Ministrul Culturii anunţă că azi va relua procedura de înscriere a sitului Roşia Montană în Patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Culturii Bogdan Georghiu a anunţat că Guvernul reia de astăzi procedura pentru înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO.

„În urma analizei şi consultărilor am luat decizia ca înscrierea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO să fie reluată. Notificarea va fi depusă azi”, a declarat ministrul Culturii.

Bogdan Gheorghiu a mai precizat că va fi realizat şi un plan de măsuri concrete pentru reabilitarea zonei.

„Astăzi situl este protejat de legislaţia naţională de patrimoniu, ca urmare, prin înscrierea în Patrimoniul UNESCO nu se schimbă regimul juridic de protecţie deja instituit”, a adăugat ministrul.

Astăzi a fost ultima zi pe care Guvernul o mai avea la dispoziţie pentru a trimite notificare la UNESCO.

Acesta din urmă a mai afirmat şi că principala problemă de la Roşia Montană e că nu există un plan urbanistic zonal şi că săptămâna viitoare se va întâlni cu primarul de la Roşia Montană. Astfel, Gheorghiu a relatat că ministerul pe care îl conduce va propune Ministerului Dezvoltării finanţarea planului urbanistic general la Moşia Montană.

„Astfel se va debloca dezvoltarea comunei şi va fi posibilă dezvoltarea şi protejarea patrimoniului”, a declarat ministrul.

Ieri, câteva zeci de protestatari s-au adunat în Piaţa Victoriei din Capitală într-un protest pentru includerea localităţii Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. „A venit momentul să vă ţineţi de cuvânt", a fost deviza acestei manifestări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite