Politică

articolul anterior articolul urmator

Mingea e acum în terenul preşedintelui Iohannis

9
11 Oct 2019 08:30:58
Mircea Morariu

Moţiunea de cenzură adoptată ieri de Parlamentul României a avut o indiscutabilă încărcătură electorală. Subliniată prin faptul că, în repetate rânduri, preşedintele Klaus Iohannis, candidatul PNL la viitoarele alegeri prezidenţiale, a dat cu glas tare expresie dorinţei domniei-sale ca guvernul condus de doamna Viorica Vasilică Dăncilă şi PSD-ul să fie goniţi de la conducerea ţării.

Dl. Klaus Iohannis şi-a exprimat neîngrădit satisfacţia pentru căderea guvernului PSD la doar câteva minune după anunţarea rezultatului votului , dar şi faţă de faptul că Opoziţia a făcut, măcar de data aceasta, dovada acţiunii unite.  

Victoria Opoziţiei este, aşadar, şi victoria preşedintelui iar ceea ce s-a petrecut joi în Parlamentul României simplifică ecuaţia alegerilor prezidenţiale. Altfel spus, având în vedere datele de care dispunem astăzi, unica lor necunoscută e dacă dl. Iohannis va dobândi cel de-al doilea mandat de preşedinte al României din primul sau din al doilea tur al acestora. Ceea ce nu înseamnă deloc că de aici încolo viaţa domniei-sale va fi chiar foarte uşoară. Nici vorbă despre asta.

Preşedintele va trebui să cumpănească cui va încredinţa sarcina formării noului guvern, să ia în calcul posibilitatea ca acesta să nu îşi poată îndeplini chiar foarte uşor misiunea, să se afle în situaţia de a trebui să renunţe, Ceea ce înseamnă că dl. Klaus Iohannis trebuie să pregătească soluţii de rezervă.

E clar că nu toate cele şase partide sau organizaţii ale unor minorităţi naţionale care au pus umărul la dărâmarea guvernului Dăncilă nu doar că nu se vor putea regăsi în compoziţia noului Executiv, că pentru a-i acorda acestuia votul de învestitură şi a-i asigura mai apoi un minimum de confort vor ridica nenumărate pretenţii. E foarte probabil să urmeze consultări şi negocieri extrem de laborioase, nu e exclusă nici o perioadă de instabilitate. Misiunea preşedintelui este, aşa cum prevede însăşi Constituţia, să găsească acele soluţii încât interesul românilor şi al ţării să corespundă cât mai curând măcar cu o parte, semnificativă, a politicienilor.

Atât politicienii cât şi preşedintele au obligaţia să înţeleagă rapid că nici ţara, nici românii nu mai au prea mult timp la dispoziţie. Sunt scadenţe, termene care nu mai pot fi amânate, primele, de maximă urgenţă, fiind identificarea acelor soluţii pentru închiderea execuţiei bugetare pentru anul 2019 cât şi elaborarea Legii bugetului de Stat şi a Bugetului asigurărilor de Stat pentru anul 2019.

Primele declaraţij ale şefilor celor două principale partide ale Opoziţiei au pus deja în evidenţe opţiunile lor divergente. PNL şi dl. Ludovic Orban dau semne că de abia aşteaptă să fie convocaţi la Cotroceni spre a li se încredinţa misiunea formării noului guvern în vreme ce dl. Dan Barna (el însuşi candidat la prezidenţiale, cu şanse renăscute după categorica înfrângere şi concediere  a doamnei Dăncilă care a devenit începând de joi mai mult decât oricând o cantitate neglijabilă) şi USR insistă pe soluţia alegerilor anticipate. Dl. Victor Ponta o ţine langa cu soluţia unui guvern Pro România, ALDE, PSD fără Dăncilă şi Teodorovici care da, este o fantezie, dar care oricum înseamnă iminenţa unor piedici în găsirea unei soluţii guvernamentale rapide şi realiste.

Felul în care dl. Klaus Iohannis va gestiona situaţia se va reflecta mai mult ca sigur în scorul cu care va câştiga în noiembrie viitoarele alegeri prezidenţiale,

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Stefan din Nord
11.10.2019, 08:34:15

Mingea de golf ,bineinteles .

-4 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.10.2019, 09:03:57

”Mingea e acum în terenul preşedintelui Iohannis” Fals..! Mingea e acum ma excat cei care au au si trantit guvernul Dancila..! Si doar nu va inchipuiti ca niste politicieni de doi bani, fanfaroni cu minte inceata precum Iohannis, Sica Mandolinu si restul gastii lor de smenari gainari, cocalari albiti si pitipaonce trecute si isterizate au ”dat jos ” guvernul Dancilă..! Da de unde..! Papagalii astia n-ar fi in stare sa dea jos singuri nici macar capacul colacului de la toaleta..! Cei car eau ”mazilit-o” pe Pe dancila sunt Ponta si Tariceanu..! Fanfaroni lesinati precum Iohannis, Sica Mandolinu si ”coledzii” din ”partidul meu” n-au absolut nici un merit in doboârea guvernului pesedist..! Absolut niciunul. Iar faptul ca in tot in Ponta si in Tariceanu sta speranta escrocului imobiliar cu 17 dosare penale Klaus Iohannis si a celorlalti cocalari liberali si smenari sa formeze un guvern ”al meu”, nu mira decat pe..uituci..! Si pe ipocriti..! Pentru ca toti astia (Ponta, Iohannis, Tariceanu, Sica Mandolinu) , au mai facut gasca la guvernare si si-au jurat iubire vesnica pana mai deunazi, cand cârdasia lor mizerabilă era ..oficiala si aplaudata sub denumirea de USL de catre toti propagandistii si trolii care azi ii slugaresc separat, pe fiecare in parte..! Distractia va deveni de-a dreptul uriasa in urmatoarele zile, atunci cand Ponta si Tariceanu le vor pretinde lui Iohannis si perietorului spilohzenilor acestuia Sică Mandoilinu cateva ministere in ”guvernul opozitiei”, ministerele cerute lasându-i cracanati si șocati de uimire atat pe Iohannis si pe Sică, dar si fara ”guvernul meu”..!:))

-4 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.10.2019, 09:06:49

”Mingea e acum exact la cei care au si trantit guvernul Dancila..!”, ”Cei care au ”mazilit-o pe Dancila”

-2 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
11.10.2019, 09:10:48

Nu poate fi interg la minte, cel care nu intelege si nu accepta realitatea ca pierderea guvernarii de catre mafia PSD nu rezolva niciuna din problemele cu care se confrunta Romania, daca alternativa la PSD e tot o mafie, PNL, mafie PNL care a fost in cârdasie, in repetate randuri (la nivel central si local) cu mafia PSD..! E necesar deci un ”shutdown” complet al duetului hegemonic mafiot postedecembrist PSD+PNL, duet care a avut pana acum monopolul pe guvernari si legiferări , ”shutdown” urmat de un ”reset” bazat pe partide noi si nemânjite de tunuri trase avutiei nationale si bugetelor de stat impreuna cu cele doua mafii nationale (PSD si PNL). Altminteri, ”inlocuind-o pe Tanda cu Manda”, nu inseamna altceva decat că : ”Ne-am trezit din hibernare Si-am strigat cât am putut: Sus Cutare! Jos Cutare!? Si cu asta ce-am facut? Am dorit, cu mic, cu mare, Si-am luptat, cum am stiut, S-avem noua guvernare? Si cu asta ce-am facut? Ca mai bine sa ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar traim în saracie? Si cu asta ce-am facut? Ia coruptia amploare, Cum nicicând nu s-a vazut, Scoatem totul la vânzare? Si cu asta ce-am facut? Pentru-a câstiga o pâine, Multi o iau de la-nceput, Ratacesc prin tari straine? Si cu asta ce-am facut? Traversam ani grei cu crize, Leul iar a decazut, Cresc întruna taxe-accize? Si cu asta ce-am facut? Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Si cu asta ce-am facut? Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicând nu s-a vazut, Tara-i plina de vedete, Si cu asta ce-am facut? Pleaca-ai nostri, vin ai nostri! E sloganul cunoscut; Iarasi am votat ca prostii, Si cu asta ce-am facut?” (scris de C-tin Tanase in...1939..!!)

-4 (8 voturi)
Depeter
11.10.2019, 09:47:36

Mingea e la Ponta si Tarliceanu! Daca cei cu mesajele lasa sa fie prosti, asa cum i-au promis lui Ponta, singura care dispare e Dancila. Caz tipic de loveryboy cu pestele in puscarie.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările