-i pe social democraţi că vorbesc despre banii din Consiliile de Administraţie şi despre funcţii la stat, dar în ultimii zece ani au avut trei miniştri condamnaţi pentru corupţie. Mihăilă a subliniat că nu va începe o vânătoare a vinovaţilor, ci urmăreşte să facă o reformă în sistemul de sănătate.

„În final, spuneţi că vă pasă de oameni, dar alegeţi să politizaţi drama celor care au murit, care au suferit sau care au avut pe cineva drag în familie. Vorbiţi despre banii din Consilii de Administraţie şi funcţii la stat, dar aţi avut în ultimii 10 ani trei miniştri anchetaţi şi condamnaţi pentru corupţie. Nu vom începe o vânătoare a vinovaţilor, dar avem la dispoziţie informaţiile necesare pentru a lua măsurile care se impun şi avem dovada că sistemul are sincope. Reforma este necesară şi asta vrem să facem. Reformă în sistemul de sănătate”, a conchis Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a fost prezentă luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, pentru a prezenta raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor cauzate de COVID-19, la solicitarea PSD. Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Camerei Laurenţiu Leoreanu.

Tema de dezbatere a fost„Prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificare a diferenţelor dintre sistemele de raportare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite