Miniştrii, audiaţi pe repede-nainte. „Sper ca mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii din Guvernul Grindeanu au fost audiaţi pe bandă rulantă în comisiile de specialitate. Toţi au primit aviz pozitiv şi nu au fost puşi în dificultate de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. Aproape toate audierile au fost publice, mai puţin cea a ministrului de Interne, Carmen Dan, fost prefect de Teleorman, şi a ministrului Apărării, Gabriel Leş. Parlamentarii au invocat secrete de stat, deşi cei doi vin din mediul civil.

Din cele 30 de minute alocate unei audieri, aproximativ zece erau destinate prezentării candidatului şi obiectivelor sale, 12-15 minute întrebărilor, iar doar cinci răspunsurilor. În momentul în care apărea primul semn că ministrul propus ar avea probleme, preşedintele de şedinţă cerea votul final şi încheia audierea. „Doamna nu a răspuns la niciuna din cele 28 de întrebări“, a fost remarca unui deputat parlamentar după audierea ministrului delegat pentru Românii de pretutindeni. De altfel, fostul lider al senatorilor PSD, Mihai Fifor, precizase cu doar câteva minute înainte că degeaba sunt puse întrebările pentru că nu vor primi răspuns la ele.

Dintre parlamentarii opoziţiei, cei mai vocali au fost cei din PMP, în frunte cu Eugen Tomac şi Valeriu Steriu. Insistenţa lui Tomac la una din audieri l-a iritat pe preşedintele Comisie de politică externă din Senat, Cristian Dumitrescu, cel care a început o ceartă în toată regula cu Tomac. „Faceţi un mare abuz“, l-a avertizat pe Tomac. „Staţi liniştit, abuzul mi-l asum eu“, a fost replica lui Dumitrescu care a încheiat şedinţa imediat.

În comisii au putut fi auzite şi declaraţii surprinzătoare din partea miniştrilor propuşi. „În pregătirea preşedinţiei Uniunii Europene, îmi pun speranţe inclusiv în societatea civilă, în mass-media, să fim parteneri în a arăta inclusiv această frumuseţe a României care este atât de bogată şi de mult prea multe ori nepusă în valoare. Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta şi a iubi această ţară atât de frumos numită grădina Maicii Domnului”, a spus Ana Birchall, ministrul propus pentru Afaceri Europene. Petre Daea, viitor ministru al Agriculturii a precizat că îşi doreşte ca în perioada apropiată să fie un om lucid.  „Sper ca mintea să mă ţină în stare să nu fac greşeli“, a spus Daea.

„Acum vrem toţi să fim bacalaureaţi“

O altă declaraţie surprinzătoare a fost cea a ministrului propus pentru Educaţie, cel care a subliniat că nu toţi oamenii trebuie să ia Bacalaureatul. „Sunt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un Bacalaureat. Acest lucru s-a întâmplat dintotdeauna.

Mi-aduc aminte când eram elev 40% luam bacalaureatul, nu toată lumea. Acum vrem toţi să fim Bacalaureaţi”, a spus Pavel Năstase în faţa comisiilor de audiere, unde, în dese rânduri, părea că persoana audiată e social-democratul Mihnea Costoiu, cel care explica  programul de guvernare.  Un discurs surprinzător a avut Florin Iordache, deputatul propus pentru portofoliul Justiţiei. Acesta a subliniat că e necesară „revedere a Codului Penal şi de Procedură Penală“ şi nu a exclus ca în viitor să fie purtată o dezbatere asupra necesităţii unei legi a amnistiei şi graţierii. „O lege a amnistiei şi graţierii nu a fost promovată de noi în campania electorală, dar o astfel de lege discutată în Parlament e de bun augur“, a declarat Iordache, un politician controversat după ce a promovat pachetul de legi anti-Justiţie din ceea ce societatea civilă a numit „Marţea Neagră“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite