Miniştrii Guvernului Ciucă, audiaţi la foc automat. Ce gafe au făcut politicienii, ce aleşi s-au certat şi cum au apărut primele tensiuni în Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Candidaţii propuşi pentru funcţiile de miniştri în guvernul Ciuca, audiaţi în comisiile de specialitate, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Candidaţii propuşi pentru funcţiile de miniştri în guvernul Ciuca, audiaţi în comisiile de specialitate, la Palatul Parlamentului din Bucureşti. FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea

Miniştrii Cabinetului Ciucă au fost avizaţi favorabil pe bandă rulantă, în urma celor mai rapide audieri din ultimii ani. Nu au lipsit de la audieri atacurile politice, dar nici gafele unor şefi de comisii şi miniştri.

Mai puţin de şase ore au durat audierile miniştrilor din Guvernul Ciucă, în condiţiile în care pentru fiecare membru al echipei au fost alocate între 35 şi 45 de minute pentru prezentarea principalelor obiective ale portofoliului de care se vor ocupa, dar şi pentru întrebări. Ca termen de comparaţie, Guvernele Orban 1 şi Orban 2 au avut miniştrii audiaţi timp de două zile, în timp ce alte Cabinete au avut demnitarii ţinuţi sub tirul întrebărilor de la 10 dimineaţă până la 8 şi jumătate seara.

Resemnarea Opoziţiei

Toţi miniştrii au primit aviz favorabil, lucru previzibil, în condiţiile în care PSD, PNL, UDMR şi aleşii Grupului minorităţilor au o majoritate parlamentară de aproximativ 70%. La majoritatea comisiilor, nici opoziţia, USR şi AUR, nu le-a pus mari probleme propunerilor de miniştri. De exemplu, Alexandru Rafila (viitor ministru al Sănătăţii) a avut parte doar de aprecieri la audieri, cu toate că la final USR şi AUR au dat un vot împotriva acestuia.

Singurele comisii unde atmosfera a fost tensionată au fost cea Juridică şi Transporturile, acolo unde au fost audiaţi Cătălin Predoiu, respectiv Sorin Grindeanu. Predoiu a fost criticat de Stelian Ion (fost ministru al Justiţiei) şi de Diana Şoşoacă (senatoare ex-AUR). Stelian Ion i-a reproşat că noul Guvern vrea desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), pentru ca ulterior să fie reînfiinţată, fără a fi un plan concret. Predoiu nu a dat un răspuns clar privind viitorul SIIJ, fiind menţionat faptul că va avea discuţii cu magistraţii „ca toată lumea să primească soluţiile pe care le caută”.

La Transporturi, doi parlamentari AUR au mers la audieri fără mască şi au cerut vot negativ, pe motiv că Grindeanu este ex-premierul care a fost dat jos de propriul partid. Apoi a urmat tăierea repetată a microfoanelor pentru cei doi parlamentari ai AUR. Cătălin Drulă (fost ministru al Transporturilor) şi Sorin Grindeanu s-au contrat pe tema programului de guvernare. USR-istul i-a reproşat că a copiat masiv din programul fostului Cabinet, în timp ce Grindeanu i-a transmis că în ultimii ani la Transporturi s-au cheltuit „sute de milioane de euro pentru studii, hărţi, desene şi carioci”.

Diferenţe de viziune privind Certificatul verde

Alexandru Rafila, prin poziţionarea sa faţă de tema Certificatului verde, a arătat că are o părere diferită de a premierului propus, Nicolae Ciucă. „Este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus în momentul oportun”, a precizat Rafila despre Certificatul verde la locul de muncă, fiind punctat faptul că un criteriu de introducere a acestuia ar putea fi creşterea numărului de cazuri pentru trei săptămâni consecutive, dar să se renunţe la el când numărul cazurilor scade constant. Cu o zi în urmă, Nicolae Ciucă declarase tranşant: „Certificatul verde reprezintă o prioritate”. Proiectul de lege este blocat la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor de o lună. Camera Deputaţilor este for decizional pentru această iniţiativă legislativă.

Alexandru Rafila a trimis săgeţi către Raed Arafat şi structura pe care secretarul de stat o conduce, adică Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. „Politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii. Acest mecanism prin care o structură care invocă urgenţa şi măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii şi de instituţiile din subordinea Ministerului. Lucrul acesta este extrem de clar din punctul meu de vedere”, a transmis ministrul propus al Sănătăţii.

Câciu şi Simion le-au pus probleme

Audierile nu au fost lipsite de momente amuzante. Şeful Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Bogdan Huţucă, i-a greşit în nenumărate rânduri numele lui Adrian Câciu, ministrul propus al Finanţelor, fiind invocat numele lui Cîţu, premierul demis. Colega sa de partid, Monica Anisie (preşedinta Comisiei de educaţie din Senat), i-a spus liderului AUR Eugen Simion, adică numele academicianului, cu toate că pe politician îl cheamă George Simion. Şi Adrian Câciu i-a făcut pe parlamentari să zâmbească, după ce a declarat că nu se consideră Harap Alb, fiind un om de echipă, în timp ce Adrian Chesnoiu (propus la Agricultură) a vorbit de strategia europeană „de la furcă la furculiţă”, nu „de la fermă la furculiţă“. Ulterior, Chesnoiu s-a corectat.

Reproşuri între PSD şi PNL

Social-democraţii au vrut să lanseze, miercuri seară, programul de guvernare, cu prezenţa miniştrilor PSD din Cabinetul Ciucă, la Palatul Parlamentului, un eveniment pentru care au cerut şi aprobarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Însă DSU nu a dat avizul, ceea ce a inflamat spiritele în noua Coaliţie. „Congres cu 5.000 de persoane s-a putut, prezentarea programului de guvernare al PSD, cu 20 de oameni în sală, nu a primit avizul DSU!”, le-au bătut obrazul cei din PSD colegilor liberali, în condiţia în care DSU e în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, condus de Lucian Bode.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite