Ministerul Cercetării şi Digitalizării suspendă participarea României la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, pe teritoriul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării şi Digitalizării FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării şi Digitalizării FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

La sesiunea Comitetului Reprezentanţilor Împuterniciţi ai Statelor Membre din Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna (Rusia), reprezentantul Ministerului cercetării, inovării şi digitalizării va susţine declaraţia de suspendare a României din acest centru internaţional începând cu data de 1 iunie 2022, anunţă instituţia guvernamentală.

„Ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, autoritatea de stat pentru cercetare şi responsabilă pentru coordonarea cooperării României cu IUCN, a decis suspendarea evenimentelor comune IUCN-RO şi întreruperea participării la acţiuni organizate de IUCN (conferinţe, ateliere de lucru, seminarii, etc) care implică autorităţi şi instituţii publice”, arată Ministerul Cercetării şi Digitalizării într-un comunicat de presă. 

De asemenea, instituţia anunţă că „se suspendă totodată preşedinţia asigurată de România a Comitetului Reprezentanţilor Împuterniciţi şi deplasările pe termen scurt (vizitele de lucru de maxim 30 de zile) ale personalului din România la IUCN şi reciproc. Sunt iniţiate, totodată, demersurile de rechemare ale angajaţilor români detaşaţi în prezent la IUCN. MCID a decis şi suspendarea organizării de noi apeluri pentru granturi şi proiecte comune cu IUCN, dar şi suspendarea încheierii de noi contracte economice cu IUCN finanţate din cotizaţia României (pe baza acordurilor de colaborare dintre laboratoarele IUCN şi instituţiile din România)”.

Sebastian Burduja, şeful acestui minister a venit cu precizări: „De îndată ce am preluat mandatul, am trasat o politică de toleranţă zero faţă de orice demers de colaborare cu Federaţia Rusă, în domeniile aflate în coordonarea ministerului, având în vedere războiul ilegitim şi imoral declanşat împotriva Ucrainei. Decizia formalizată astăzi a fost luată de saptamana trecută, fiind în acord cu poziţia instituţiilor statului român, dar şi a altor state din regiune, participante la proiectul IUCN”. 

Tudor Prisecaru, secretar de stat a explicat, la rândul său „Este o decizie firească şi necesară, în contextul actual tot mai complicat. Decizia ministerului clară şi fermă va fi comunicată astăzi de reprezentantul României şi va intra în vigoare de la 1 iunie 2022. Menţionăm că România nu a mai achitat cotizaţia României la IUCN de anul trecut şi nu o va face, atât timp cât situaţia din Ucraina se menţine”.

Ce este IUCN?

Institutului Comun pentru Cercetare Nucleară (JINR) din Dubna, regiunea Moscova (120 km nord de Moscova), Rusia, este un centru de cercetare internaţional pentru ştiinţe nucleare. Ca o recunoaştere a contribuţiei deosebite a oamenilor de şiinţă JINR in domeniul fizicii moderne şi chimiei, Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată a numit elementul 105 din tabelul periodic, Dubnium. JINR era considerata, de asemenea, o şcoală ştiinţifică de excelenţă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite