Miniguvernul de la sediul PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin
Antonescu şi miniştrii PNL vor stabili strategia înaintea fiecărei şedinţe de
Guvern  Foto: Eduard Enea
Crin Antonescu şi miniştrii PNL vor stabili strategia înaintea fiecărei şedinţe de Guvern  Foto: Eduard Enea

Liberalii au o structură largă de conducere, însă doar preşedintele partidului şi membrii liberali ai Guvernului se vor reuni săptămânal.Crin Antonescu a câştigat fără emoţii Congresul PNL, dar noua organizare a partidului este un semnal că liderii liberali iau în serios competiţia pentru imagine cu PSD.

Crin Antonescu şi lista Biroului Politic Naţional propusă de el au întrunit 1.343 de voturi „pentru“, 44 au fost  împotrivă, iar 50 de voturi au fost anulate, consfinţind un rezultat clar al Congresului desfăşurat vineri şi sâmbătă. 

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a devenit prim-vicepreşedintele PNL, iar partidul mai are 31 de vicepreşedinţi. Din Biroul Politic Naţional (BPN) fac parte şi o serie de membri de drept, cum ar fi miniştrii, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii de municipii sau şefii de organizaţii care nu sunt pe lista vicepreşedinţilor. Noul Birou se va întruni lunar, iar preşedintele se va întâlni bilunar cu şefii de judeţe şi cu primarii.

Singura întrunire care va avea loc săptămânal este cea a preşedintelui partidului cu membrii Guvernului,  liderii grupurilor parlamentare şi secretarul general. Deşi BPN este organismul care ia, prin statut, hotărârile importante, experienţa vieţii politice arată că tonul unui partid este dat de cei care se reunesc săptămânal. Aceste reuniuni vor fi programate marţi, cu o zi înainte de şedinţa săptămânală de Guvern. Practic, miniştrii liberali vor avea ocazia să îşi coreleze acţiunile şi să lanseze teme importante înainte ca respectivele subiecte să fie preluate de premierul Victor Ponta.

CE ROL VA JUCA KLAUS IOHANNIS

Potrivit noului statut al PNL, prim-vicepreşedintele partidului preia responsabilităţile preşedintelui atunci când liderul partidului nu îşi poate exercita funcţia din motive obiective şi temporare sau când postul este vacant. Numărul 2 în PNL „este înlocuitorul de drept al preşedintelui“ şi, potrivit unor surse liberale, această calitate va fi exercitată din ce în ce mai des, din momentul în care Antonescu se va concentra pe candidatura la prezidenţiale. Nu este pentru prima dată când în PNL apare funcţia de înlocuitor al preşedintelui. Între 2009 şi 2010, Ludovic Orban a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte. Apoi, Biroul Politic al PNL l-a desemnat, la propunerea lui Crin Antonescu, pe unul dintre vicepreşedinţi să joace rolul de al doilea om în partid, pentru o perioadă limitată de timp. Acum, Daniel Chiţoiu ar fi trebuit să îndeplinească atribuţiile preşedintelui, dar cooptarea lui Iohannis în rândurile liberalilor a modificat structura de conducere a partidului şi l-a lăsat fără putere pe Chiţoiu.

Domnilor, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm. Nu e groaznic să pierzi, e groaznic să nu exişti. Eu exist, PNL existăCrin Antonescu, preşedinte PNL

CE PĂŢESC OPOZANŢII

Opoziţia din PNL este firavă: insistenţa lui Călin Popescu Tăriceanu şi a lui Ludovic Orban pentru alegeri uninominale şi nu pe listă nu a trezit niciun ecou printre delegaţii la Congres, mulţumiţi că au câştigat alegerile şi că PNL este la Putere. „Principiul votului uninominal este unul de factură liberală, pentru că pune înainte de orice personalităţile şi indivizii“, a cerut, în zadar, Tăriceanu. Corul protestelor a fost întărit de Ludovic Orban, care a avut un mesaj direct către liderul PNL: „Domnule Antonescu, în Roma antică s-au inventat gărzile pretoriene. Rolul lor era să păzească viaţa împăratului, dar au ajuns să omoare împăraţi şi mai ales să proclame împăraţi“, a fost mesajul lui Orban.

Replica lui Antonescu nu s-a lăsat aşteptată. „Domnilor, suntem în PNL, unde în loc să ne văicărim, mai bine candidăm. Nu e groaznic să pierzi, e groaznic să nu exişti. Eu exist, PNL există“, a fost răspunsul lui Antonescu. Chiar dacă au schimbat replici acide, Crin Antonescu a afirmat, de mai multe ori, că nu îi va exclude din partid pe Călin Popescu Tăriceanu sau pe Ludovic Orban. „Relaţiile mele cu domnul Tăriceanu, cu domnul Orban sunt aceleaşi care au fost dintotdeauna, sunt relaţii între colegi, sunt relaţii bazate pe preţuire reciprocă, sunt relaţiile unor oameni care s-au asociat liber într-un partid al libertăţii“, a transmis Antonescu.

Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu, absenţi de la congresul PNL, ar putea avea, însă, altă soartă.  Unele articole din noul statut al PNL ar putea facilita sancţionarea sau chiar excluderea lor. Astfel, membrii PNL au obligaţia să participe la activitatea organismelor de conducere din care fac parte. Sub incidenţa acestui articol ar putea intra Andrei Chiliman, primar al sectorului 1, care a declarat că nu va participa la întrunirile BPN, în semn de protest faţă de noul statut.

În plus, un membru PNL poate fi exclus dacă, în situaţia numirii unui Birou Politic Interimar, nu predă toate evidenţele financiare şi patrimoniul organizaţiei. Un articol care l-ar putea afecta pe fostul preşedinte al PNL sector 1, Vlad Moisescu, înlocuit recent cu ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu. „Am constatat că în sediul respectiv nu mai există nimic, parcă au trecut turcii pe acolo, deci au ars calculatoarele, au rupt firele de la internet, de la telefon“, este acuzaţia lui Daniel Chiţoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite